Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
11
Okazje
Artykuł na: 4-5 minut

Przepis na domową pizzę – Mamma mia, jakie dobre!

Pizza może być barwnym uzupełnieniem obiadowego menu, pomysłem na gorącą kolację lub imprezową przekąskę. Choć dobra pora na pizzę jest zawsze, na czerwono zaznaczcie w swoich kalendarzach datę 9 lutego. Międzynarodowy Dzień Pizzy to idealna okazja do poznania tajników najsłynniejszego włoskiego dania i przyrządzenia go samodzielnie. Nie wiecie, od czego zacząć? Skorzystajcie ze wskazówek szefa kuchni Knorr.

 

Nie taka pizza straszna…

Włoskie restauracje cieszą się w Polsce niesłabnącą popularnością. Smaczna pizza jedzona w przytulnym lokalu lub dostarczona prosto pod drzwi mieszkania może poprawić humor w najbardziej ponury dzień. Wbrew pozorom jej przyrządzenie nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać i nie trzeba mieć w żyłach włoskiej krwi, by przygotować popisowe danie.

Po pierwsze: ciasto

Kulinarny sukces zależy w głównej mierze od umiejętnego wyrobienia ciasta. W jego skład powinny wchodzić: mąka pszenna (drobno mielona; należy szukać produktów o niskich wartościach, opisujących typ mąki), drożdże, oliwa z oliwek, cukier, sól oraz woda o temperaturze 37-40°C. Ciasto drożdżowe musi mieć czas, aby wyrosnąć, zazwyczaj trwa to około 40 minut. Dobrze jest umieścić je w misce posmarowanej cienką warstwą tłuszczu, by zapewnić ciastu właściwy poziom wilgotności. Nie należy go rozwałkowywać. To najprostszy sposób na pozbycie się pęcherzyków powietrza, które sprawiają, że pizza odpowiednio wyrasta. Lepszym pomysłem jest ręczne, dość energiczne rozciąganie ciasta na boki i formowanie go w pożądany kształt.

Po drugie: sos

Pizza bianca zachwyca miłośników kulinarnego minimalizmu. Rolę sosu przejmuje w niej kompozycja oliwy, soli oraz ziół, przede wszystkim rozmarynu. Nie można jednak zaprzeczyć, że to sos pomidorowy króluje na plackach, które cieszą się największym wzięciem. Można przygotować go na bazie przecieru pomidorowego oraz soli. Bardzo dobrze sprawdzają się pomidory z puszki. Ze względu na walory smakowe i soczystość, warto wybierać pomidory pelati. Przed dodaniem do pizzy sosu, ciasto skropcie oliwą. Gdyby okazało się, że sos jest zbyt wodnisty, dzięki temu zabiegowi nadmiar wody nie przeniknie do placka.

Po trzecie: ser

Łagodna mozzarella znakomicie współgra z większością dodatków, a ponadto fantastycznie zachowuje się pod wpływem wysokiej temperatury. Fani wyrazistych smaków mogą włączyć do receptury sery pleśniowe, np. gorgonzolę. Do roztapiania bardzo dobrze nadaje się również cheddar.

Po czwarte: dodatki

Szynka, salami, pieczarki, kapary, anchois… Piękno tej potrawy polega na tym, że każdy może przygotować ją ze składnikami, które lubi najbardziej. Jeśli zabraknie wam inspiracji, skorzystajcie z pomysłu szefa kuchni Knorr na pizzę, którą zrobicie własnoręcznie. Musimy uprzedzić, że do tego przepisu wraca się często i z dużym apetytem.

Przepis na domową pizzę

Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 4

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pszennej do podsypania
  • 4,5 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2,5 g soli
  • 300 ml wody

Farsz

  • 1 czerwona cebula
  • 1 opakowanie Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 50 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 100 g rukoli
  • 100 g kiełbasy pepperoni

Przygotowanie

  1. Połącz składniki i starannie wyrób ciasto. Gdy będzie gotowe, przykryj je dokładnie materiałową ścierką i odstaw na około 40 minut w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia.
  2. Następnie wyrób ponownie ciasto ręką, posyp je lekko mąką oraz podziel na 4-6 kul zbliżonej wielkości.
  3. Przygotuj stolnicę lub kawałek gładkiego blatu. Posyp powierzchnię niewielką ilością mąki. Rozwałkuj ciasto bądź rozciągnij je ręką na okrągły placek.
  4. Ułóż go na pergaminie na odwróconej do góry nogami blasze z piekarnika.
  5. Wlej do garnka pomidory pelati z puszki i zagotuj.
  6. Do pomidorów wsyp zawartość opakowania Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr i wymieszaj składniki ze sobą.
  7. Posmaruj ciasto po wierzchu pomidorowym sosem.
  8. Posyp mozzarellą środek placka.
  9. Na ser układaj kolejno: plastry czerwonej cebuli, kawałki kiełbasy oraz pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
  10. Umieść pizzę w piekarniku nagrzanym do 220°C.
  11. Ciasto piecz przez około 25 minut.
  12. Pizzę serwuj posypaną listkami rukoli oraz resztą sosu pomidorowego.

Smacznego!

Źródło: Knorr

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Systematycznie sprawdzamy nasze rośliny na obecność chorób – przede wszystkim chorób grzybowych. Usuwamy porażone gałęzie i utylizujmy je zaraz po wycięciu.
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT