Herbata / napar z pokrzywy
Pokrzywa to roślina, która wielu osobom kojarzy się przede wszystkim z niechcianymi spotkaniami, które kończyły się tak zwanym "poparzeniem". Ze względu na obecność ostrych bardzo małych włosków właśnie takie wrażenie można odnieść, gdy dotykamy tę roślinę. Warto jednak wiedzieć, że pokrzywa to roślina o bardzo wielu właściwościach zdrowotnych. W jej składzie znajduje się sporo wartościowych elementów.
Co zawiera?
Jest źródłem witaminy A, odpowiedzialnej między innymi za wzmacnianie układu immunologicznego, proces widzenia czy produkcję czerwonych krwinek. Zawiera witaminy C i B - dwie witaminy, które odgrywają bardzo ważną rolę w wielu procesach zachodzących w ludzkim organizmie. Ponadto zawiera flawonoidy i zestaw ważnych minerałów, m.in. wapń, żelazo, sód, jod, magnez i fosfor.
Jak przygotować herbatkę? Przepis na napar z miłorzębu
Przygotowanie herbaty nie nastręcza żadnego problemu, aczkolwiek warto pamiętać, że nieco inaczej parzy się świeże liście. Napar w takiej postaci powinien parzyć się raptem pół minuty pod przykryciem. Suszoną wersję należy z kolei parzyć około dwóch minut. Do standardowego kubka wrzucamy łyżeczkę liści i zalewamy wrzątkiem. Po upływie określonego czasu napar jest gotowy do spożycia. Należy dodać, że sam napar odznacza się dosyć delikatnym i neutralnym smakiem. Całość można doprawić odrobiną miodu.
Właściwości zdrowotne | Dlaczego warto pić?
- Herbata z pokrzywy do bardzo dobra propozycja dla osób zmagających się z różnego rodzaju alergiami.
- Zaleca się jej picie kobietom w ciąży, ponieważ ma bardzo dobry wpływ na proces krwiotwórczy oraz układ kostny. Kobiety karmiące piersią również powinny sięgać po pokrzywę w takiej postaci, ponieważ wspiera proces produkcji mleka.
- Badania dowodzą, że napar z pokrzywy ma właściwości oczyszczające organizm.
- Jest moczopędny, a zatem powinny się nim raczyć osoby zmagające się z dolegliwościami nerek.
- Dowiedziono, że wspiera osoby zmagające się z zapaleniem stawów, a także osoby walczące z anemią.
- Regularne picie naparu z pokrzywy usprawnia przemianę materii, dlatego tak często jest zalecana w dietach redukcyjnych.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: lp-studio / Depositphotos