Logo
Logo
11
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Gulasz warzywny – włoska caponata z bakłażanów

To przepyszny i zdrowy przepis na jednogarnkowe danie, które zachwyci Twoich domowników. Spróbuj ugotować włoską caponatę, czyli przepyszny gulasz z warzyw.

 

Przepis na gulasz warzywny

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  • kilka krojonych pomidorów lub dwie puszki
  • 1 cebula
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 100 g rodzynek
  • 75 g orzechów pinii
  • 15 wydrylowanych zielonych oliwek
  • mały słoik kaparów
  • ocet winny
  • 1 łyżka cukru
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Bakłażana kroimy w kostkę, wkładamy do miski i posypujemy dużą szczyptą soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie papierowym ręcznikiem odsączamy wodę, która zebrała się na kawałkach warzywa.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, gałązki selera w plasterki, a oliwki w połówki.
  3. Rozgrzewamy garnek i prażymy sporą garść orzeszków pinii. Po ich zarumienieniu odkładamy orzechy na bok.
  4. Do garnka wlewamy oliwę i wkładamy cebulę oraz selera. Smażymy aż do zeszklenia cebuli i zarumienienia selera.
  5. Dodajemy bakłażana i smażymy na małym ogniu do momentu, aż warzywo zmięknie – ok. 10 minut.
  6. Dodajemy 2 łyżki octu winnego i dokładnie mieszamy.
  7. Po dwóch minutach do warzyw dodajemy pomidory, dosypujemy cukier, pieprz i szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  8. Na koniec dodajemy garść rodzynek, kapary bez zalewy, połówki oliwek i zioła prowansalskie.
  9. Gotowe danie posypujemy orzeszkami pinii.
  10. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

Źródło: Bakalland

Tagi
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (8)
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
Twoja strona ogrodu