Dlaczego warto uprawiać rzodkiewkę w ogrodzie?
Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) to najbardziej rozpoznawalna i najbardziej popularna odmiana rzodkwi zwyczajnej (Raphanus sativus). Z uwagi na łatwą i krótką uprawę jest jednym z najpopularniejszych warzyw uprawianych w przydomowych warzywnikach.
Zgrubiałe korzenie rzodkiewki są bardzo zdrowe - zawierają dużo witaminy C oraz węglowodany i glikozydy. W kuchni polskiej rzodkiewka wykorzystywana jest najczęściej do przyrządzania sałatek i jako składnik kanapek oraz element dekoracyjny potraw. Jest także niskokaloryczna, dlatego też polecana jest osobom na diecie. W krajach azjatyckich przyrządza się... rzodkiewki kiszone.
Polecane odmiany rzodkiewki
- 'Agata' – odmiana wczesna o białej skórce i miąższu (wrażliwa na niedobór wody);
- 'Przyborowska' – odmiana wczesna o zielono-białej skórce i miąższu;
- 'Murzynka' – późna odmiana o czarnej skórce;
- 'Carmen' – do uprawy całorocznej, odmiana o czerwonej skórce i białym miąższu;
- 'Opolanka' – odmiana wczesna o wydłużonym czerwonym korzeniu i białej skórce;
- 'Redhart' – odmiana b. późna o białej skórce i intensywnym różowym miąższu.
● Nie przegap: Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści
Wymagania rzodkiewki
Uprawa rzodkiewek w ogrodzie jest bardzo prosta i daje bardzo dobre efekty. Rzodkiewki są nisko wymagającymi roślinami, które mogą rosnąć w przyjaznych dla nich warunkach praktycznie w każdym rodzaju gleby.
Temperatura
Rzodkiewka lubi chłodne temperatury, więc uprawa najlepiej udaje się wczesną wiosną oraz późną jesienią. Optymalna temperatura wzrostu wynosi 10-15°C (jeśli jest wyższa – warzywo wytwarza pędy kwiatostanowe). Roślina nie toleruje mrozów, przemarza gdy temperatura jest niższa niż -5°C.
Światło
Lubi dużo światła – wtedy korzenie osiągają maksymalne rozmiary przy zachowaniu swoich walorów smakowych.
Woda
Bardzo ważne jest regularne, ale umiarkowane dostarczanie wody. Nadmiar wody powoduje bowiem słabe wybarwianie korzeni, a przy jej braku korzenie są „łykowate” i gorsze w smaku.
Gleba
Optymalne gleby są średnio lekkie, żyzne i próchnicze – wtedy wzrost przebiega prawidłowo a zbiór nie dostarcza problemów. Na glebach ciężkich dochodzi do deformacji korzeni. Roślina znosi lekkie zakwaszenie. Natomiast przypadku poważniejszego problemu z kwaśnym podłożem można wykonać wapnowanie nawet przed siewem (nie zaszkodzi to rzodkiewce).
Fot. raspberryjam0314/Pixabay |
Fot. Dirk (Beeki®) Schumacher |
Uprawa i pielęgnacja rzodkiewki
Jedną z największych zalet rzodkiewki (oprócz oczywiście smaku) jest krótki okres wegetacyjny (korzenie są gotowe do zbioru po 4-6 tygodniach od wysiewu nasion). Dzięki temu można w szybkim czasie zaopatrzyć kuchnię w świeże warzywa, a samą roślinę można uprawiać zarówno jako przedplon jak i poplon, zagospodarowując puste miejsca w warzywniku.
Nasiona rzodkiewki wysiewa się wprost do gruntu zwykle już od marca (w chłodniejsze dni trzeba przykryć grzędy agrowłókniną) do sierpnia. Zaleca się przeprowadzać siew „na raty” - co kilkanaście dni. Zapewni to stałe zbiory. Oczywiście latem zachodzi ryzyko braku plonów ze względu na wysokie temperatury.
Optymalna odległość między rzędami wynosi ok. 20-30 cm. Po wykształceniu pierwszych liści właściwych należy dokonać przerywki rzodkiewki, pozostawiając sadzonki co kilka centymetrów.
Bardzo ważnym zabiegiem w uprawie rzodkiewki jest regularne podlewanie i spulchnianie gleby w międzyrzędziach. Warto stosować nawozy organiczne, np.: kompost, jednak należy unikać świeżego obornika. W uprawie rzodkiewki nawozy najlepiej stosować jeszcze przed siewem. Problemem w uprawie może być zgorzel siewek i czernienie korzeni.
Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: Meghan Schiereck/Unsplash, Rudy and Peter Skitterians/Pixabay