Soczewica jadalna Lens culinaris

Soczewica jadalna Lens culinaris, fot. jahidul2358 - Depositphotos
Soczewica jadalna (Lens culinaris) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
4
Gleba: przepuszczalna, lekka
Kolor kwiatów: niebieskie, białe
Kwiaty: wargowe
Odczyn gleby: obojętna
Owoce: strąki
Pokrój: pnącze, wzniesiony
Przydatność do spożycia: owoce
Wysokość: 70 cm
Okres kwitnienia: VI, VII
Wilgotność: gleba wilgotna, gleba umiarkowanie wilgotna
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: roślina pnąca, w grupie, małe ogrody, roślina jadalna, ogrody wiejskie

Soczewica jadalna (Lens culinaris) to jednoroczna lub dwuletnia roślina zielna z rodziny bobowatych (Fabaceae). Roślina pochodzi prawdopodobnie z Azji, ale obecnie uprawiana jest w wielu krajach na całym świecie. Należy też do grona najstarszych roślin użytkowych, uprawianych przez człowieka.

Soczewica może dorastać do ok. 0,5-0,7 m wys. Tworzy elastyczną, czworokątną, bruzdowaną, wzniesioną lub pokładającą się, lekko omszoną, rozgałęzioną łodygę, pokrytą wyrastającymi naprzemiennie pierzastymi, zielonymi, lekko omszonymi liśćmi, złożonymi z 3-7 par małych, lancetowatych, zielonych listków. Na szczycie liścia znajduje się wąs czepny, za pomocą którego roślina chwyta się podpór.

Soczewica jadalna kwitnie w czerwcu i lipcu, rozwijając małe, niebieskie lub fioletowe, wargowe kwiaty, zebrane po kilka na szczytach długich, sztywnych szypułek, wyrastających z kątów liści.

Po przekwitnieniu kwiaty przekształcają się w owocostany, mające postać krótkich, zwisających strąków, zawierających 1-3 spłaszczone nasiona, będące główną częścią jadalną rośliny. Nasiona są bardzo pożywne i zawierają dużo białka, węglowodanów, witamin z grupy B oraz soli mineralnych (min. potasu, magnezu i wapnia). W zależności od odmiany, mogą być żółte, brązowe, czerwone lub zielone, a także małe (drobnonasienna) lub większe (wielkonasienna).

Wymagania i uprawa

Soczewica jadalna to wbrew pozorom roślina dość wymagająca. Wprawdzie w czasie kiełkowania dobrze znosi chłód, a nawet niewielkie przymrozki, ale już w okresie wegetacji i wiązania strąków potrzebuje sporo ciepła (temp. ok. 18-20°C). Jej zapotrzebowanie na wodę też jest zróżnicowane, gdyż roślina zużywa jej najwięcej w początkowym okresie wzrostu oraz w czasie kwitnienia, później natomiast staje się bardziej odporna na niedobory wody.

Soczewica najlepiej rośnie na glebach głęboko uprawionych, przepuszczalnych, lekkich i umiarkowanie żyznych, najlepiej o obojętnym odczynie pH (gleby zbyt żyzne i bogate w azot powodują nadmierny wzrost części zielonych kosztem kwitnienia i owocowania roślin). Stanowisko pod uprawę soczewicy powinno być też starannie odchwaszczone, gdyż roślina jest wrażliwa na zachwaszczenie.

W przypadku soczewicy bardzo ważne jest także przestrzeganie zmianowania i zachowanie co najmniej 4-5 letniej przerwy w uprawie soczewicy po sobie i po innych warzywach z rodziny bobowatych.

Redakcja poleca
0 Płyn na kuny – 500 ml | Target
Płyn na kuny – 500 ml | Target
1 Pomidor mięsisty 'Gigantomo' F1
Pomidor mięsisty 'Gigantomo' F1
2 Kaptur ochronny biały – 60 cm x 80 cm – 3 szt. | Megran
Kaptur ochronny biały – 60 cm x 80 cm – 3 szt. | Megran
3 Agrowłóknina HORTI-LINE – zimowa 2,10 m x10 mb
Agrowłóknina HORTI-LINE – zimowa 2,10 m x10 mb

Strąki zbiera się sukcesywnie, w miarę dojrzewania lub jednorazowo, gdy ponad połowa strąków jest już dojrzała (strąki powinny być brunatne, a nasiona twarde). Ze względu na nierównomierne dojrzewanie nasion, ich zbiór jest utrudniony.

Soczewicę wysiewa się wczesną wiosną wprost do gruntu, w podobnym terminie, co groch (III- pocz. IV).

Zastosowanie

Nasiona soczewicy są bardzo pożywne i mają liczne zastosowania kulinarne. Można je gotować, konserwować lub suszyć. Z ugotowanych nasion przyrządza się zupy, potrawki, kotlety, gołąbki i sałatki, natomiast z suszonych można przygotować mąkę. Nasiona soczewicy bardzo często wykorzystywane są też do hodowli kiełków (wyłącznie nasiona niezaprawione, najlepiej ekologiczne).

Soczewica może być też uprawiana jako roślina ozdobna, sprawdzająca się głównie w ogrodach wiejskich i naturalistycznych.

Wybrane odmiany

W Polsce uprawia się głównie dwie odmiany soczewicy:

  • 'Anita' – kwiaty białe, nasiona małe, żółtobrązowe
  • 'Tina' – kwiaty białe, nasiona zielone


Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia: jahidul2358/Depositphotos

Obserwuj
Więcej na ten temat
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu? Zobacz nową generację siekier marki Fiskars
Komentarze

Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu? Zobacz nową generację siekier marki Fiskars
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści