Kasza jęczmienna z sezonowymi warzywami – pomysł na szybki obiad!

kasza jęczmienna z warzywami

W sklepach znajdziemy bogactwo kasz jęczmiennych: pęczak z całymi ziarnami poddanymi łuskaniu i polerowaniu, perłową — najczęściej spotykaną odmianę, uzyskiwaną przez pocięcie pęczaku na duże części, oraz kaszę łamaną — występującą w różnej grubości.

Posłuchaj
00:00
11

Przepis na kaszę jęczmienną z sezonowymi warzywami

Składniki (3 porcje)

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 3 młode marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pęczek szparagów
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ szklanki pomidorów suszonych w oleju
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 1 szczypta soli i szczypta pieprzu

1 porcja zawiera: ok. 310 kcal/1297 kJ, 56 g węglowodanów, 10 g białka, 10 g tłuszczu

🍂 Temat na czasie ▶ Czy Twój ogród jest już gotowy do jesieni? Te rzeczy przydadzą się bardziej, niż myślisz

Przygotowanie

  1. Kaszę jęczmienną przepłukujemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  2. Marchewki i paprykę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem.
  3. Odcinamy końcówki szparagów (3 – 5 cm od dołu), obieramy je, kroimy na kawałki i dorzucamy na patelnię.
  4. Dodajemy kukurydzę i pomidory pokrojone w paski. Doprawiamy kuminem, solą i pieprzem.
  5. Dusimy, aż szparagi będą miękkie, około 15 minut.
  6. Kaszę mieszamy z warzywami. Podajemy na ciepło.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki
"Wege energia, Moc i siła z roślin"

Wege energia

Katarzyna Gubała

Katarzyna Gubała

Redaktor naczelna luksusowego magazynu „Ekostyle”. W roślinnej kuchni specjalizuje się od lat. Współpracuje z najlepszymi kucharzami, dietetykami i osobowościami świata kulinarnego.

Prowadzi firmę VEGLAB szkolącą obsługę lokali gastronomicznych pod kątem kuchni wege. Doradza szefom kuchni, jak układać roślinne menu. Jest autoryzowanym audytorem marki V-label — szwajcarskiego znaku jakości dla wegańskich i wegetariańskich lokali. Jako diet coach pomaga tworzyć roślinne przepisy m.in. na Thermomix.

Autorka książek, m.in. Warzywa górą! Od korzeni po liście (Burda Media Polska, 2017) oraz Wege w kwadrans. 125 szybkich przepisów kuchni roślinnej (Septem, 2018).

Zakręcona na punkcie zdrowego jedzenia, ekologii, medytacji i uważności. Prowadzi bloga www.katarzynagubala.pl.

To się przyda
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland

☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Powiązane artykuły
Artykuł sponsorowany
Jesienne porządki? Zrób to lepiej i szybciej ze STIHL
Nowe treści z tej kategorii
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Promocje