Karczochy marynowane w białym occie

Karczochy marynowane w bialym occie fot. Knorr

Wypróbuj prosty przepis na karczochy marynowane w białym occie, które można jeść zarówno samodzielnie, jak i wykorzystać w formie dodatku do wielu potraw. Palce lizać!

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
11

Przepis na marynowane karczochy

Składniki

  • 4 karczochy
  • 4 łyżeczki białego octu
  • 6 łyżeczek oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
  • 1 cytryna

Przygotowanie

  1. Na początku przygotuj zalewę z oliwy, pieprzu, octu oraz pokrojonej w plasterki cebuli i pietruszki.
  2. Zagotuj wodę i dodaj do niej wyciśnięty sok z cytryny.
  3. Obierz karczochy, usuwając z nich twarde listki. Umyj i dodaj karczochy do gotującej się wody.
  4. Gotuj przez pół godziny. Po tym czasie ostudź karczochy, a następnie przedziel je na pół i oczyść środek.
  5. Włóż karczochy do naczynia i zalej przygotowaną wcześniej zalewą.
  6. Odstaw całość do lodówki na 30 minut.

Smacznego!

Źródło: Knorr


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Karczoch zwyczajny Cynara scolymus

Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści
Komentarze

Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści