Logo
Logo
12
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Karczoch (egzotyczne warzywo). Jak go uprawiać?

Pytanie czytelnika: Rzadko spotykany u nas karczoch jest powszechnie spożywany w krajach basenu Morza Śródziemnego. Jestem zainteresowana uprawą tej rośliny w ogrodzie. Czy jest to możliwe w naszym klimacie?

 

Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) – w łagodnym i ciepłym klimacie (np. śródziemnomorskim) jest wieloletnią rośliną zielną. W Polsce sieje się ją do rozsadnika i wysadza do gruntu po ustąpieniu mrozów. Zbiór warzyw jest możliwy od sierpnia do przymrozków. Roślina nie zimuje w naszym klimacie.

Jadalną częścią karczocha są nierozwinięte główki kwiatowe (pączki o średnicy 6–8 cm). Jeśli jednak łuski pąka otworzą się i stanie się on niejadalny – fioletowy kwiat będzie dużą ozdobą rabaty. Łodygi dorastają do 2 m wys., a mocno powcinane liście mają ciekawy srebrnozielony kolor.

Karczoch
Karczoch
Karczoch to roślina, którą możemy posadzić na rabacie
fot. M. Palczyńska


Karczoch
jako warzywo nie zawiera wielu witamin (niewielkie ilości C i E), jest za to niskokaloryczny i niskotłuszczowy, co zapobiega odkładaniu się cholesterolu. Dobrze też wpływa na układ pokarmowy i krwionośny. Zawiera cukier – inulinę, który może być spożywany bez obaw przez chorych na cukrzycę.

Popularnym sposobem spożywania karczocha jest gotowanie jego główek w całości, a następnie odrywanie płatków, maczanie w sosach i wysysanie (poczynając od nasady). Dobrze komponuje się z anchois, bazylią, jajkami, cytryną, parmezanem i pomidorami.

Zdjęcie tytułowe: U. Leone/Pixabay

Dowiedz się więcej
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (1)



Zobacz także
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu