Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Gdzie posadzić i jak pielęgnować karczochy?

Bardzo lubię karczochy. W naszym klimacie nie są specjalnie popularne – czy można je uprawiać w ogrodzie?

Przeczytaj także
100 pomysłów na świąteczne prezenty dla ogrodników
Przeczytaj także
100 pomysłów na świąteczne prezenty dla ogrodników
Każdy ogrodnik marzy o czym innym, ale prawie każdy kocha naturalne materiały i prezenty, które kojarzą się z roślinami, naturą, ogrodem,...

Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie jest rośliną wieloletnią. W naszym klimacie uprawia się go jak roślinę jednoroczną.

Karczochy to bardzo atrakcyjne rośliny nie tylko pod kątem walorów smakowych, ale i imponującego wyglądu. Ich pędy oraz wielkie, powcinane liście osiągają 0,5–2 m wysokości. W ogródkach warzywnych uprawia się je dla smacznych, łuskowatych pąków kwiatowych. Kwitną od czerwca do września. W momencie gdy zewnętrzne łuski zaczynają się rozchylać (jeszcze przed kwitnieniem), ścina się je ostrym nożem.

Gdzie posadzić karczochy?

Nasiona karczochów wysiewa się już w lutym–marcu do doniczek (po 2–3 nasiona do jednej) i pozostawia w ciepłym i nasłonecznionym pomieszczeniu. Po skiełkowaniu pozostawia się tylko jedną najmocniejszą roślinę.

W drugiej połowie maja, sadzi się sadzonki do gruntu w rozstawie 100 x 100 cm, w żyzne dołki o średnicy ok. 30 cm. Lubią wilgotne i żyzne podłoże oraz słoneczne stanowisko, osłonięte od wiatru.

Pielęgnacja karczochów

  • Bardzo istotne jest podlewanie i odchwaszczanie ziemi wokół karczochów.
  • Aby doczekać się dorodnych pąków, nie można dopuścić, by roślina miała ich więcej niż 6–8 (nadwyżkę trzeba oberwać).
  • Pąki zbiera się od lipca do września, gdy mają ok. 7–10 cm średnicy.
  • Można je jeść na surowo, gotować, dusić lub marynować.
  • Można je przechowywać przez miesiąc w chłodnym miejscu.
  • Najbardziej polecane jest serce, tj. grube i mięsiste dno kwiatostanu.

Tekst i zdjęcia: Małgorzata Szymańska


Warto przeczytać

Komentarze

Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Pomysły na Święta
Temat miesiąca
Pomysły na Święta
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 50, Sentencja nr:7
Tydzień 50, Sentencja nr:7
Gdy zima zaczyna się za oknami na naszych parapetach w dalszym ciągu kwitną niektóre rośliny. Należy je systematycznie podlewać.
Tydzień 50, Sentencja nr:6
Tydzień 50, Sentencja nr:6
Poinsecję można kupić już na początku grudnia – będzie wtedy przez kilka tygodni przypominać nam o zbliżających się Świętach.
Tydzień 50, Sentencja nr:5
Tydzień 50, Sentencja nr:5
Pamiętajmy, aby przed zimą wyczyścić i zakonserwować narzędzia ogrodnicze. Metalowe części warto zabezpieczyć smarem lub preparatem do konserwacji metalu. Narzędzia wygodnie jest przechowywać na specjalnych wieszakach lub stojakach. Miejsce to powinno być zabezpieczone przed wilgocią.
Tydzień 50, Sentencja nr:4
Tydzień 50, Sentencja nr:4
Krzewy zimozielone warto osłonić na zimę siatkami cieniującymi, które nie przepuszczają promieniowania UV i chronią przed wiatrem. Cieniowanie jest bardzo istotnym zabiegiem, ponieważ z powierzchni liści podczas silnego nasłonecznienia wyparowuje woda, a każda zamarznięta warstwa uniemożliwia roślinie uzupełnianie jej braku.
Tydzień 50, Sentencja nr:1
Tydzień 50, Sentencja nr:1
Podlewajmy zimozielone krzewy. Jest to bardzo ważne, ponieważ także zimą przez ich liście odparowuje woda, co naraża rośliny na uschnięcie (pamiętajmy jednak, by nie podlewać roślin ogrodowych podczas mrozów).
Twoja strona ogrodu