Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
12
Okazje
Artykuł na: 4-5 minut

Szakszuka z falafelami – zamiast jajek dodaj tofu!

Oryginalnie szakszukę robi się z jajek i pomidorów. W najpopularniejszej wersji roślinnej zamiast jajek dodaje się kostki pokrojonego wędzonego tofu. W mojej propozycji — dla biegaczy, osób praktykujących jogę i aktywnych inaczej — namawiam do podania szakszuki z falafelami. Dzięki temu z dania śniadaniowego przemieni się ona w obiadowy ładunek energii z roślin. 

 

Przepis na wegańską szakszukę z falafelami

Składniki (2 porcje)

FALAFELE

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry (utłuczonych w moździerzu)
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku

SZAKSZUKA

  • 6 dużych pomidorów lub 1 puszka pomidorów pelati
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki harissy lub innej ostrej pasty z czerwonych papryczek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • sól, pieprz do smaku

1 porcja zawiera: ok. 705 kcal/2951 kJ   54 g węglowodanów, 22 g białka, 46 g tłuszczu

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę odsączamy, blendujemy z posiekanymi liśćmi kolendry, mąką oraz przyprawami.
  2. Posiekaną cebulę szklimy na patelni, na oleju. Przestudzoną łączymy z masą na falafele, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek — dobrze mieszamy łyżką.
  3. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, smażymy je z każdej strony na oleju na rozgrzanej patelni.
  4. Pomidory — jeśli używamy surowych — sparzamy i obieramy. Możemy bez ich krojenia wyciąć gniazda nasienne (wtedy będziemy mieć wersję idealną) lub pokroić pomidory w ćwiartki i wykroić środek.
  5. Przekładamy je na patelnię z rozgrzaną oliwą, dodajemy koncentrat pomidorowy, harissę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
  6. Smażymy około 20 minut, aż powstanie gęsty sos.
  7. Szakszukę podajemy z ciepłymi falafelami — najlepiej zanurzonymi w sosie. 

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki
"Wege energia, Moc i siła z roślin"

Wege energia

Katarzyna Gubała

Katarzyna Gubała

Redaktor naczelna luksusowego magazynu „Ekostyle”. W roślinnej kuchni specjalizuje się od lat. Współpracuje z najlepszymi kucharzami, dietetykami i osobowościami świata kulinarnego.

Prowadzi firmę VEGLAB szkolącą obsługę lokali gastronomicznych pod kątem kuchni wege. Doradza szefom kuchni, jak układać roślinne menu. Jest autoryzowanym audytorem marki V-label — szwajcarskiego znaku jakości dla wegańskich i wegetariańskich lokali. Jako diet coach pomaga tworzyć roślinne przepisy m.in. na Thermomix.

Autorka książek, m.in. Warzywa górą! Od korzeni po liście (Burda Media Polska, 2017) oraz Wege w kwadrans. 125 szybkich przepisów kuchni roślinnej (Septem, 2018).

Zakręcona na punkcie zdrowego jedzenia, ekologii, medytacji i uważności. Prowadzi bloga www.katarzynagubala.pl.

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Systematycznie sprawdzamy nasze rośliny na obecność chorób – przede wszystkim chorób grzybowych. Usuwamy porażone gałęzie i utylizujmy je zaraz po wycięciu.
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT