Przepis na gulasz warzywny
Składniki
- 2 duże bakłażany
- kilka krojonych pomidorów lub dwie puszki
- 1 cebula
- 2 gałązki selera naciowego
- 100 g rodzynek
- 75 g orzechów pinii
- 15 wydrylowanych zielonych oliwek
- mały słoik kaparów
- ocet winny
- 1 łyżka cukru
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Bakłażana kroimy w kostkę, wkładamy do miski i posypujemy dużą szczyptą soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie papierowym ręcznikiem odsączamy wodę, która zebrała się na kawałkach warzywa.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, gałązki selera w plasterki, a oliwki w połówki.
- Rozgrzewamy garnek i prażymy sporą garść orzeszków pinii. Po ich zarumienieniu odkładamy orzechy na bok.
- Do garnka wlewamy oliwę i wkładamy cebulę oraz selera. Smażymy aż do zeszklenia cebuli i zarumienienia selera.
- Dodajemy bakłażana i smażymy na małym ogniu do momentu, aż warzywo zmięknie – ok. 10 minut.
- Dodajemy 2 łyżki octu winnego i dokładnie mieszamy.
- Po dwóch minutach do warzyw dodajemy pomidory, dosypujemy cukier, pieprz i szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut.
- Na koniec dodajemy garść rodzynek, kapary bez zalewy, połówki oliwek i zioła prowansalskie.
- Gotowe danie posypujemy orzeszkami pinii.
- Podajemy ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
Źródło: Bakalland