Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie jest rośliną wieloletnią. W naszym klimacie uprawia się go jak roślinę jednoroczną.
Karczochy to bardzo atrakcyjne rośliny nie tylko pod kątem walorów smakowych, ale i imponującego wyglądu. Ich pędy oraz wielkie, powcinane liście osiągają 0,5–2 m wysokości. W ogródkach warzywnych uprawia się je dla smacznych, łuskowatych pąków kwiatowych. Kwitną od czerwca do września. W momencie gdy zewnętrzne łuski zaczynają się rozchylać (jeszcze przed kwitnieniem), ścina się je ostrym nożem.
Gdzie posadzić karczochy?
Nasiona karczochów wysiewa się już w lutym–marcu do doniczek (po 2–3 nasiona do jednej) i pozostawia w ciepłym i nasłonecznionym pomieszczeniu. Po skiełkowaniu pozostawia się tylko jedną najmocniejszą roślinę.
W drugiej połowie maja, sadzi się sadzonki do gruntu w rozstawie 100 x 100 cm, w żyzne dołki o średnicy ok. 30 cm. Lubią wilgotne i żyzne podłoże oraz słoneczne stanowisko, osłonięte od wiatru.
Pielęgnacja karczochów
- Bardzo istotne jest podlewanie i odchwaszczanie ziemi wokół karczochów.
- Aby doczekać się dorodnych pąków, nie można dopuścić, by roślina miała ich więcej niż 6–8 (nadwyżkę trzeba oberwać).
- Pąki zbiera się od lipca do września, gdy mają ok. 7–10 cm średnicy.
- Można je jeść na surowo, gotować, dusić lub marynować.
- Można je przechowywać przez miesiąc w chłodnym miejscu.
- Najbardziej polecane jest serce, tj. grube i mięsiste dno kwiatostanu.
Tekst: Małgorzata Szymańska, zdjęcia tytułowe Birgit Böllinger/Pixabay, Małgorzata Szymańska