Logo
Logo
16
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Spring Rollsy – sajgonki pełne chrupiących warzyw

Popularne Spring rollsy, zwane też świeżymi sajgonkami czy wiosennymi krokietami są bardzo popularnym w rejonach Azji daniem. Choć korzenie mają dalekowschodnie, możemy z sukcesem przygotować je własnoręcznie w naszych domach. W cienki arkusz papieru ryżowego zwiń co tylko chcesz – wiosenne warzywa, orzechy, makaron sojowy lub suszone owoce, które sprawią, że rolki będą miały niepowtarzalny smak. To szybki sposób na zdrową, lekką, dietetyczną przekąskę bogatą w witaminy i minerały. Puść wodze fantazji lub skorzystaj z naszych wypróbowanych przepisów!

Przepis na warzywne Spring Rolls

Składniki

  • pół małej główki czerwonej kapusty
  • 10 arkuszy papieru ryżowego o średnicy 22 cm
  • 5 rzodkiewek
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • świeży szpinak
  • kalarepa
  • marchewka
  • żółta papryka
  • ogórek gruntowy
  • 90 g migdałów lekko solonych prażonych

Przygotowanie

  1. Czerwoną kapustę siekamy, rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki, a marchewkę, paprykę, ogórka i kalarepę w niewielkie słupki. Kolendrę niedbale siekamy.
  2. Do szerokiego, głębokiego półmiska wlewamy gorącą wodę. Moczymy w niej przez chwilę arkusz papieru ryżowego do momentu, aż zmięknie, następnie rozkładamy go na drewnianej desce.
  3. Na papierze rozkładamy kilka liści szpinaku, kapustę, paprykę, marchewkę, rzodkiewkę, ogórka, kolendrę oraz kilka solonych migdałów.
  4. Prawy oraz lewy bok papieru ryżowego składamy do środka, następnie zwijamy go od dołu ku górze. Powtarzamy z kolejnymi arkuszami.
  5. Spring rollsy jemy, maczając w ulubionym sosie.

Smacznego!

Źródło: Bakalland

Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (6)
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu