Kawior z bakłażana – pyszna pasta do kanapek!

Kawior z bakłażana fot. elena_hramowa AdobeStock, Barbara Walicka

Uprawiane najczęściej w krajach o ciepłym klimacie bakłażany można przygotowywać na różne sposoby. Zwykle wykorzystujemy je do przyrządzenia popularnego leczo lub grillujemy. Kawior z bakłażanów ma wyjątkowo oryginalny smak; można podawać go z pieczywem jako elegancką przekąskę.

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
39

Psianka podłużna (Solanum melongena), zwana potocznie bakłażanem lub oberżyną (rzadziej gruszką miłosną) to warzywo, które do Europy zawędrowało w VI wieku z Chin. W polskich warunkach klimatycznych bakłażany można uprawiać jedynie z rozsady, którą do gruntu sadzi się po 15 maja. Ze względu na duże wymagania cieplne tego gatunku najlepiej jest przeznaczyć dla bakłażanów miejsce w szklarni lub osłonić grządki tunelem foliowym. Bakłażany wymagają ciepłego, słonecznego i osłoniętego od wiatru stanowiska oraz żyznego, próchnicznego, wilgotnego podłoża wzbogaconego kompostem.

Co zawiera bakłażan

  • sole mineralne (wapń, żelazo, fosfor);
  • węglowodany;
  • cukry.

Kawior z bakłażana

Fot. skeeze, rocknevis/Pixabay, Barbara Walicka

Przepis na kawior z bakłażana

  • Bakłażan pieczemy na żywym ogniu, na ruszcie (nigdy w piekarniku czy prodiżu).
  • Po wystudzeniu należy zdjąć zwęgloną skórkę drewnianym nożem.
  • Po wystudzeniu miąższ siekamy drewnianym tasakiem na gładką masę i przekładamy do miseczki.
  • Dodajemy drobniutko pokrojoną cebulę cukrową (w proporcji mniej więcej pół średniej cebuli na średniego bakłażana).
  • Doprawiamy szczyptą lub dwiema soli, polewamy olejem – rzepakowym (oliwa z oliwek niedozwolona) i wstawiamy na noc do lodówki.
  • Podajemy z ciemnym pieczywem.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcia tytułowe elena_hramowa / AdobeStock, Barbara Walicka


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
To Cię zainteresuje
(Nie!) Trendy ogrodowe 2025 | Natura, Sztuka i ... Błogie Lenistwo. Ogrodnicze autorytety o nadchodzących zmianach
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści