Kolorowy szaszłyk z warzyw – idealny na grilla!
Mogłoby się wydawać, że menu grillowe zdominowane jest przez różnego rodzaju mięsa: kiełbaski, steki, skrzydełka, żeberka, burgery oraz ryby… Wymieniać można długo! Jednak kreatywność kucharzy nie zna granic, a dodatkowo rosnąca popularność diet roślinnych powoduje, że zorganizowanie przyjęcia przy ruszcie w wersji bezmięsnej jest naprawdę proste.
Kolorowe warzywa z rusztu wyglądają bardzo apetycznie, ale kulinarnym estetom polecamy skorzystać z przepisu na marynowany szaszłyk z warzyw według pomysłu szefa kuchni Knorr.
Przepis na szaszłyk z warzyw
Składniki
Szaszłyki
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 10 cebulek szalotek
- 1 duży batat
- 1 papryczka habanero z puszki
Marynata
- 1 opakowanie Przyprawy do grilla pikantnej Knorr
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- 3 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 limonka
- 1 kawałek ostrej papryczki chili
- 2 gałązki listków mięty
- 2 gałązki bazylii
Dip
- 1 papryczka habanero z puszki (lub łyżeczka sosu habanero)
- 100 ml jogurtu 60 g majonezu
Przygotowanie
- Bakłażana, cukinię, papryki oraz batata pokrój w kostkę o wielkości około 2 cm.
- Obierz szalotki i poprzekrawaj je na pół.
- Miętę i bazylię posiekaj.
- Umieść w kielichu miksera jogurt, czosnek, chili, imbir oraz Przyprawę do grilla pikantną Knorr. Wszystko zmiksuj.
- W przygotowanej marynacie zanurz warzywa i ponadziewaj je na wykałaczki do szaszłyków.
- Szaszłyki grilluj na tackach i pod przykryciem na średnio rozgrzanym ruszcie przez około 20 minut.
- Pamiętaj, aby co jakiś czas przewrócić je na drugą stronę.
- Przekąskę serwuj z dipem. W tym celu połącz majonez, jogurt, sok z limonki oraz papryczkę habanero. Całość starannie rozdrobnij.
Smacznego!
Źródło: Knorr
Komentarze