Gulasz warzywny – włoska caponata z bakłażanów

włoska caponata z bakłażanów

To przepyszny i zdrowy przepis na jednogarnkowe danie, które zachwyci Twoich domowników. Spróbuj ugotować włoską caponatę, czyli przepyszny gulasz z warzyw.

Posłuchaj
00:00
11

Przepis na gulasz warzywny

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  • kilka krojonych pomidorów lub dwie puszki
  • 1 cebula
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 100 g rodzynek
  • 75 g orzechów pinii
  • 15 wydrylowanych zielonych oliwek
  • mały słoik kaparów
  • ocet winny
  • 1 łyżka cukru
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
To się przyda
Lecithin - Zwalcza Choroby Warzyw 6 g
Lecithin - Zwalcza Choroby Warzyw 6 g
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 1 kg Ekodarpol
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 1 kg Ekodarpol

Ogrodnicza lista zakupów: 12 produktów "must have" na kwiecień – co warto kupić na start sezonu 2025?

Przygotowanie

  1. Bakłażana kroimy w kostkę, wkładamy do miski i posypujemy dużą szczyptą soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie papierowym ręcznikiem odsączamy wodę, która zebrała się na kawałkach warzywa.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, gałązki selera w plasterki, a oliwki w połówki.
  3. Rozgrzewamy garnek i prażymy sporą garść orzeszków pinii. Po ich zarumienieniu odkładamy orzechy na bok.
  4. Do garnka wlewamy oliwę i wkładamy cebulę oraz selera. Smażymy aż do zeszklenia cebuli i zarumienienia selera.
  5. Dodajemy bakłażana i smażymy na małym ogniu do momentu, aż warzywo zmięknie – ok. 10 minut.
  6. Dodajemy 2 łyżki octu winnego i dokładnie mieszamy.
  7. Po dwóch minutach do warzyw dodajemy pomidory, dosypujemy cukier, pieprz i szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  8. Na koniec dodajemy garść rodzynek, kapary bez zalewy, połówki oliwek i zioła prowansalskie.
  9. Gotowe danie posypujemy orzeszkami pinii.
  10. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

Źródło: Bakalland


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera i obserwuj nas w Google News.

Redakcja poleca
Lep na prusaki i inne owady biegające - 2 szt Target
Lep na prusaki i inne owady biegające - 2 szt Target
Prusakolep – na prusaki, karaluchy i inne owady biegające – 2 szt. Bros
Prusakolep – na prusaki, karaluchy i inne owady biegające – 2 szt. Bros
Lep na muchy na roli - 0,25 x 10m - Bros
Lep na muchy na roli - 0,25 x 10m - Bros
Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Szybkie porządki w ogrodzie? Z tymi akumulatorowymi urządzeniami STIHL pójdzie jak z płatka
To Cię zainteresuje
Komentarze

Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści