Logo
Logo

Kawior z bakłażana – pyszna pasta do kanapek!

Uprawiane najczęściej w krajach o ciepłym klimacie bakłażany można przygotowywać na różne sposoby. Zwykle wykorzystujemy je do przyrządzenia popularnego leczo lub grillujemy. Kawior z bakłażanów ma wyjątkowo oryginalny smak; można podawać go z pieczywem jako elegancką przekąskę.

Psianka podłużna (Solanum melongena), zwana potocznie bakłażanem lub oberżyną (rzadziej gruszką miłosną) to warzywo, które do Europy zawędrowało w VI wieku z Chin. W polskich warunkach klimatycznych bakłażany można uprawiać jedynie z rozsady, którą do gruntu sadzi się po 15 maja. Ze względu na duże wymagania cieplne tego gatunku najlepiej jest przeznaczyć dla bakłażanów miejsce w szklarni lub osłonić grządki tunelem foliowym. Bakłażany wymagają ciepłego, słonecznego i osłoniętego od wiatru stanowiska oraz żyznego, próchnicznego, wilgotnego podłoża wzbogaconego kompostem.

Co zawiera bakłażan

  • sole mineralne (wapń, żelazo, fosfor);
  • węglowodany;
  • cukry.

Kawior z bakłażana

Fot. skeeze, rocknevis/Pixabay, Barbara Walicka

Przepis na kawior z bakłażana

  • Bakłażan pieczemy na żywym ogniu, na ruszcie (nigdy w piekarniku czy prodiżu).
  • Po wystudzeniu należy zdjąć zwęgloną skórkę drewnianym nożem.
  • Po wystudzeniu miąższ siekamy drewnianym tasakiem na gładką masę i przekładamy do miseczki.
  • Dodajemy drobniutko pokrojoną cebulę cukrową (w proporcji mniej więcej pół średniej cebuli na średniego bakłażana).
  • Doprawiamy szczyptą lub dwiema soli, polewamy olejem – rzepakowym (oliwa z oliwek niedozwolona) i wstawiamy na noc do lodówki.
  • Podajemy z ciemnym pieczywem.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcia tytułowe elena_hramowa / AdobeStock, Barbara Walicka

Autor
Kawior z bakłażana – pyszna pasta do kanapek!
Kawior z bakłażana – pyszna pasta do kanapek!
Barbara Walicka

Chętnie używa glinianych czy kamionkowych naczyń, a do mieszania – drewnianych łyżek; jest zdania, że z takimi przedmiotami łatwiej się zaprzyjaźnić, ponadto lepiej zapamiętują smaki. W rodzinnych zapiskach wyszukuje dawno zapomniane przepisy. W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże. Najchętniej wyprawia się na Saharę. Pisze wiersze i opowiadania, w których często poważne wątki opatruje zaskakującą humorystyczną pointę.

Tagi

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl