Uprawa warzyw w domu?
Tak, to możliwe. Coraz więcej osób świadomie podchodzi do tego, skąd pochodzą warzywa i owoce, które znajdują się na talerzu. Poza tym domowy ogródek to świetny pomysł na chwilę relaksu oraz duma z uprawianych samodzielnie warzyw.
Nawet mieszkając na czwartym piętrze, możesz ubrudzić ręce ziemią (albo nie) i uprawiać własne warzywa lub zioła. Załóż domowy ogródek na parapecie, na balkonie lub gdzie tylko znajdziesz trochę miejsca. A dzięki samonawadniającym doniczkom, miniszklarniom i narzędziom ogrodowym, domowe uprawy będą jeszcze prostsze.
Hydroponika oznacza uprawianie roślin w wodzie, bez gleby. Po dodaniu składników odżywczych i zapewnieniu właściwego światła, umożliwia uprawę roślin nawet na małej przestrzeni i nawet w środku zimy.
Domowa hydroponika od IKEA
IKEA opracowała nową linię produktów do hydroponicznych upraw w domowych ogródkach. Coraz więcej ludzi na całym świecie przeprowadza się do miast, oddalając się tym samym od miejsc, w których produkuje się żywność. Równocześnie ludzie dbają o bardziej zrównoważone życie w domu. Zużywają mniej surowców i jedzą zdrowszą żywność, częściej produkowaną zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju.
Zalety domowej uprawy hydroponicznej:
- Jedzenie jest zawsze świeże, bo sam je uprawiasz. Na dodatek nie ma upraw bardziej lokalnych niż te domowe.
- W odpowiednich warunkach uprawa w wodzie jest szybsza niż uprawa roślin w glebie.
- Jest mniej odpadów, ponieważ zbierasz tylko to, czego potrzebujesz i kiedy chcesz.
- Używasz tylko tyle nawozu, ile trzeba. Marnuje się go bardzo mało, w przeciwieństwie do upraw w glebie, gdzie wypłukuje go spływ powierzchniowy.
- Hydroponika jest czystsza niż uprawa w glebie, a zużycie wody jest mniejsze.
W hydroponice wspaniałe jest to, że można uprawiać rośliny w pomieszczeniu. Nie potrzeba do tego balkonu, tarasu czy ogródka. Możesz robić to w swojej kuchni lub salonie przez okrągły rok”.
RONNIE RUNESSON Specjalista ds. rozwoju produktu, IKEA
Serie KRYDDA/VÄXER zawierają wszystko, czego potrzebujesz na początek – nasiona, podkłady startowe, pojemnik do wysiewu, zestaw podłoży do uprawy, nawóz, kawałki pumeksu, oprawę do oświetlenia roślin i samą lampę. Zestawy do upraw hydroponicznych KRYDDA są dostępne w wersjach jedno-, dwu- oraz trójpoziomowej. Przy wielu poziomach, możesz jednocześnie uprawiać́ rożne rośliny, dzięki czemu zawsze będziesz miał świeże zioła i zieleninę na sałatki.
Uprawa hydroponiczna - krok po kroku
1. Zacznij od wybrania nasion, które chcesz zasiać. Następnie wyłóż nasiona na nasączone wodą podkłady startowe z wełny mineralnej, a później umieść je przy oknie w pojemniku do wysiewu VÄXER.
2. Po mniej więcej tygodniu – w zależności od gatunku – zobaczysz pierwsze dwa listki. Wtedy jesteś gotowy do sadzonkowania.
3. Młode roślinki potrzebują do wzrostu pewnego wsparcia. Kiedy pojawią się pierwsze pędy, przenieś sadzonki do małych doniczek z kawałkami pumeksu, które utrzymują wodę i tlen w pobliżu korzeni oraz dają młodym roślinkom podparcie do czasu, gdy dojrzeją.
4. W zależności od tego, co uprawiasz, rośliny osiągają dojrzałość po mniej więcej 7 tygodniach. Liście sałaty i wielu ziół, takich jak bazylia, można zbierać, gdy rośliny wciąż rosną.
pojemnik do wysiewu i kiełkowania nasion |
Nasiona do hydroponicznej uprawy warzyw
Możesz wybierać spośród osiemnastu rożnych gatunków ziół i sałat – od bazylii cytrynowej po czerwoną sałatę rzymską. Wybierz swoje ulubione! Uprawiasz już bazylię, kapustę chińską i pietruszkę? Może wypróbuj pozostałe nasiona?
BAZYLIA CYTRYNOWA świeży, lekki smak z łagodnym aromatem cytrynowym |
KOLENDRA mocny, aromatyczny zapach, charakterystyczny smak |
BAZYLIA FIOLETOWA łagodny smak bazylii |
PIETRUSZKA średnio intensywny lub mocny aromat, charakterystyczny smak pietruszki |
RUKIEW WODNA łagodny aromat, lekko pikantny smak |
BAZYLIA soczyste liście, aromat czosnkowy |
KRUCHA SAŁATA słodka z lekko gorzkim posmakiem, soczysta łodyga |
CZERWONA SAŁATA RZYMSKA łagodne liście sałaty |
ZIELONA SAŁATA RZYMSKA łagodne liście sałaty |
ENDYWIA KĘDZIERZAWA liście o ostrym, gorzkim smaku |
RUKOLA smak pieprzno-musztardowy, lekko gorzki |
CYKORIA LIŚCIOWA smak gorzki |
MIZUNA smak musztardowy, większe liście są łagodniejsze |
AMARANTUS łagodny aromat, lekki, trawiasty smak |
GORCZYCA łagodnie pikantny smak liści, słodkie w smaku łodygi |
|
BIAŁA KAPUSTA duże liście bardziej gorzkie niż mniejsze, wyraźny kapuściany smak |
BOTWINA smak ziemny, lekko kwaśny i gorzki |
Źródło: IKEA