Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2019
9
Do góry

Kawior z bakłażana

Uprawiane najczęściej w krajach o ciepłym klimacie bakłażany można przygotowywać na różne sposoby. Zwykle wykorzystujemy je do przyrządzenia popularnego leczo lub grillujemy. Kawior z bakłażanów ma wyjątkowo oryginalny smak; można podawać go z pieczywem jako elegancką przekąskę.

Psianka podłużna (Solanum melongena), zwana potocznie bakłażanem lub oberżyną (rzadziej gruszką miłosną) to warzywo, które do Europy zawędrowało w VI wieku z Chin. W polskich warunkach klimatycznych bakłażany można uprawiać jedynie z rozsady, którą do gruntu sadzi się po 15 maja. Ze względu na duże wymagania cieplne tego gatunku najlepiej jest przeznaczyć dla bakłażanów miejsce w szklarni lub osłonić grządki tunelem foliowym. Bakłażany wymagają ciepłego, słonecznego i osłoniętego od wiatru stanowiska oraz żyznego, próchnicznego, wilgotnego podłoża wzbogaconego kompostem.

Co zawiera bakłażan

  • sole mineralne (wapń, żelazo, fosfor);
  • węglowodany;
  • cukry.

Kawior z bakłażana

Fot. skeeze, rocknevis/Pixabay, Barbara Walicka

Przepis na kawior z bakłażana

  • Bakłażan pieczemy na żywym ogniu, na ruszcie (nigdy w piekarniku czy prodiżu).
  • Po wystudzeniu należy zdjąć zwęgloną skórkę drewnianym nożem.
  • Po wystudzeniu miąższ siekamy drewnianym tasakiem na gładką masę i przekładamy do miseczki.
  • Dodajemy drobniutko pokrojoną cebulę cukrową (w proporcji mniej więcej pół średniej cebuli na średniego bakłażana).
  • Doprawiamy szczyptą lub dwiema soli, polewamy olejem – rzepakowym (oliwa z oliwek niedozwolona) i wstawiamy na noc do lodówki.
  • Podajemy z ciemnym pieczywem.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (4)
Nowe treści
Na czasie
Jesienny trawnik
Temat miesiąca
Jesienny trawnik
Zobacz więcej
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:4
Tydzień 38, Sentencja nr:4
Zasilmy trawę nawozami potasowymi i fosforowymi. Będzie bardziej odporna na przemarzanie i suszę.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
Twoja strona ogrodu