Logo
Logo

Karczochy marynowane w białym occie

Wypróbuj prosty przepis na karczochy marynowane w białym occie, które można jeść zarówno samodzielnie, jak i wykorzystać w formie dodatku do wielu potraw. Palce lizać!

Przepis na marynowane karczochy

Składniki

  • 4 karczochy
  • 4 łyżeczki białego octu
  • 6 łyżeczek oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
  • 1 cytryna

Przygotowanie

  1. Na początku przygotuj zalewę z oliwy, pieprzu, octu oraz pokrojonej w plasterki cebuli i pietruszki.
  2. Zagotuj wodę i dodaj do niej wyciśnięty sok z cytryny.
  3. Obierz karczochy, usuwając z nich twarde listki. Umyj i dodaj karczochy do gotującej się wody.
  4. Gotuj przez pół godziny. Po tym czasie ostudź karczochy, a następnie przedziel je na pół i oczyść środek.
  5. Włóż karczochy do naczynia i zalej przygotowaną wcześniej zalewą.
  6. Odstaw całość do lodówki na 30 minut.

Smacznego!

Źródło: Knorr

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (1)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl