Psianka podłużna (Solanum melongena), zwana potocznie bakłażanem lub oberżyną (rzadziej gruszką miłosną) to warzywo, które do Europy zawędrowało w VI wieku z Chin. W polskich warunkach klimatycznych bakłażany można uprawiać jedynie z rozsady, którą do gruntu sadzi się po 15 maja. Ze względu na duże wymagania cieplne tego gatunku najlepiej jest przeznaczyć dla bakłażanów miejsce w szklarni lub osłonić grządki tunelem foliowym. Bakłażany wymagają ciepłego, słonecznego i osłoniętego od wiatru stanowiska oraz żyznego, próchnicznego, wilgotnego podłoża wzbogaconego kompostem.
Co zawiera bakłażan
- sole mineralne (wapń, żelazo, fosfor);
- węglowodany;
- cukry.
Fot. skeeze, rocknevis/Pixabay, Barbara Walicka |
Przepis na kawior z bakłażana
- Bakłażan pieczemy na żywym ogniu, na ruszcie (nigdy w piekarniku czy prodiżu).
- Po wystudzeniu należy zdjąć zwęgloną skórkę drewnianym nożem.
- Po wystudzeniu miąższ siekamy drewnianym tasakiem na gładką masę i przekładamy do miseczki.
- Dodajemy drobniutko pokrojoną cebulę cukrową (w proporcji mniej więcej pół średniej cebuli na średniego bakłażana).
- Doprawiamy szczyptą lub dwiema soli, polewamy olejem – rzepakowym (oliwa z oliwek niedozwolona) i wstawiamy na noc do lodówki.
- Podajemy z ciemnym pieczywem.
Tekst: Barbara Walicka, zdjęcia tytułowe elena_hramowa / AdobeStock, Barbara Walicka