Przepis na szaszłyk z warzyw
Składniki
Szaszłyki
- 1 bakłażan
 - 1 cukinia
 - 1 czerwona papryka
 - 1 żółta papryka
 - 10 cebulek szalotek
 - 1 duży batat
 - 1 papryczka habanero z puszki
 
Marynata
- 1 opakowanie Przyprawy do grilla pikantnej Knorr
 - 1 opakowanie jogurtu naturalnego
 - 3 cm kawałek świeżego imbiru
 - 1 limonka
 - 1 kawałek ostrej papryczki chili
 - 2 gałązki listków mięty
 - 2 gałązki bazylii
 
Dip
- 1 papryczka habanero z puszki (lub łyżeczka sosu habanero)
 - 100 ml jogurtu 60 g majonezu
 
🎅🎄 Temat na czasie – Nie wiesz, co kupić pod choinkę na Święta?
 👉 Zobacz prezentownik 2025, a w nim 40+ pomysłów na upominki
Przygotowanie
- Bakłażana, cukinię, papryki oraz batata pokrój w kostkę o wielkości około 2 cm.
 - Obierz szalotki i poprzekrawaj je na pół.
 - Miętę i bazylię posiekaj.
 - Umieść w kielichu miksera jogurt, czosnek, chili, imbir oraz Przyprawę do grilla pikantną Knorr. Wszystko zmiksuj.
 - W przygotowanej marynacie zanurz warzywa i ponadziewaj je na wykałaczki do szaszłyków.
 - Szaszłyki grilluj na tackach i pod przykryciem na średnio rozgrzanym ruszcie przez około 20 minut.
 - Pamiętaj, aby co jakiś czas przewrócić je na drugą stronę.
 - Przekąskę serwuj z dipem. W tym celu połącz majonez, jogurt, sok z limonki oraz papryczkę habanero. Całość starannie rozdrobnij.
 
Smacznego!
Źródło: Knorr