Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2020
19
Do góry

Kawior z bakłażana

Uprawiane najczęściej w krajach o ciepłym klimacie bakłażany można przygotowywać na różne sposoby. Zwykle wykorzystujemy je do przyrządzenia popularnego leczo lub grillujemy. Kawior z bakłażanów ma wyjątkowo oryginalny smak; można podawać go z pieczywem jako elegancką przekąskę.

Przeczytaj także
Pilarka łańcuchowa: 7 modeli do ogrodu!
Przeczytaj także
Pilarka łańcuchowa: 7 modeli do ogrodu!
Piły łańcuchowe, zwane potocznie pilarkami to narzędzia mechaniczne, które potrzebne są w każdym ogrodzie. W zależności od rodzaju, wielkości i mocy...

Psianka podłużna (Solanum melongena), zwana potocznie bakłażanem lub oberżyną (rzadziej gruszką miłosną) to warzywo, które do Europy zawędrowało w VI wieku z Chin. W polskich warunkach klimatycznych bakłażany można uprawiać jedynie z rozsady, którą do gruntu sadzi się po 15 maja. Ze względu na duże wymagania cieplne tego gatunku najlepiej jest przeznaczyć dla bakłażanów miejsce w szklarni lub osłonić grządki tunelem foliowym. Bakłażany wymagają ciepłego, słonecznego i osłoniętego od wiatru stanowiska oraz żyznego, próchnicznego, wilgotnego podłoża wzbogaconego kompostem.

Co zawiera bakłażan

  • sole mineralne (wapń, żelazo, fosfor);
  • węglowodany;
  • cukry.

Kawior z bakłażana

Fot. skeeze, rocknevis/Pixabay, Barbara Walicka

Przepis na kawior z bakłażana

  • Bakłażan pieczemy na żywym ogniu, na ruszcie (nigdy w piekarniku czy prodiżu).
  • Po wystudzeniu należy zdjąć zwęgloną skórkę drewnianym nożem.
  • Po wystudzeniu miąższ siekamy drewnianym tasakiem na gładką masę i przekładamy do miseczki.
  • Dodajemy drobniutko pokrojoną cebulę cukrową (w proporcji mniej więcej pół średniej cebuli na średniego bakłażana).
  • Doprawiamy szczyptą lub dwiema soli, polewamy olejem – rzepakowym (oliwa z oliwek niedozwolona) i wstawiamy na noc do lodówki.
  • Podajemy z ciemnym pieczywem.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (7)
Warto przeczytać
CHRYZANTEMY
Na czasie
CHRYZANTEMY
Zobacz więcej
Array
(
    [0] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 51744
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => badz-eko-uprawiaj-ziola-i-warzywa
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

    [1] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 50887
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => 10-wyjatkowych-miejsc-do-odwiedzenia-w-polsce
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

)
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
Najpopularniejszy magazyn ogrodniczy na Świecie!
Gardeners' World Edycja Polska listopad - grudzień 2020
Zamów z darmową dostawą do domu!