Logo
Logo
Gardeners' world marzec - kwiecień 2020
1
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Kasza jęczmienna z sezonowymi warzywami

W sklepach znajdziemy bogactwo kasz jęczmiennych: pęczak z całymi ziarnami poddanymi łuskaniu i polerowaniu, perłową — najczęściej spotykaną odmianę, uzyskiwaną przez pocięcie pęczaku na duże części, oraz kaszę łamaną — występującą w różnej grubości.

Przepis na kaszę jęczmienną z sezonowymi warzywami

Składniki (3 porcje)

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 3 młode marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pęczek szparagów
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ szklanki pomidorów suszonych w oleju
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1 szczypta soli i szczypta pieprzu

1 porcja zawiera: ok. 310 kcal/1297 kJ, 56 g węglowodanów, 10 g białka, 10 g tłuszczu

Przygotowanie

  1. Kaszę jęczmienną przepłukujemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  2. Marchewki i paprykę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem.
  3. Odcinamy końcówki szparagów (3 – 5 cm od dołu), obieramy je, kroimy na kawałki i dorzucamy na patelnię.
  4. Dodajemy kukurydzę i pomidory pokrojone w paski. Doprawiamy kuminem, solą i pieprzem.
  5. Dusimy, aż szparagi będą miękkie, około 15 minut.
  6. Kaszę mieszamy z warzywami. Podajemy na ciepło.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki
"Wege energia, Moc i siła z roślin"

Wege energia

Katarzyna Gubała

Katarzyna Gubała

Redaktor naczelna luksusowego magazynu „Ekostyle”. W roślinnej kuchni specjalizuje się od lat. Współpracuje z najlepszymi kucharzami, dietetykami i osobowościami świata kulinarnego.

Prowadzi firmę VEGLAB szkolącą obsługę lokali gastronomicznych pod kątem kuchni wege. Doradza szefom kuchni, jak układać roślinne menu. Jest autoryzowanym audytorem marki V-label — szwajcarskiego znaku jakości dla wegańskich i wegetariańskich lokali. Jako diet coach pomaga tworzyć roślinne przepisy m.in. na Thermomix.

Autorka książek, m.in. Warzywa górą! Od korzeni po liście (Burda Media Polska, 2017) oraz Wege w kwadrans. 125 szybkich przepisów kuchni roślinnej (Septem, 2018).

Zakręcona na punkcie zdrowego jedzenia, ekologii, medytacji i uważności. Prowadzi bloga www.katarzynagubala.pl.


Warto przeczytać

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (2)

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
WIELKANOC
Na czasie
WIELKANOC
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 14, Sentencja nr:5
Tydzień 14, Sentencja nr:5
Jeśli na trawniku pojawił się mech, dobrze jest przeprowadzić piaskowanie. Zabieg ten poprawi porowatość i przepuszczalność podłoża, a tym samym umożliwi wzrost nowym źdźbłom trawy.
Tydzień 14, Sentencja nr:4
Tydzień 14, Sentencja nr:4
Do połowy kwietnia można sadzić rośliny balotowane (z bryłą korzeniową ściśle owiniętą tkaniną jutową).
Tydzień 14, Sentencja nr:3
Tydzień 14, Sentencja nr:3
Drzewa owocowe (śliwy, grusze, jabłonie) warto prześwietlić, aby rozluźnić korony i dopuścić światło do ich wnętrza. Pamiętajmy, że jednorazowo można usunąć nie więcej niż 15% korony, a rany po usuniętych gałęziach należy posmarować maścią ogrodniczą. Nie powinno się ciąć starych i grubych gałęzi, gdyż powstające rany są duże i źle się...
Tydzień 14, Sentencja nr:2
Tydzień 14, Sentencja nr:2
Pamiętajmy o zwałowaniu trawnika. Zabieg ten polega na dociśnięciu walcem kęp trawy, które z powodu zamarzania i odmarzania gleby zostały wypchnięte ponad powierzchnię gruntu.
Tydzień 14, Sentencja nr:1
Tydzień 14, Sentencja nr:1
W kwietniu rozpoczyna się intensywny wzrost traw. Wymaga to rozpoczęcia cotygodniowego koszenia, które sprzyja prawidłowemu krzewieniu darni.
Twoja strona ogrodu