Deser, słodka przekąska, słodycze… Zimą sięgamy po nie chętniej i częściej. Warto jednak pamiętać, że deser nie musi oznaczać posiłku kalorycznego, ciężkostrawnego i ociekającego cukrem. Wręcz przeciwnie – może być zdrowy i odżywczy, zwłaszcza gdy stanowi połączenie warzyw i owoców, a jednocześnie smaczny.
- To mit, że deser to wyłącznie czekolada, bita śmietana i duża dawka cukru. Zapewniam, że słodkie przekąski na bazie owoców i warzyw, bądź powstałe z ich połączenia, są naprawdę pyszne! Najważniejsze, że dzięki takim „słodyczom” nie tylko sprawiamy naszym maluchom przyjemność, ale przede wszystkim dbamy o ich zdrowie. Przy okazji uczymy je nieoczywistych smaków i pokazujemy, że w kuchni można eksperymentować i łączyć ze sobą składniki w niecodzienny sposób – podkreśla Katarzyna Błażejewska-Stuhr, ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa - w nich największa moc się skrywa!”. Zobacz więcej przepisów na zimowe desery z warzyw i owoców!
Trzy przepisy na galaretki warzywno-owocowe
Składniki
- świeżo wyciśnięte soki warzywne lub owocowe
- 1 łyżeczka agaru
- 1 szklanka wody
Sok nr 1
• pół kalafiora
• 1 cukinia
• 1 jabłko
Sok nr 2
• 1 burak
• 1 jabłko
Sok nr 3
• 2 garści liści szpinaku
• 1 jabłko
Przygotowanie
- Do garnuszka wlewamy szklankę wody i wsypujemy agar, mieszając doprowadzamy do wrzenia. 1
- 1/4 roztworu agaru wlewamy do pierwszego soku, mieszamy i natychmiast przelewamy do naczynia docelowego.
- Gdy pierwsza warstwa zastygnie, dodajemy 1/4 gorącego roztworu agarowego do kolejnego soku.
- Czynność powtarzamy do zrobienia wszystkich galaretek.
Smacznego!
Agar-agar to żelująca substancja pochodząca z krasnorostów (wodorostów) rosnących u wybrzeży Japonii. Jej rybi zapach znika po przygotowaniu potrawy. Agar-agar bez problemu dostać można w sklepach z tzw. zdrową żywnością. Galaretki z agaru maja płynną konsystencję po podgrzaniu, gdy stygną – tężeją. Najlepiej rozpuszczać je w wodzie, zagotować i dolewać do świeżych soków, aby nie tracić ich wartości podczas podgrzewania soków.
Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Więcej o kampanii na: https://jedzowoceiwarzywa.pl/ |