Przepis na kaszę jęczmienną z sezonowymi warzywami
Składniki (3 porcje)
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 3 młode marchewki
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oleju
- 1 pęczek szparagów
- ½ puszki kukurydzy
- ½ szklanki pomidorów suszonych w oleju
- ½ łyżeczki kuminu
- 1 szczypta soli i szczypta pieprzu
1 porcja zawiera: ok. 310 kcal/1297 kJ, 56 g węglowodanów, 10 g białka, 10 g tłuszczu
Przygotowanie
- Kaszę jęczmienną przepłukujemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Marchewki i paprykę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem.
- Odcinamy końcówki szparagów (3 – 5 cm od dołu), obieramy je, kroimy na kawałki i dorzucamy na patelnię.
- Dodajemy kukurydzę i pomidory pokrojone w paski. Doprawiamy kuminem, solą i pieprzem.
- Dusimy, aż szparagi będą miękkie, około 15 minut.
- Kaszę mieszamy z warzywami. Podajemy na ciepło.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki |
Katarzyna GubałaRedaktor naczelna luksusowego magazynu „Ekostyle”. W roślinnej kuchni specjalizuje się od lat. Współpracuje z najlepszymi kucharzami, dietetykami i osobowościami świata kulinarnego. Prowadzi firmę VEGLAB szkolącą obsługę lokali gastronomicznych pod kątem kuchni wege. Doradza szefom kuchni, jak układać roślinne menu. Jest autoryzowanym audytorem marki V-label — szwajcarskiego znaku jakości dla wegańskich i wegetariańskich lokali. Jako diet coach pomaga tworzyć roślinne przepisy m.in. na Thermomix. Autorka książek, m.in. Warzywa górą! Od korzeni po liście (Burda Media Polska, 2017) oraz Wege w kwadrans. 125 szybkich przepisów kuchni roślinnej (Septem, 2018). Zakręcona na punkcie zdrowego jedzenia, ekologii, medytacji i uważności. Prowadzi bloga www.katarzynagubala.pl. |