Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2019
40
Do góry

Uprawa rukwi wodnej

Rukiew wodna to prawdziwe superfood o ostrym, pieprznym smaku liści. Jest szczególnie bogata w witaminę C, wapń i żelazo, a każdy jej gram dostarcza organizmowi większą ilość tych pierwiastków niż pomarańcze, mleko czy szpinak. Możesz z łatwością kupić ją w supermarkecie w dziale z ziołami w doniczkach, lub uprawiać samodzielnie.

Rukiew wodna (Nasturtium officinale), nazywana też rzeżuchą wodną ma szerokie zastosowanie od tysięcy lat, a szczególną popularność zyskała w czasach wiktoriańskich, kiedy to jedzono ją na śniadanie, jako dodatek do kanapek oraz sprzedawano pęczki na ulicy.

Uprawa krok po kroku

Najtańsza jest uprawa z nasion – wysianych wiosną lub latem do tac albo wielodoniczek, ale zdecydowanie najprostszym sposobem na rozmnożenie tej rośliny jest zakup w supermarkecie doniczki ze świeżą rukwią i umieszczenie najzdrowiej wyglądających łodyżek w płytkim naczyniu z wodą, dopóki nie wypuszczą korzeni.

Następnie trzeba przesadzić je do dobrej jakości przepuszczalnego podłoża, w słonecznym lub częściowo zacienionym miejscu w ogrodzie (w gruncie) lub w doniczkach (na balkonie). Jeśli po sezonie przeniesiesz ją do mieszkania, będziesz mógł kontynuować jej zbiory również zimą.

Zebrane liście przechowuj przez kilka dni w lodówce, zawinięte w wilgotny ręcznik papierowy i schowane do plastikowej torebki albo w słoiku z wodą przykrytym folią spożywczą. Rukiew, ze względu na dużą zawartość wody, nie nadaje się do mrożenia.

rukiew wodna

Fot. alsen, DAW808, silviarita, kar0329 / Pixabay

Rukiew wodna może być używana w potrawach na wiele sposobów: jako surowa, gotowana lub suszona. Klasyczne jej zastosowania to zupa oraz dodatek do dań rybnych i mięsnych. Doskonale smakuje również z makaronem, jako składnik wszelkiego rodzaju kanapek lub sałatek.

Zdjęcia: Nada Sertic - Fotolia, alsen, DAW808, silviarita, kar0329 / Pixabay

Komentarze

Gość JestemNaNie

03-09-2019 14:14

Rukiew wodna mi nie smakuje. Kupiłam kiedyś w Tesco. Smakuje jak chwast z pola. Szkoda na to pieniędzy. Lepiej wysiać kiełki rzeżuchy lub rzodkiewki. One przynajmniej mają jakiś smak!

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl
To Cię zainteresuje
Nowe treści
Na czasie
Jesienny trawnik
Temat miesiąca
Jesienny trawnik
Zobacz więcej
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:4
Tydzień 38, Sentencja nr:4
Zasilmy trawę nawozami potasowymi i fosforowymi. Będzie bardziej odporna na przemarzanie i suszę.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
Twoja strona ogrodu