Logo
Logo
12
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Uprawa rzodkiewek w ogrodzie

Rzodkiewka to bardzo popularne warzywo korzeniowe o charakterystycznym pikantnym i lekko gorzkim smaku. Jest ona bardzo łatwa w uprawie i nie wymaga skomplikowanej pielęgnacji. Z uwagi na krótki okres wegetacyjny oraz odporność na lekkie przymrozki jest doskonałym warzywem do wczesnowiosennej uprawy.

rzodkiewka korzeń fot. Jeno Szabo - Pixabay
fot. Jenő Szabó - Pixabay

Rzodkiewka
(Raphanus sativus var. sativus)

to najbardziej rozpoznawalna i najbardziej popularna odmiana rzodkwi zwyczajnej (Raphanus sativus). Z uwagi na łatwą i krótką uprawę jest jednym z najpopularniejszych warzyw uprawianych w przydomowych warzywnikach.

Zgrubiałe korzenie rzodkiewki są bardzo zdrowe - zawierają dużo witaminy C oraz węglowodany i glikozydy. W kuchni polskiej rzodkiewka wykorzystywana jest najczęściej do przyrządzania sałatek i jako składnik kanapek oraz element dekoracyjny potraw. Jest także niskokaloryczna, dlatego też polecana jest osobom na diecie. W krajach azjatyckich przyrządza się... rzodkiewki kiszone.

Uprawa i pielęgnacja rzodkiewki

Jedną z największych zalet rzodkiewki (oprócz oczywiście smaku) jest krótki okres wegetacyjny (korzenie są gotowe do zbioru po 4-6 tygodniach od wysiewu nasion). Dzięki temu można w szybkim czasie zaopatrzyć kuchnię w świeże warzywa, a samą roślinę można uprawiać zarówno jako przedplon jak i poplon, zagospodarowując puste miejsca w warzywniku.

Roślina należy do rodziny kapustowatych, dlatego nie powinno się siać jej w miejscach, gdzie uprzednio rosły inne warzywa kapustne. Negatywnie wpływają na nią również pomidory. Natomiast dobrym sąsiedztwem jest marchew, groch, ogórek i sałata. Roślina wydaje plon po 4-6 tygodniach od siewu (w zależności od odmiany i warunków).

młode rzodkiewki w warzywniku fot. raspberryjam0314 - Pixabay
młode rzodkiewki w warzywniku, fot. raspberryjam0314 - Pixabay

Nasiona rzodkiewki wysiewa się wprost do gruntu zwykle już od marca (w chłodniejsze dni trzeba przykryć grzędy agrowłókniną) do sierpnia. Zaleca się przeprowadzać siew „na raty” - co kilkanaście dni. Zapewni to stałe zbiory. Oczywiście latem zachodzi ryzyko braku plonów ze względu na wysokie temperatury.

Optymalna odległość między rzędami wynosi ok. 20-30cm. Po wykształceniu pierwszych liści właściwych należy dokonać przerywki rzodkiewki, pozostawiając sadzonki co kilka centymetrów.

Bardzo ważnym zabiegiem w uprawie rzodkiewki jest regularne podlewanie i spulchnianie gleby w międzyrzędziach. Warto stosować nawozy organiczne, np.: kompost, jednak należy unikać świeżego obornika. W uprawie rzodkiewki nawozy najlepiej stosować jeszcze przed siewem. Problemem w uprawie może być zgorzel siewek i czernienie korzeni.

rzodkiewka gotowa do zbioru fot. Dirk Beeki Schumacher
rzodkiewka gotowa do zbioru, fot. Dirk (Beeki®) Schumacher

Wymagania rzodkiewki

Temperatura
Rzodkiewka lubi chłodne temperatury, więc uprawa najlepiej udaje się wczesną wiosną oraz późną jesienią. Optymalna temperatura wzrostu wynosi 10-15°C (jeśli jest wyższa – warzywo wytwarza pędy kwiatostanowe). Roślina nie toleruje mrozów, przemarza gdy temperatura jest niższa niż -5°C.

Światło
Lubi dużo światła – wtedy korzenie osiągają maksymalne rozmiary przy zachowaniu swoich walorów smakowych.

Woda
Bardzo ważne jest regularne, ale umiarkowane dostarczanie wody. Nadmiar wody powoduje bowiem słabe wybarwianie korzeni, a przy jej braku korzenie są „łykowate” i gorsze w smaku.

Gleba
Optymalne gleby są średnio lekkie, żyzne i próchnicze – wtedy wzrost przebiega prawidłowo a zbiór nie dostarcza problemów. Na glebach ciężkich dochodzi do deformacji korzeni. Roślina znosi lekkie zakwaszenie. Natomiast przypadku poważniejszego problemu z kwaśnym podłożem można wykonać wapnowanie nawet przed siewem (nie zaszkodzi to rzodkiewce).

Polecane odmiany rzodkiewki

'Agata' – odmiana wczesna o białej skórce i miąższu (wrażliwa na niedobór wody);

'Przyborowska' – odmiana wczesna o zielono-białej skórce i miąższu;

'Murzynka' – późna odmiana o czarnej skórce;

'Carmen' – do uprawy całorocznej, odmiana o czerwonej skórce i białym miąższu;

'Opolanka' – odmiana wczesna o wydłużonym czerwonym korzeniu i białej skórce;

'Redhart' – odmiana b. późna o białej skórce i intensywnym różowym miąższu.

Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe Rasbak Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Może to Cię zainteresuje...
Pokaż więcej (11)
Pielęgnacja ogrodu
Temat miesiąca
Pielęgnacja ogrodu
Partner:
Partner
Twoja strona ogrodu

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.