Przepis na wegańską szakszukę z falafelami
Składniki (2 porcje)
FALAFELE
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 pęczek kolendry
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżeczki ziaren kolendry (utłuczonych w moździerzu)
- sól, pieprz do smaku
- 2 cebule
- olej do smażenia
- 2 ząbki czosnku
SZAKSZUKA
- 6 dużych pomidorów lub 1 puszka pomidorów pelati
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki harissy lub innej ostrej pasty z czerwonych papryczek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mielonego kuminu
- sól, pieprz do smaku
1 porcja zawiera: ok. 705 kcal/2951 kJ 54 g węglowodanów, 22 g białka, 46 g tłuszczu
Przygotowanie
- Ciecierzycę odsączamy, blendujemy z posiekanymi liśćmi kolendry, mąką oraz przyprawami.
- Posiekaną cebulę szklimy na patelni, na oleju. Przestudzoną łączymy z masą na falafele, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek — dobrze mieszamy łyżką.
- Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, smażymy je z każdej strony na oleju na rozgrzanej patelni.
- Pomidory — jeśli używamy surowych — sparzamy i obieramy. Możemy bez ich krojenia wyciąć gniazda nasienne (wtedy będziemy mieć wersję idealną) lub pokroić pomidory w ćwiartki i wykroić środek.
- Przekładamy je na patelnię z rozgrzaną oliwą, dodajemy koncentrat pomidorowy, harissę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
- Smażymy około 20 minut, aż powstanie gęsty sos.
- Szakszukę podajemy z ciepłymi falafelami — najlepiej zanurzonymi w sosie.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki |
Katarzyna GubałaRedaktor naczelna luksusowego magazynu „Ekostyle”. W roślinnej kuchni specjalizuje się od lat. Współpracuje z najlepszymi kucharzami, dietetykami i osobowościami świata kulinarnego. Prowadzi firmę VEGLAB szkolącą obsługę lokali gastronomicznych pod kątem kuchni wege. Doradza szefom kuchni, jak układać roślinne menu. Jest autoryzowanym audytorem marki V-label — szwajcarskiego znaku jakości dla wegańskich i wegetariańskich lokali. Jako diet coach pomaga tworzyć roślinne przepisy m.in. na Thermomix. Autorka książek, m.in. Warzywa górą! Od korzeni po liście (Burda Media Polska, 2017) oraz Wege w kwadrans. 125 szybkich przepisów kuchni roślinnej (Septem, 2018). Zakręcona na punkcie zdrowego jedzenia, ekologii, medytacji i uważności. Prowadzi bloga www.katarzynagubala.pl. |