Por Allium porrum

Por (Allium porrum) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
44
Gleba: piaszczysto-gliniasta, próchniczna
Kolor kwiatów: różowe, białe
Kwiatostan: baldach
Pokrój: wzniesiony
Przydatność do spożycia: liście
Wysokość: do 2m (z pędami kwiatostanowymi)
Wilgotność: gleba wilgotna, gleba umiarkowanie wilgotna
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: roślina jadalna

Por (Allium porrum) to roślina dwuletnia należąca do rodziny czosnkowatych (Allioideae). Roślina w środowisku naturalnym występuje w Azji Mniejszej, ale rozprzestrzeniła się w różnych rejonach na świecie. To popularne warzywo  uprawiane w wielu krajach, w tym również w Polsce. Roślina wytwarza skróconą łodygę i wiązkowe, silnie rozgałęzione korzenie.

Dwuletni por może dorastać do 2m (wraz z długim pędem kwiatostanowym – baldachami złożonymi z białych lub biało-różowych kwiatów). Zwykle uprawia się go jednak jako roślinę jednoroczną dla cebuli i liści.

Wymagania i uprawa

Warzywo najlepiej uprawiać na próchnicznych, średnio zwięzłych, gliniasto-piaszczystych glebach o ph=6-7 i na słonecznym stanowisku.

Dobrze rośnie uprawiane w pierwszym lub drugim roku po nawożeniu obornikiem. Roślina ma duże wymagania wodne i nie należy dopuszczać do przesuszenia gleby.

Pod względem temperatury por jest tolerancyjny – kiełkuje już przy 3-4°C.

W zależności od planowanego terminu zbioru przygotowane wcześniej sadzonki można sadzić od wczesnej wiosny (zbiór letni) do późnego lata (zbiór następnej wiosny). Najważniejsze zabiegi pielęgnacyjne to odchwaszczanie i podlewanie.

Zastosowanie

Najbardziej wartościowe w kuchni są liście i cebule młodych roślin o mocnym aromacie oraz intensywnym smaku. Warzywo zawiera znaczną ilość olejków eterycznych, witaminy C, witamin z grupy B i soli mineralnych (K, Ca, Mg, Fe). Najczęściej wykorzystuje się je jako dodatek do sałatek, surówek oraz zup.

Polecane odmiany

  • Wczesne: ‘Jolant’, ‘Varna’
  • Średnio-wczesne: ‘Pinola’, ‘Arcona’
  • Zimujące w gruncie: ‘Blizzard’, ‘Prospecta’, ‘Hiberna’


fot. Annna,
Ullisan (ź. www.flickr.com.cc),

Obserwuj
Czy nowy "Katalog Roślin" to must-have dla ogrodników i architektów? Nasza opinia i recenzja
Więcej na ten temat
Komentarze

Czy nowy "Katalog Roślin" to must-have dla ogrodników i architektów? Nasza opinia i recenzja
To się przyda
Zestaw: 3 x P-Drakol, mikrobiologiczna regeneracja – 20 g
Zestaw: 3 x P-Drakol, mikrobiologiczna regeneracja – 20 g
Nawóz z Pokrzywy, Organiczny Płynny – 500 ml
Nawóz z Pokrzywy, Organiczny Płynny – 500 ml
Mączka Bazaltowa – 3 kg
Mączka Bazaltowa – 3 kg
Polyversum WP Uniwersalny – 5 g
Polyversum WP Uniwersalny – 5 g
TRIGGER-4 100 g + 2 worki kompostowe 80 l
TRIGGER-4 100 g + 2 worki kompostowe 80 l
Wąż nawadniający Drip 1/2" 30 m – Cellfast
Wąż nawadniający Drip 1/2" 30 m – Cellfast
Biosept Active w sprayu, wyciąg z grejpfruta poprawiający odporność, na choroby – 750 ml
Biosept Active w sprayu, wyciąg z grejpfruta poprawiający odporność, na choroby – 750 ml
Kompost Granulowany – 10 l | Florovit
Kompost Granulowany – 10 l | Florovit
Nawóz jesienny uniwersalny – 10 kg Sumin
Nawóz jesienny uniwersalny – 10 kg Sumin
Tagi
Najnowsze treści
Nigdy nie suszę tak maślaków. Ta 1 metoda sprawia, że schną 3x szybciej i nie ma pleśni Jak gęsto sadzić nowe rośliny w ogrodzie? 8 zaskakujących zalet nie koszenia trawnika Dalia zmienną jest | Ulubione odmiany Bożki Piotrowskiej Te rośliny kwitną, gdy Ty śpisz Krzaki pomidorów zimują u mnie co roku. Dzięki tej 1 metodzie mam zbiory znacznie szybciej Zbieram truskawki nawet do października. Wystarczy pamiętać o tej 1 metodzie Jesienią ściółkuję borówkę tylko tak. Zapomnijcie o popularnej rzeczy, która hamuje jej rozwój Jak rozpoznać, że nadszedł czas, aby przestać kosić trawnik? Patrz na "znaki"