Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2021
11
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Gulasz warzywny – włoska caponata z bakłażanów

To przepyszny i zdrowy przepis na jednogarnkowe danie, które zachwyci Twoich domowników. Spróbuj ugotować włoską caponatę, czyli przepyszny gulasz z warzyw.

 

Przepis na gulasz warzywny

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  • kilka krojonych pomidorów lub dwie puszki
  • 1 cebula
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 100 g rodzynek
  • 75 g orzechów pinii
  • 15 wydrylowanych zielonych oliwek
  • mały słoik kaparów
  • ocet winny
  • 1 łyżka cukru
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Bakłażana kroimy w kostkę, wkładamy do miski i posypujemy dużą szczyptą soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie papierowym ręcznikiem odsączamy wodę, która zebrała się na kawałkach warzywa.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, gałązki selera w plasterki, a oliwki w połówki.
  3. Rozgrzewamy garnek i prażymy sporą garść orzeszków pinii. Po ich zarumienieniu odkładamy orzechy na bok.
  4. Do garnka wlewamy oliwę i wkładamy cebulę oraz selera. Smażymy aż do zeszklenia cebuli i zarumienienia selera.
  5. Dodajemy bakłażana i smażymy na małym ogniu do momentu, aż warzywo zmięknie – ok. 10 minut.
  6. Dodajemy 2 łyżki octu winnego i dokładnie mieszamy.
  7. Po dwóch minutach do warzyw dodajemy pomidory, dosypujemy cukier, pieprz i szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  8. Na koniec dodajemy garść rodzynek, kapary bez zalewy, połówki oliwek i zioła prowansalskie.
  9. Gotowe danie posypujemy orzeszkami pinii.
  10. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

Źródło: Bakalland

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (8)
Nowe treści

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 30, Sentencja nr:8
Tydzień 30, Sentencja nr:8
Nie zapomnijmy o pielęgnacji róż. Ważne jest systematyczne usuwanie przekwitłych kwiatów oraz wycinanie dzikich pędów.
Tydzień 30, Sentencja nr:7
Tydzień 30, Sentencja nr:7
Po zakończeniu zbioru wczesnych malin usuwamy zeszłoroczne pędy, na których znajdowały się owoce. Palimy je, bo mogą stanowić źródło chorób. Jeśli młode gałązki są słabe lub połamane też je wycinamy przy samej ziemi.
Tydzień 30, Sentencja nr:6
Tydzień 30, Sentencja nr:6
Pamiętajmy o usuwaniu nadmiaru roślin wodnych z oczka, w przeciwnym razie może dojść do zaburzenia równowagi biologicznej w zbiorniku. Rośliny nie powinny zajmować więcej niż 1/3 powierzchni lustra wodnego.
Tydzień 30, Sentencja nr:5
Tydzień 30, Sentencja nr:5
Latem trawa jest bardziej narażona na wysychanie (szczególnie młode trawniki, założone w tym sezonie), dlatego trzeba ją systematycznie nawadniać (co 1-3 dni). Podlewanie najlepiej przeprowadzać wczesnym rankiem lub późnym wieczorem.
Tydzień 30, Sentencja nr:3
Tydzień 30, Sentencja nr:3
Jeżeli trawa na naszym trawniku jest żółta, dobrze ją podlejmy, a następnie (gdy się zazieleni) skośmy i zasilmy nawozem azotowym.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu