Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2021
62
Okazje
Artykuł na: 4-5 minut

Uprawa rzodkiewek w ogrodzie

Rzodkiewka to bardzo popularne warzywo korzeniowe o charakterystycznym pikantnym i lekko gorzkim smaku. Jest ona bardzo łatwa w uprawie i nie wymaga skomplikowanej pielęgnacji. Z uwagi na krótki okres wegetacyjny oraz odporność na lekkie przymrozki jest doskonałym warzywem do wczesnowiosennej uprawy.

 

 

rzodkiewka korzeń fot. Jeno Szabo - Pixabay
fot. Jenő Szabó - Pixabay

Rzodkiewka
(Raphanus sativus var. sativus)

to najbardziej rozpoznawalna i najbardziej popularna odmiana rzodkwi zwyczajnej (Raphanus sativus). Z uwagi na łatwą i krótką uprawę jest jednym z najpopularniejszych warzyw uprawianych w przydomowych warzywnikach.

Zgrubiałe korzenie rzodkiewki są bardzo zdrowe - zawierają dużo witaminy C oraz węglowodany i glikozydy. W kuchni polskiej rzodkiewka wykorzystywana jest najczęściej do przyrządzania sałatek i jako składnik kanapek oraz element dekoracyjny potraw. Jest także niskokaloryczna, dlatego też polecana jest osobom na diecie. W krajach azjatyckich przyrządza się... rzodkiewki kiszone.

Uprawa i pielęgnacja rzodkiewki

Jedną z największych zalet rzodkiewki (oprócz oczywiście smaku) jest krótki okres wegetacyjny (korzenie są gotowe do zbioru po 4-6 tygodniach od wysiewu nasion). Dzięki temu można w szybkim czasie zaopatrzyć kuchnię w świeże warzywa, a samą roślinę można uprawiać zarówno jako przedplon jak i poplon, zagospodarowując puste miejsca w warzywniku.

Roślina należy do rodziny kapustowatych, dlatego nie powinno się siać jej w miejscach, gdzie uprzednio rosły inne warzywa kapustne. Negatywnie wpływają na nią również pomidory. Natomiast dobrym sąsiedztwem jest marchew, groch, ogórek i sałata. Roślina wydaje plon po 4-6 tygodniach od siewu (w zależności od odmiany i warunków).

młode rzodkiewki w warzywniku fot. raspberryjam0314 - Pixabay
młode rzodkiewki w warzywniku, fot. raspberryjam0314 - Pixabay
 

Nasiona rzodkiewki wysiewa się wprost do gruntu zwykle już od marca (w chłodniejsze dni trzeba przykryć grzędy agrowłókniną) do sierpnia. Zaleca się przeprowadzać siew „na raty” - co kilkanaście dni. Zapewni to stałe zbiory. Oczywiście latem zachodzi ryzyko braku plonów ze względu na wysokie temperatury.

Optymalna odległość między rzędami wynosi ok. 20-30cm. Po wykształceniu pierwszych liści właściwych należy dokonać przerywki rzodkiewki, pozostawiając sadzonki co kilka centymetrów.

Bardzo ważnym zabiegiem w uprawie rzodkiewki jest regularne podlewanie i spulchnianie gleby w międzyrzędziach. Warto stosować nawozy organiczne, np.: kompost, jednak należy unikać świeżego obornika. W uprawie rzodkiewki nawozy najlepiej stosować jeszcze przed siewem. Problemem w uprawie może być zgorzel siewek i czernienie korzeni.

rzodkiewka gotowa do zbioru fot. Dirk Beeki Schumacher
rzodkiewka gotowa do zbioru, fot. Dirk (Beeki®) Schumacher

Wymagania rzodkiewki

Temperatura
Rzodkiewka lubi chłodne temperatury, więc uprawa najlepiej udaje się wczesną wiosną oraz późną jesienią. Optymalna temperatura wzrostu wynosi 10-15°C (jeśli jest wyższa – warzywo wytwarza pędy kwiatostanowe). Roślina nie toleruje mrozów, przemarza gdy temperatura jest niższa niż -5°C.

Światło
Lubi dużo światła – wtedy korzenie osiągają maksymalne rozmiary przy zachowaniu swoich walorów smakowych.

Woda
Bardzo ważne jest regularne, ale umiarkowane dostarczanie wody. Nadmiar wody powoduje bowiem słabe wybarwianie korzeni, a przy jej braku korzenie są „łykowate” i gorsze w smaku.

Gleba
Optymalne gleby są średnio lekkie, żyzne i próchnicze – wtedy wzrost przebiega prawidłowo a zbiór nie dostarcza problemów. Na glebach ciężkich dochodzi do deformacji korzeni. Roślina znosi lekkie zakwaszenie. Natomiast przypadku poważniejszego problemu z kwaśnym podłożem można wykonać wapnowanie nawet przed siewem (nie zaszkodzi to rzodkiewce).

Polecane odmiany rzodkiewki

'Agata' – odmiana wczesna o białej skórce i miąższu (wrażliwa na niedobór wody);

'Przyborowska' – odmiana wczesna o zielono-białej skórce i miąższu;

'Murzynka' – późna odmiana o czarnej skórce;

'Carmen' – do uprawy całorocznej, odmiana o czerwonej skórce i białym miąższu;

'Opolanka' – odmiana wczesna o wydłużonym czerwonym korzeniu i białej skórce;

'Redhart' – odmiana b. późna o białej skórce i intensywnym różowym miąższu.

Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe Rasbak Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (11)
Nowe treści

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 30, Sentencja nr:8
Tydzień 30, Sentencja nr:8
Nie zapomnijmy o pielęgnacji róż. Ważne jest systematyczne usuwanie przekwitłych kwiatów oraz wycinanie dzikich pędów.
Tydzień 30, Sentencja nr:7
Tydzień 30, Sentencja nr:7
Po zakończeniu zbioru wczesnych malin usuwamy zeszłoroczne pędy, na których znajdowały się owoce. Palimy je, bo mogą stanowić źródło chorób. Jeśli młode gałązki są słabe lub połamane też je wycinamy przy samej ziemi.
Tydzień 30, Sentencja nr:6
Tydzień 30, Sentencja nr:6
Pamiętajmy o usuwaniu nadmiaru roślin wodnych z oczka, w przeciwnym razie może dojść do zaburzenia równowagi biologicznej w zbiorniku. Rośliny nie powinny zajmować więcej niż 1/3 powierzchni lustra wodnego.
Tydzień 30, Sentencja nr:5
Tydzień 30, Sentencja nr:5
Latem trawa jest bardziej narażona na wysychanie (szczególnie młode trawniki, założone w tym sezonie), dlatego trzeba ją systematycznie nawadniać (co 1-3 dni). Podlewanie najlepiej przeprowadzać wczesnym rankiem lub późnym wieczorem.
Tydzień 30, Sentencja nr:3
Tydzień 30, Sentencja nr:3
Jeżeli trawa na naszym trawniku jest żółta, dobrze ją podlejmy, a następnie (gdy się zazieleni) skośmy i zasilmy nawozem azotowym.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu