Kapusta chińska (Brassica rapa L. subsp. chinensis) nazywana też pak choi to dwuletnia roślina z rodziny kapustowatych (Brassicaceae), uznawana za podgatunek kapusty właściwej. Roślina pochodzi z Azji Wschodniej, ale jest też uprawiana w wielu innych krajach świata jako cenione warzywo.

Kapusta chińska dorasta zwykle do ok. 30-40 cm wys. Tworzy gruby, biały, ale dość krótki korzeń, wiec nie zawsze stabilnie trzyma się w gruncie. W sezonie wegetacyjnym z korzenia wyrastają duże liście, zabrane ponad ziemią w dość smukłą, wzniesioną rozetę. Liście mają płaskie, mięsiste, grube, szerokie ogonki i szerokie, owalne, zielone, zwykle lekko pofalowane na brzegach liście, rozchylające się w górnej części na boki.

Roślina w przeciwieństwie do kapusty właściwej nie tworzy główek, a jej częścią jadalną są liście i ogonki liściowe.

Wymagania i uprawa

Kapusta chińska mimo egzotycznego pochodzenia jest rośliną łatwą w uprawie, choć dość wymagającą. Podsiada krótki okres wegetacji (ok. 4-6 tyg.), dlatego może być uprawiana jako przedplon lub poplon. Nie nadaje się natomiast do uprawy letniej, gdyż podczas długiego dnia i przy wysokich temperaturach szybko wybija w pęd kwiatostanowy.

Dla pak choi najlepiej przeznaczyć gleby żyzne, próchnicze, przepuszczalne, stale lekko wilgotne, najlepiej zasilone przed uprawą kompostem. Roślin nie należy uprawiać na stanowiskach po sobie lub po innych warzywach kapustnych nawet przez 4 lata (patrz zasady zmianowania).

W zależności od sposobu uprawy, nasiona wysiewa się pod osłonami na przełomie III/ IV i sadzi rozsadę do gruntu z końcem IV lub sieje się nasiona wprost do gruntu 1/2 VII-pocz. VIII w rzędy co 20-30 cm (zbyt gęste wschody wymagają przerywki – w rzędzie rośliny powinny rosnąć co 30 cm ). Roszadę na zbiór jesienny wysadza się natomiast do gruntu w połowie VIII.

Należy pamiętać, że kapusta chińska znacznie lepiej rośnie w chłodzie (temperatury optymalne to ok. 14-16°C, ale znosi też krótkotrwałe spadki temp. nawet do ok. -5°/-7C), niż w upale, dlatego nie należy zwlekać z jej wiosenną uprawą, a latem nie należy zbyt wcześnie wysiewać roślin do gruntu. Pomimo iż pak choi preferuje niższe temperatury, zbyt długo działające na rozsadę wiosenne przymrozki, mogą doprowadzić do jarowizacji roślin i przedwczesnego wybijania w pęd kwiatostanowy, dlatego przed zapowiadam, silnym ochłodzeniem, rośliny warto osłonić wiosenną włókniną.

Zastosowanie

Kapusta chińska to zdrowe i smaczne warzywo, które jest jeszcze mało znane w polskich warzywnikach. Można je smażyć z innymi warzywami lub dodawać do potraw kuchni chińskiej. Po krótkim obsmażeniu można też podawać je jako samodzielną jarzynkę.

Szerokie liście niektórych odmian doskonale nadają się do nadziewania i zapiekania. Kapustę można też grillować.

Wybrane odmiany

  • 'White Stem' – ogonki białe, grube
  • 'Green Stem' – ogonki grube, jasnozielone
  • 'Red Choi' – ogonki jasnozielone, liście bordowo-fioletowe z wierzchu i zielone od spodu


Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia: MetsikGarden, Gerda Steiner/Pixabay; Darla Bethea, Henry Co/Unsplash