Zorganizuj na tarasie najlepszą zabawę pod słońcem – dzięki pizzy z samodzielnie wyhodowanych warzyw i ziół. Letnie przyjęcie nie może być smaczniejsze! Pizza to zawsze hit, a gdy jest przygotowana z odpowiednich składników, może być zarówno pyszna, jak i zdrowa.
Coraz więcej z nas zwraca uwagę na to, co ląduje na ich talerzu – i w żołądkach. Dlatego rośnie zainteresowanie własnymi uprawami roślin jadalnych, nawet w miejskiej przestrzeni. Chcemy być samowystarczalni oraz mieć warzywa i owoce z pierwszej ręki, czyli z własnego ogrodu, balkonu lub tarasu. Zależy nam także na bliskości, autentyczności i dbałości o środowisko.
Te pozytywne wartości można przekazać następnemu pokoleniu, a jeśli przygotujesz od podstaw konkretną potrawę, np. pizzę, włączając w to młodszych, poprzez zabawę i doświadczenia zyskają wiedzę o jakości jedzenia oraz wzrośnie ich świadomość ekologiczna.
Częścią zabawy jest założenie grządek oraz dbanie o zioła i warzywa podczas ich wzrostu. Daje to zarówno radość, jak i poczucie odpowiedzialności dzieciom zaangażowanym w cały proces, a gdy tylko zaczniecie zbierać plony, ich stosunek do „zieleniny” często zmienia się radykalnie.
Jeśli nie masz szklarni lub czasu, aby zrobić wszystko od zera, kup zioła i warzywa gotowe do posadzenia w doniczkach lub na grządkach. Radość z widoku rosnących pomidorów, papryki i chili będzie nie mniejsza.
Jak wykorzystać warzywa i zioła z ogrodu w kuchni?
Świeże warzywa i przyprawy na wyciągnięcie ręki zachęcają do zrobienia pizzy z domowym sosem pomidorowym i ziołami.
Zerwij pomidory i przygotuj z nich orzeźwiający sos z dodatkiem świeżego oregano i czosnku – ten zapach to esencja słońca i lata. Niech dzieci pomogą dekorować pizzę świeżą bazylią i papryką, a z pewnością zjedzą wszystko do ostatniego okruszka! Dopełnij obiad orzeźwiającą mrożoną herbatką ze świeżą miętą.
Przepis na włoską pizzę w bazylią
Składniki: 25 g drożdży, 200 ml wody, 1 łyżka oleju, ½ łyżeczki soli, 330 g mąki, świeża bazylia z ogrodu.
Przygotowanie: Rozpuść drożdże w letniej wodzie. Wymieszaj z pozostałymi składnikami i dobrze wyrób ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia na pół godziny. Rozwałkuj. Wyłóż na ciasto składniki i sos. Zostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Piecz w temperaturze 220 stopni przez 25 minut. Na koniec posyp pizzę świeżymi listkami bazylii!
Wskazówka dla zapracowanych: Przygotuj ciasto na pizzę dzień wcześniej z połową drożdży i zostaw do wyrośnięcia przez noc. To oszczędza czas – i służy też lepszemu trawieniu. Zrób podwójną porcję sosu pomidorowego i zamroź połowę, a następnym razem połowę pracy będziesz mieć za sobą.
Przepis na mrożoną herbatę z listkami mięty
Składniki: świeża mięta, 500 g cukru, 4 cytryny, 3 litry wody.
Przygotowanie: W dużym garnku lub misie wymieszaj garść liści świeżej mięty z 500 g cukru, ćwiartkami czterech cytryn i trzema litrami wrzącej wody. Dosłodź do smaku. Zostaw na 1-2 godziny, następnie odcedź miętę i cytryny. Wlej napój do czystych, wyparzonych butelek. Rozcieńczaj w proporcji 4:1. Herbatka postoi do czterech dni w lodówce. Do napoju możesz dorzucać dodatki, np. truskawki lub kawałki czekolady.