Spring Rollsy – sajgonki pełne chrupiących warzyw
Popularne Spring rollsy, zwane też świeżymi sajgonkami czy wiosennymi krokietami są bardzo popularnym w rejonach Azji daniem. Choć korzenie mają dalekowschodnie, możemy z sukcesem przygotować je własnoręcznie w naszych domach. W cienki arkusz papieru ryżowego zwiń co tylko chcesz – wiosenne warzywa, orzechy, makaron sojowy lub suszone owoce, które sprawią, że rolki będą miały niepowtarzalny smak. To szybki sposób na zdrową, lekką, dietetyczną przekąskę bogatą w witaminy i minerały. Puść wodze fantazji lub skorzystaj z naszych wypróbowanych przepisów!
Przepis na warzywne Spring Rolls
Składniki
- pół małej główki czerwonej kapusty
- 10 arkuszy papieru ryżowego o średnicy 22 cm
- 5 rzodkiewek
- kilka gałązek świeżej kolendry
- świeży szpinak
- kalarepa
- marchewka
- żółta papryka
- ogórek gruntowy
- 90 g migdałów lekko solonych prażonych
Przygotowanie
- Czerwoną kapustę siekamy, rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki, a marchewkę, paprykę, ogórka i kalarepę w niewielkie słupki. Kolendrę niedbale siekamy.
- Do szerokiego, głębokiego półmiska wlewamy gorącą wodę. Moczymy w niej przez chwilę arkusz papieru ryżowego do momentu, aż zmięknie, następnie rozkładamy go na drewnianej desce.
- Na papierze rozkładamy kilka liści szpinaku, kapustę, paprykę, marchewkę, rzodkiewkę, ogórka, kolendrę oraz kilka solonych migdałów.
- Prawy oraz lewy bok papieru ryżowego składamy do środka, następnie zwijamy go od dołu ku górze. Powtarzamy z kolejnymi arkuszami.
- Spring rollsy jemy, maczając w ulubionym sosie.
Smacznego!
Źródło: Bakalland
Komentarze