Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
68
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Microgreens (mikrolistki, mikroliście): uprawa krok po kroku

Jeśli potrzebujesz zastrzyku zdrowia, pomyśl o mikrolistkach. Te miniwarzywa i minizioła, przepełnione smakiem i bogate w witaminy, są idealne do posypywania sałatek i kanapek lub jako dodatek do potraw z mięsa, ryb i warzyw.

Przeczytaj także
100 pomysłów na świąteczne prezenty dla ogrodników
Przeczytaj także
100 pomysłów na świąteczne prezenty dla ogrodników
Każdy ogrodnik marzy o czym innym, ale prawie każdy kocha naturalne materiały i prezenty, które kojarzą się z roślinami, naturą, ogrodem,...

Czym są microgreens?

Microgreens (znane też jako mikrolistki lub mikroliście) to forma pośrednia pomiędzy popularnymi kiełkami, a warzywami standardowych rozmiarów. Choć można je kupić w sklepie, to znacznie lepiej spróbować ich samodzielnej uprawy w domu. To bardzo łatwe! Udadzą się nawet na kuchennym parapecie.

Zielenina w wersji mini jest gotowa do spożycia już po kilku dniach i oferuje pełną gamę smaków roślin dużych rozmiarów, z tym, że jest skoncentrowana w kilku małych listkach.

 


Mikrolistki są zdrowe!

Każdy mały liść jest skarbnicą witamin, przeciwutleniaczy i makroelementów, takich jak żelazo i potas, oraz kwas foliowy. Badania pokazują, że ważne substancje odżywcze są czterokrotnie bardziej skoncentrowane w mikrolistkach niż w dojrzałych roślinach. Nie tylko mają na nas korzystny wpływ, lecz także są gwarancją intensywniejszego smaku.

Mikrolistki zazwyczaj jemy świeże i surowe (są tak małe, że nie ma sensu ich gotować), a im świeższe liście, tym więcej zawierają witamin i minerałów.

TOP 10 nasion na microgreen

Na mikrolistki nadają się praktycznie wszystkie rośliny (o jadalnych liściach!), które równomiernie kiełkują i szybko rosną. Wybierz warzywa na kiełki i zioła, które Ci najlepiej smakują, a gdy trochę podrosną, polubisz jeszcze bardziej ich intensywniejszy smak!

  • Bazylia (dni do zbioru 7–10)
  • Brokuł (7 dni)
  • Burak (10 dni)
  • Gorczyca (7-10 dni)
  • Kolendra (14 dni)
  • Koper włoski (7-10 dni)
  • Mizuna (7 dni)
  • Pak-choi (7 dni)
  • Rukola (7-10 dni)
  • Rzodkiewka (7 dni)

Łatwa uprawa microgreens: krok po kroku

Ich uprawa jest tak szybka i łatwa, że poradzi sobie z nimi każdy, nawet niedoświadczony, początkujący ogrodnik. Wszystkie mikrolistki uprawiane są w ten sam sposób, poprzez wysianie ich nasion do podłoża i przeniesienie w jasne miejsce. Zajmują tak mało miejsca, że można je uprawiać przez cały rok na parapecie i w zasadzie we wszystkim – w zwykłych doniczkach po roślinach ozdobnych, a nawet w pojemnikach po jogurtach.

krok po kroku - uprawa mikrolistków

Wysiewanie
Wybierz przepuszczalne podłoże do wysiewu nasion (do rozsady), a następie wyrównaj je dłonią. Wysyp nasiona równomiernie (nie za gęsto!) i przykryj je cienką warstwą podłoża (wszystkie informacje o wysiewie i potrzebach roślin znajdziesz na opakowaniu nasion). Następnie podlej i ustaw na widnym i ciepłym parapecie. Przykryj je szczelnie przeźroczystym pojemnikiem, który pomoże utrzymać wysoka wilgotność. Spryskuj delikatnie kiełkujące siewki, tak by podłoże nigdy nie przeschło! Nie musisz ich nawozić!

Zbiory
Aby zbiory były cały czas dostępne, co tydzień wysiewaj nasiona, a nowe listki będą wyrośnięte, zanim skończy się ostatnia partia w doniczce. Większość z nich jest gotowa do zerwania już po kilku dniach od kiełkowania i ma pełny smak roślin dużych rozmiarów! Pamiętaj, że uprawa zimą zajmie kilka dni dłużej niż latem. Zbieraj liście, gdy nadal są małe, przycinając je przy ziemi lub wyrywając razem z korzeniami.

Tekst na podstawie Gardeners' World Edycja Polska Styczeń-Luty 2016, zdjęcia: Mak Media/GAP Gardens


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (1)
Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Pomysły na Święta
Temat miesiąca
Pomysły na Święta
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 49, Sentencja nr:7
Tydzień 49, Sentencja nr:7
Nie musimy rezygnować z "żywych" kwiatów, gdy zima za oknem. W tym okresie mogą kwitnąć np. kaktusy bożonarodzeniowe (schlumbergery), ciemierniki czy kalanchoe.
Tydzień 49, Sentencja nr:6
Tydzień 49, Sentencja nr:6
Ptaki zaczynamy dokarmiać tylko wtedy, gdy pokrywa śnieżna uniemożliwia im żerowanie. Podczas bezśnieżnej zimy ptaki powinny radzić sobie same, bez naszej pomocy.
Tydzień 49, Sentencja nr:5
Tydzień 49, Sentencja nr:5
Niektóre rośliny domowe (skalnica, agapant) warto przenieść do pomieszczenia, w którym temperatura nie przekracza 10-12°C (zimą w mieszkaniu temperatura często jest bowiem zbyt wysoka, a powietrze suche). Z powodu krótkich i pochmurnych dni rośliny dobrze jest także doświetlać świetlówkami.
Tydzień 49, Sentencja nr:4
Tydzień 49, Sentencja nr:4
Formujemy drzewa liściaste i iglaste przez cały rok, ale najlepiej robić to w miesiącach listopad-marzec (WYJĄTKI: klon, grab, brzoza – po przycięciu gatunki te "płaczą", dlatego formuje się je od czerwca do września!). W przypadku drzew iglastych nie musimy zabezpieczać ran, jeśli są gatunkami żywicującymi.
Tydzień 49, Sentencja nr:1
Tydzień 49, Sentencja nr:1
Okryjmy na zimę róże. Gatunki krzewiaste (zarówno wielkokwiatowe, jak i wielokwiatowe) należy obsypać do wysokości 20 cm (np. trocinami, ziemią, piaskiem, mchem lub gałązkami drzew iglastych). Z piennych formujemy chochoł lub przyginamy gałązki do ziemi, a następnie je obsypujemy.
Twoja strona ogrodu