Przepis na marynowane karczochy
Składniki
- 4 karczochy
- 4 łyżeczki białego octu
- 6 łyżeczek oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
- 1 cytryna
Przygotowanie
- Na początku przygotuj zalewę z oliwy, pieprzu, octu oraz pokrojonej w plasterki cebuli i pietruszki.
- Zagotuj wodę i dodaj do niej wyciśnięty sok z cytryny.
- Obierz karczochy, usuwając z nich twarde listki. Umyj i dodaj karczochy do gotującej się wody.
- Gotuj przez pół godziny. Po tym czasie ostudź karczochy, a następnie przedziel je na pół i oczyść środek.
- Włóż karczochy do naczynia i zalej przygotowaną wcześniej zalewą.
- Odstaw całość do lodówki na 30 minut.
Smacznego!
Źródło: Knorr