Zostań w domu, zamów taniej!
Nie wychodź z domu i zamów online swoje ulubione pisma 20% taniej. Skorzystaj z kodu rabatowego: czytajwdomu
Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2020
1
Do góry

Gulasz warzywny

To przepyszny i zdrowy przepis na jednogarnkowe danie, które zachwyci Twoich domowników. Spróbuj ugotować włoską caponatę, czyli przepyszny gulasz z warzyw.

Przeczytaj także
Prezentownik ogrodowy 2020 | 100 pomysłów na wyjątkowe gadżety dla ogrodnika!
Przeczytaj także
Prezentownik ogrodowy 2020 | 100 pomysłów na wyjątkowe gadżety dla ogrodnika!
Masz wśród bliskich osób ogrodników? Zobacz, jaki upominek możesz im kupić z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia lub z innej okazji (np....

Przepis na gulasz warzywny

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  • kilka krojonych pomidorów lub dwie puszki
  • 1 cebula
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 100 g rodzynek
  • 75 g orzechów pinii
  • 15 wydrylowanych zielonych oliwek
  • mały słoik kaparów
  • ocet winny
  • 1 łyżka cukru
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Bakłażana kroimy w kostkę, wkładamy do miski i posypujemy dużą szczyptą soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie papierowym ręcznikiem odsączamy wodę, która zebrała się na kawałkach warzywa.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, gałązki selera w plasterki, a oliwki w połówki.
  3. Rozgrzewamy garnek i prażymy sporą garść orzeszków pinii. Po ich zarumienieniu odkładamy orzechy na bok.
  4. Do garnka wlewamy oliwę i wkładamy cebulę oraz selera. Smażymy aż do zeszklenia cebuli i zarumienienia selera.
  5. Dodajemy bakłażana i smażymy na małym ogniu do momentu, aż warzywo zmięknie – ok. 10 minut.
  6. Dodajemy 2 łyżki octu winnego i dokładnie mieszamy.
  7. Po dwóch minutach do warzyw dodajemy pomidory, dosypujemy cukier, pieprz i szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  8. Na koniec dodajemy garść rodzynek, kapary bez zalewy, połówki oliwek i zioła prowansalskie.
  9. Gotowe danie posypujemy orzeszkami pinii.
  10. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

Źródło: Bakalland


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (5)
ŚWIĘTA
Na czasie
ŚWIĘTA
Zobacz więcej
Array
(
    [0] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 28383
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => urban-jungle-czyli-modne-kwiaty-w-twoim-domu
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

    [1] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 50801
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => las-w-sloiku-jak-zrobic-gdzie-kupic-jakie-rosliny-wybrac
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

)
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu