Szakszuka z falafelami – zamiast jajek dodaj tofu!

szakszuka z falafelami

Oryginalnie szakszukę robi się z jajek i pomidorów. W najpopularniejszej wersji roślinnej zamiast jajek dodaje się kostki pokrojonego wędzonego tofu. W mojej propozycji — dla biegaczy, osób praktykujących jogę i aktywnych inaczej — namawiam do podania szakszuki z falafelami. Dzięki temu z dania śniadaniowego przemieni się ona w obiadowy ładunek energii z roślin. 

Posłuchaj
00:00
12

Przepis na wegańską szakszukę z falafelami

Składniki (2 porcje)

FALAFELE

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry (utłuczonych w moździerzu)
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku

SZAKSZUKA

  • 6 dużych pomidorów lub 1 puszka pomidorów pelati
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki harissy lub innej ostrej pasty z czerwonych papryczek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • sól, pieprz do smaku

1 porcja zawiera: ok. 705 kcal/2951 kJ   54 g węglowodanów, 22 g białka, 46 g tłuszczu

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę odsączamy, blendujemy z posiekanymi liśćmi kolendry, mąką oraz przyprawami.
  2. Posiekaną cebulę szklimy na patelni, na oleju. Przestudzoną łączymy z masą na falafele, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek — dobrze mieszamy łyżką.
  3. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, smażymy je z każdej strony na oleju na rozgrzanej patelni.
  4. Pomidory — jeśli używamy surowych — sparzamy i obieramy. Możemy bez ich krojenia wyciąć gniazda nasienne (wtedy będziemy mieć wersję idealną) lub pokroić pomidory w ćwiartki i wykroić środek.
  5. Przekładamy je na patelnię z rozgrzaną oliwą, dodajemy koncentrat pomidorowy, harissę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
  6. Smażymy około 20 minut, aż powstanie gęsty sos.
  7. Szakszukę podajemy z ciepłymi falafelami — najlepiej zanurzonymi w sosie. 

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki
"Wege energia, Moc i siła z roślin"

Wege energia

Katarzyna Gubała

Katarzyna Gubała

Redaktor naczelna luksusowego magazynu „Ekostyle”. W roślinnej kuchni specjalizuje się od lat. Współpracuje z najlepszymi kucharzami, dietetykami i osobowościami świata kulinarnego.

Prowadzi firmę VEGLAB szkolącą obsługę lokali gastronomicznych pod kątem kuchni wege. Doradza szefom kuchni, jak układać roślinne menu. Jest autoryzowanym audytorem marki V-label — szwajcarskiego znaku jakości dla wegańskich i wegetariańskich lokali. Jako diet coach pomaga tworzyć roślinne przepisy m.in. na Thermomix.

Autorka książek, m.in. Warzywa górą! Od korzeni po liście (Burda Media Polska, 2017) oraz Wege w kwadrans. 125 szybkich przepisów kuchni roślinnej (Septem, 2018).

Zakręcona na punkcie zdrowego jedzenia, ekologii, medytacji i uważności. Prowadzi bloga www.katarzynagubala.pl.

To się przyda
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Warzywniak - podwyższona grządka - brąz GPPS - Vegano - 150 x 75 x 30 cm
Warzywniak - podwyższona grządka - brąz GPPS - Vegano - 150 x 75 x 30 cm
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Tematy
Powiązane artykuły
Nowe treści z tej kategorii
Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone! Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Bestsellery