Uprawa rzodkiewek w ogrodzie | Co zrobić, żeby były duże?

Uprawa rzodkiewek w ogrodzie, fot. Meghan Schiereck - Unsplash

Rzodkiewka to bardzo popularne warzywo korzeniowe o charakterystycznym pikantnym i lekko gorzkim smaku. Jest ona bardzo łatwa w uprawie i nie wymaga skomplikowanej pielęgnacji. Z uwagi na krótki okres wegetacyjny oraz odporność na lekkie przymrozki jest doskonałym warzywem do wczesnowiosennej uprawy.

Posłuchaj
00:00
73
Spis treści
Dlaczego warto uprawiać rzodkiewkę w ogrodzie? Jakie odmiany rzodkiewek polecane są do ogrodu? Gdzie kupić nasiona? Co lubi rzodkiewka? Jakie ma wymagania? Co zrobić, żeby rzodkiewka miała duże korzenie i nie rosła w liście? Jak, gdzie i kiedy wysiewać nasiona rzodkiewki do gruntu? Jak pielęgnować rzodkiewki po wysiewie?

Dlaczego warto uprawiać rzodkiewkę w ogrodzie?

Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) to najbardziej rozpoznawalna i najbardziej popularna odmiana rzodkwi zwyczajnej (Raphanus sativus). Z uwagi na łatwą i krótką uprawę jest jednym z najpopularniejszych warzyw uprawianych w przydomowych warzywnikach.

Zgrubiałe korzenie rzodkiewki są bardzo zdrowe - zawierają dużo witaminy C oraz węglowodany i glikozydy. W kuchni polskiej rzodkiewka wykorzystywana jest najczęściej do przyrządzania sałatek i jako składnik kanapek oraz element dekoracyjny potraw. Jest także niskokaloryczna, dlatego też polecana jest osobom na diecie. W krajach azjatyckich przyrządza się... rzodkiewki kiszone.

Polecane odmiany rzodkiewki

  • 'Agata' – odmiana wczesna o białej skórce i miąższu (wrażliwa na niedobór wody);
  • 'Przyborowska' – odmiana wczesna o zielono-białej skórce i miąższu;
  • 'Murzynka' – późna odmiana o czarnej skórce;
  • 'Carmen' – do uprawy całorocznej, odmiana o czerwonej skórce i białym miąższu;
  • 'Opolanka' – odmiana wczesna o wydłużonym czerwonym korzeniu i białej skórce;
  • 'Redhart' – odmiana b. późna o białej skórce i intensywnym różowym miąższu.

Wymagania rzodkiewki

Uprawa rzodkiewek w ogrodzie jest bardzo prosta i daje bardzo dobre efekty. Rzodkiewki są nisko wymagającymi roślinami, które mogą rosnąć w przyjaznych dla nich warunkach praktycznie w każdym rodzaju gleby.

Temperatura
Rzodkiewka lubi chłodne temperatury, więc uprawa najlepiej udaje się wczesną wiosną oraz późną jesienią. Optymalna temperatura wzrostu wynosi 10-15°C (jeśli jest wyższa – warzywo wytwarza pędy kwiatostanowe). Roślina nie toleruje mrozów, przemarza gdy temperatura jest niższa niż -5°C.

Światło
Lubi dużo światła – wtedy korzenie osiągają maksymalne rozmiary przy zachowaniu swoich walorów smakowych.

Woda
Bardzo ważne jest regularne, ale umiarkowane dostarczanie wody. Nadmiar wody powoduje bowiem słabe wybarwianie korzeni, a przy jej braku korzenie są „łykowate” i gorsze w smaku.

Gleba
Optymalne gleby są średnio lekkie, żyzne i próchnicze – wtedy wzrost przebiega prawidłowo a zbiór nie dostarcza problemów. Na glebach ciężkich dochodzi do deformacji korzeni. Roślina znosi lekkie zakwaszenie. Natomiast przypadku poważniejszego problemu z kwaśnym podłożem można wykonać wapnowanie nawet przed siewem (nie zaszkodzi to rzodkiewce).

Młode rzodkiewki w warzywniku
Fot. raspberryjam0314/Pixabay
Rzodkiewka gotowa do zbioru
Fot. Dirk (Beeki®) Schumacher

Uprawa i pielęgnacja rzodkiewki

Jedną z największych zalet rzodkiewki (oprócz oczywiście smaku) jest krótki okres wegetacyjny (korzenie są gotowe do zbioru po 4-6 tygodniach od wysiewu nasion). Dzięki temu można w szybkim czasie zaopatrzyć kuchnię w świeże warzywa, a samą roślinę można uprawiać zarówno jako przedplon jak i poplon, zagospodarowując puste miejsca w warzywniku.

Nasiona rzodkiewki wysiewa się wprost do gruntu zwykle już od marca (w chłodniejsze dni trzeba przykryć grzędy agrowłókniną) do sierpnia. Zaleca się przeprowadzać siew „na raty” - co kilkanaście dni. Zapewni to stałe zbiory. Oczywiście latem zachodzi ryzyko braku plonów ze względu na wysokie temperatury.

Optymalna odległość między rzędami wynosi ok. 20-30 cm. Po wykształceniu pierwszych liści właściwych należy dokonać przerywki rzodkiewki, pozostawiając sadzonki co kilka centymetrów.

Roślina należy do rodziny kapustowatych, dlatego nie powinno się siać jej w miejscach, gdzie uprzednio rosły inne warzywa kapustne. Negatywnie wpływają na nią również pomidory. Natomiast dobrym sąsiedztwem jest marchew, groch, ogórek i sałata. Roślina wydaje plon po 4-6 tygodniach od siewu (w zależności od odmiany i warunków).

Bardzo ważnym zabiegiem w uprawie rzodkiewki jest regularne podlewanie i spulchnianie gleby w międzyrzędziach. Warto stosować nawozy organiczne, np.: kompost, jednak należy unikać świeżego obornika. W uprawie rzodkiewki nawozy najlepiej stosować jeszcze przed siewem. Problemem w uprawie może być zgorzel siewek i czernienie korzeni.

Pamiętaj, aby usuwać chwasty, które mogłyby konkurować z rzodkiewkami o składniki odżywcze. Po kilku tygodniach powinny pojawić się zgrubiałe korzenie, które będziesz mógł zebrać i cieszyć się ich świeżym smakiem.

 Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: Meghan Schiereck/Unsplash, Rudy and Peter Skitterians/Pixabay


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera i obserwuj nas w Google News.

Redakcja poleca
Pomidor mięsisty 'Gigantomo' F1
Pomidor mięsisty 'Gigantomo' F1
Burak ćwikłowy Mieszanka Odmian
Burak ćwikłowy Mieszanka Odmian
Fasola tyczna 'Jimenez'
Fasola tyczna 'Jimenez'
Papryka 'Blocky Mix' (blokowa)
Papryka 'Blocky Mix' (blokowa)
Obserwuj
Autor
Michał Mazik Michał Mazik

Piszący ogrodnik, autor artykułów, kalendarzy i poradników ogrodniczych.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Podwyższone grządki betonowe. Uprawa własnych warzyw nigdy nie była prostsza... i przyjemniejsza
Komentarze

Podwyższone grządki betonowe. Uprawa własnych warzyw nigdy nie była prostsza... i przyjemniejsza
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści
Polecamy