Logo
Logo
Okazje
Artykuł na: 4-5 minut

Galaretki warzywno-owocowe – trzy pomysły na szybkie desery!

Warzywno-owocowe galaretki przygotujesz ze świeżo wyciśniętych soków owocowo-warzywnych. Zdziwisz się, jak piękne mają kolory i jak świetnie smakują. Spróbuj przepisu Kasi Błażejewskiej-Stuhr, ekspertki kampanii „Jedz owoce i warzywa - w nich największa moc się skrywa!”.

 

Deser, słodka przekąska, słodycze… Zimą sięgamy po nie chętniej i częściej. Warto jednak pamiętać, że deser nie musi oznaczać posiłku kalorycznego, ciężkostrawnego i ociekającego cukrem. Wręcz przeciwnie – może być zdrowy i odżywczy, zwłaszcza gdy stanowi połączenie warzyw i owoców, a jednocześnie smaczny. 

- To mit, że deser to wyłącznie czekolada, bita śmietana i duża dawka cukru. Zapewniam, że słodkie przekąski na bazie owoców i warzyw, bądź powstałe z ich połączenia, są naprawdę pyszne! Najważniejsze, że dzięki takim „słodyczom” nie tylko sprawiamy naszym maluchom przyjemność, ale przede wszystkim dbamy o ich zdrowie. Przy okazji uczymy je nieoczywistych smaków i pokazujemy, że w kuchni można eksperymentować i łączyć ze sobą składniki w niecodzienny sposób – podkreśla Katarzyna Błażejewska-Stuhr, ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa - w nich największa moc się skrywa!”. Zobacz więcej przepisów na zimowe desery z warzyw i owoców!

Trzy przepisy na galaretki warzywno-owocowe

Składniki

  • świeżo wyciśnięte soki warzywne lub owocowe
  • 1 łyżeczka agaru
  • 1 szklanka wody

    Sok nr 1
    • pół kalafiora
    • 1 cukinia
    • 1 jabłko

    Sok nr 2
    • 1 burak
    • 1 jabłko

    Sok nr 3
    • 2 garści liści szpinaku
    • 1 jabłko

Przygotowanie

  1. Do garnuszka wlewamy szklankę wody i wsypujemy agar, mieszając doprowadzamy do wrzenia. 1
  2. 1/4 roztworu agaru wlewamy do pierwszego soku, mieszamy i natychmiast przelewamy do naczynia docelowego.
  3. Gdy pierwsza warstwa zastygnie, dodajemy 1/4 gorącego roztworu agarowego do kolejnego soku.
  4. Czynność powtarzamy do zrobienia wszystkich galaretek.

Smacznego!

Agar-agar to żelująca substancja pochodząca z krasnorostów (wodorostów) rosnących u wybrzeży Japonii. Jej rybi zapach znika po przygotowaniu potrawy. Agar-agar bez problemu dostać można w sklepach z tzw. zdrową żywnością. Galaretki z agaru maja płynną konsystencję po podgrzaniu, gdy stygną – tężeją. Najlepiej rozpuszczać je w wodzie, zagotować i dolewać do świeżych soków, aby nie tracić ich wartości podczas podgrzewania soków.

Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywaOgólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Więcej o kampanii na: https://jedzowoceiwarzywa.pl/

Tagi
Newsletter
Zapisz się na newsletter, aby otrzymywać od nas bezpłatne porady ogrodnicze!
Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (4)
Nowe treści

 

Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 3, Sentencja nr:5
Tydzień 3, Sentencja nr:5
Regularnie usuwajmy nadmiar śniegu z iglaków o pokroju kolumnowym, ponieważ może on spowodować wyłamanie gałęzi i deformację krzewów.
Tydzień 3, Sentencja nr:3
Tydzień 3, Sentencja nr:3
Należy dokonać inspekcji okryć chroniących rośliny doniczkowe na tarasie przed mrozem i śniegiem. W razie potrzeby poprawić je lub rozchylić.
Tydzień 3, Sentencja nr:2
Tydzień 3, Sentencja nr:2
Odgarniając śnieg ze ścieżek ogrodowych czy podjazdu starajmy się nie usypywać zbyt ciężkich hałd śniegowych – ubita warstwa śniegu wolniej topnieje i może powodować gnicie darni.
Tydzień 3, Sentencja nr:1
Tydzień 3, Sentencja nr:1
Skąpe zimowe światło, nadmierne lub zbyt rzadkie podlewanie mogą być przyczyną zrzucania liści, a w skrajnych przypadkach nawet zamierania całych roślin doniczkowych.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Już jest! Nowe wydanie Gardeners` World
Gardeners' World Edycja Polska styczeń - luty 2022
Zamów z darmową dostawą do domu!