Logo
Logo
1
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Kasza jęczmienna z sezonowymi warzywami

W sklepach znajdziemy bogactwo kasz jęczmiennych: pęczak z całymi ziarnami poddanymi łuskaniu i polerowaniu, perłową — najczęściej spotykaną odmianę, uzyskiwaną przez pocięcie pęczaku na duże części, oraz kaszę łamaną — występującą w różnej grubości.

Przeczytaj także
Już czas na wysiewanie nasion warzyw. Sprawdź, to łatwe!
Przeczytaj także
Już czas na wysiewanie nasion warzyw. Sprawdź, to łatwe!
Jeśli planujesz samodzielną uprawę warzyw z siewu, ten poradnik jest dla Ciebie! Dowiedz się wszystkiego, co będzie niezbędne, by zacząć wspaniałą...

Przepis na kaszę jęczmienną z sezonowymi warzywami

Składniki (3 porcje)

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 3 młode marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pęczek szparagów
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ szklanki pomidorów suszonych w oleju
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1 szczypta soli i szczypta pieprzu

1 porcja zawiera: ok. 310 kcal/1297 kJ, 56 g węglowodanów, 10 g białka, 10 g tłuszczu

Przygotowanie

  1. Kaszę jęczmienną przepłukujemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  2. Marchewki i paprykę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem.
  3. Odcinamy końcówki szparagów (3 – 5 cm od dołu), obieramy je, kroimy na kawałki i dorzucamy na patelnię.
  4. Dodajemy kukurydzę i pomidory pokrojone w paski. Doprawiamy kuminem, solą i pieprzem.
  5. Dusimy, aż szparagi będą miękkie, około 15 minut.
  6. Kaszę mieszamy z warzywami. Podajemy na ciepło.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki
"Wege energia, Moc i siła z roślin"

Wege energia

Katarzyna Gubała

Katarzyna Gubała

Redaktor naczelna luksusowego magazynu „Ekostyle”. W roślinnej kuchni specjalizuje się od lat. Współpracuje z najlepszymi kucharzami, dietetykami i osobowościami świata kulinarnego.

Prowadzi firmę VEGLAB szkolącą obsługę lokali gastronomicznych pod kątem kuchni wege. Doradza szefom kuchni, jak układać roślinne menu. Jest autoryzowanym audytorem marki V-label — szwajcarskiego znaku jakości dla wegańskich i wegetariańskich lokali. Jako diet coach pomaga tworzyć roślinne przepisy m.in. na Thermomix.

Autorka książek, m.in. Warzywa górą! Od korzeni po liście (Burda Media Polska, 2017) oraz Wege w kwadrans. 125 szybkich przepisów kuchni roślinnej (Septem, 2018).

Zakręcona na punkcie zdrowego jedzenia, ekologii, medytacji i uważności. Prowadzi bloga www.katarzynagubala.pl.


Warto przeczytać

Komentarze

Powiązane artykuły
Pokaż więcej (2)
To Cię zainteresuje
Popularne rośliny
PTAKI
Na czasie
PTAKI
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 2, Sentencja nr:7
Tydzień 2, Sentencja nr:7
Dla wielu ptaków przysmakiem jest tłuszcz zwierzęcy (słonina lub łój), a także zalane roztopionym tłuszczem nasiona i orzechy – tzw. zimowe kule.
Tydzień 2, Sentencja nr:5
Tydzień 2, Sentencja nr:5
Możemy zająć się świerkiem lub jodłą w donicy, które służyły jako choinka – drzewko umieszcza się w jasnym, chłodnym pomieszczeniu (nie wolno wystawiać go na dwór, gdyż może zmarznąć). Należy je regularnie podlewać, aż do wiosny (koniec marca, kwiecień), kiedy wysadza się je do ogrodu.
Tydzień 2, Sentencja nr:4
Tydzień 2, Sentencja nr:4
Regularnie usuwajmy nadmiar śniegu z iglaków o pokroju kolumnowym, ponieważ może on spowodować wyłamanie gałęzi i deformację krzewów. Warto także podwiązać gałęzie iglaków – trudniej będzie im ugiąć się pod ciężkim, mokrym śniegiem.
Tydzień 2, Sentencja nr:3
Tydzień 2, Sentencja nr:3
Możemy formować drzewa liściaste i iglaste, oprócz "płaczących" gatunków takich jak klon, grab czy brzoza (formuje się je od czerwca do września!).
Tydzień 2, Sentencja nr:1
Tydzień 2, Sentencja nr:1
W okresie odwilży podlejmy krzewy zimozielone. Przez ich liście wyparowuje bowiem woda, co naraża rośliny na uschnięcie.
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu