Logo
Logo
137
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Microgreens (mikrolistki, mikroliście): uprawa krok po kroku

Jeśli potrzebujesz zastrzyku zdrowia, pomyśl o mikrolistkach. Te miniwarzywa i minizioła, przepełnione smakiem i bogate w witaminy, są idealne do posypywania sałatek i kanapek lub jako dodatek do potraw z mięsa, ryb i warzyw.

Czym są microgreens?

Microgreens (znane też jako mikrolistki lub mikroliście) to forma pośrednia pomiędzy popularnymi kiełkami, a warzywami standardowych rozmiarów. Choć można je kupić w sklepie, to znacznie lepiej spróbować ich samodzielnej uprawy w domu. To bardzo łatwe! Udadzą się nawet na kuchennym parapecie.

Zielenina w wersji mini jest gotowa do spożycia już po kilku dniach i oferuje pełną gamę smaków roślin dużych rozmiarów, z tym, że jest skoncentrowana w kilku małych listkach.

 

Mikrolistki są zdrowe!

Każdy mały liść jest skarbnicą witamin, przeciwutleniaczy i makroelementów, takich jak żelazo i potas, oraz kwas foliowy. Badania pokazują, że ważne substancje odżywcze są czterokrotnie bardziej skoncentrowane w mikrolistkach niż w dojrzałych roślinach. Nie tylko mają na nas korzystny wpływ, lecz także są gwarancją intensywniejszego smaku.

Mikrolistki zazwyczaj jemy świeże i surowe (są tak małe, że nie ma sensu ich gotować), a im świeższe liście, tym więcej zawierają witamin i minerałów.

TOP 10 nasion na microgreen

Na mikrolistki nadają się praktycznie wszystkie rośliny (o jadalnych liściach!), które równomiernie kiełkują i szybko rosną. Wybierz warzywa na kiełki i zioła, które Ci najlepiej smakują, a gdy trochę podrosną, polubisz jeszcze bardziej ich intensywniejszy smak!

  • Bazylia (dni do zbioru 7–10)
  • Brokuł (7 dni)
  • Burak (10 dni)
  • Gorczyca (7-10 dni)
  • Kolendra (14 dni)
  • Koper włoski (7-10 dni)
  • Mizuna (7 dni)
  • Pak-choi (7 dni)
  • Rukola (7-10 dni)
  • Rzodkiewka (7 dni)

Łatwa uprawa microgreens: krok po kroku

Ich uprawa jest tak szybka i łatwa, że poradzi sobie z nimi każdy, nawet niedoświadczony, początkujący ogrodnik. Wszystkie mikrolistki uprawiane są w ten sam sposób, poprzez wysianie ich nasion do podłoża i przeniesienie w jasne miejsce. Zajmują tak mało miejsca, że można je uprawiać przez cały rok na parapecie i w zasadzie we wszystkim – w zwykłych doniczkach po roślinach ozdobnych, a nawet w pojemnikach po jogurtach.

krok po kroku - uprawa mikrolistków

Wysiewanie
Wybierz przepuszczalne podłoże do wysiewu nasion (do rozsady), a następie wyrównaj je dłonią. Wysyp nasiona równomiernie (nie za gęsto!) i przykryj je cienką warstwą podłoża (wszystkie informacje o wysiewie i potrzebach roślin znajdziesz na opakowaniu nasion). Następnie podlej i ustaw na widnym i ciepłym parapecie. Przykryj je szczelnie przeźroczystym pojemnikiem, który pomoże utrzymać wysoka wilgotność. Spryskuj delikatnie kiełkujące siewki, tak by podłoże nigdy nie przeschło! Nie musisz ich nawozić!

Zbiory
Aby zbiory były cały czas dostępne, co tydzień wysiewaj nasiona, a nowe listki będą wyrośnięte, zanim skończy się ostatnia partia w doniczce. Większość z nich jest gotowa do zerwania już po kilku dniach od kiełkowania i ma pełny smak roślin dużych rozmiarów! Pamiętaj, że uprawa zimą zajmie kilka dni dłużej niż latem. Zbieraj liście, gdy nadal są małe, przycinając je przy ziemi lub wyrywając razem z korzeniami.

Tekst na podstawie Gardeners' World Edycja Polska Styczeń-Luty 2016, zdjęcia: Mak Media/GAP Gardens


Warto przeczytać
TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
Zima to dla większości roślin okres spoczynku przed nowym sezonem, ale dla nas ogrodników to nie czas na odpoczynek, lecz doskonały moment na...

Komentarze

Powiązane artykuły
Pokaż więcej (1)
To Cię zainteresuje
Popularne rośliny
PTAKI
Na czasie
PTAKI
Zobacz więcej
Polecane
Nowości
Promocje
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu