Przepis na gulasz warzywny
Składniki
- 2 duże bakłażany
 - kilka krojonych pomidorów lub dwie puszki
 - 1 cebula
 - 2 gałązki selera naciowego
 - 100 g rodzynek
 - 75 g orzechów pinii
 - 15 wydrylowanych zielonych oliwek
 - mały słoik kaparów
 - ocet winny
 - 1 łyżka cukru
 - oliwa z oliwek
 - zioła prowansalskie
 - sól, pieprz
 
🎅🎄 Temat na czasie – Nie wiesz, co kupić pod choinkę na Święta?
 👉 Zobacz prezentownik 2025, a w nim 40+ pomysłów na upominki
Przygotowanie
- Bakłażana kroimy w kostkę, wkładamy do miski i posypujemy dużą szczyptą soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie papierowym ręcznikiem odsączamy wodę, która zebrała się na kawałkach warzywa.
 - Cebulę kroimy w drobną kostkę, gałązki selera w plasterki, a oliwki w połówki.
 - Rozgrzewamy garnek i prażymy sporą garść orzeszków pinii. Po ich zarumienieniu odkładamy orzechy na bok.
 - Do garnka wlewamy oliwę i wkładamy cebulę oraz selera. Smażymy aż do zeszklenia cebuli i zarumienienia selera.
 - Dodajemy bakłażana i smażymy na małym ogniu do momentu, aż warzywo zmięknie – ok. 10 minut.
 - Dodajemy 2 łyżki octu winnego i dokładnie mieszamy.
 - Po dwóch minutach do warzyw dodajemy pomidory, dosypujemy cukier, pieprz i szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut.
 - Na koniec dodajemy garść rodzynek, kapary bez zalewy, połówki oliwek i zioła prowansalskie.
 - Gotowe danie posypujemy orzeszkami pinii.
 - Podajemy ze świeżym pieczywem.
 
Smacznego!
Źródło: Bakalland