Galaretki warzywno-owocowe – trzy pomysły na szybkie desery!

Galaretki warzywno-owocowe – trzy pomysły na szybkie desery!

Warzywno-owocowe galaretki przygotujesz ze świeżo wyciśniętych soków owocowo-warzywnych. Zdziwisz się, jak piękne mają kolory i jak świetnie smakują. Spróbuj przepisu Kasi Błażejewskiej-Stuhr, ekspertki kampanii „Jedz owoce i warzywa - w nich największa moc się skrywa!”.

Posłuchaj
00:00

Deser, słodka przekąska, słodycze… Zimą sięgamy po nie chętniej i częściej. Warto jednak pamiętać, że deser nie musi oznaczać posiłku kalorycznego, ciężkostrawnego i ociekającego cukrem. Wręcz przeciwnie – może być zdrowy i odżywczy, zwłaszcza gdy stanowi połączenie warzyw i owoców, a jednocześnie smaczny. 

- To mit, że deser to wyłącznie czekolada, bita śmietana i duża dawka cukru. Zapewniam, że słodkie przekąski na bazie owoców i warzyw, bądź powstałe z ich połączenia, są naprawdę pyszne! Najważniejsze, że dzięki takim „słodyczom” nie tylko sprawiamy naszym maluchom przyjemność, ale przede wszystkim dbamy o ich zdrowie. Przy okazji uczymy je nieoczywistych smaków i pokazujemy, że w kuchni można eksperymentować i łączyć ze sobą składniki w niecodzienny sposób – podkreśla Katarzyna Błażejewska-Stuhr, ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa - w nich największa moc się skrywa!”. Zobacz więcej przepisów na zimowe desery z warzyw i owoców!

Trzy przepisy na galaretki warzywno-owocowe

Składniki

  • świeżo wyciśnięte soki warzywne lub owocowe
  • 1 łyżeczka agaru
  • 1 szklanka wody

    Sok nr 1
    • pół kalafiora
    • 1 cukinia
    • 1 jabłko

    Sok nr 2
    • 1 burak
    • 1 jabłko

    Sok nr 3
    • 2 garści liści szpinaku
    • 1 jabłko

Przygotowanie

  1. Do garnuszka wlewamy szklankę wody i wsypujemy agar, mieszając doprowadzamy do wrzenia. 1
  2. 1/4 roztworu agaru wlewamy do pierwszego soku, mieszamy i natychmiast przelewamy do naczynia docelowego.
  3. Gdy pierwsza warstwa zastygnie, dodajemy 1/4 gorącego roztworu agarowego do kolejnego soku.
  4. Czynność powtarzamy do zrobienia wszystkich galaretek.

Smacznego!

Agar-agar to żelująca substancja pochodząca z krasnorostów (wodorostów) rosnących u wybrzeży Japonii. Jej rybi zapach znika po przygotowaniu potrawy. Agar-agar bez problemu dostać można w sklepach z tzw. zdrową żywnością. Galaretki z agaru maja płynną konsystencję po podgrzaniu, gdy stygną – tężeją. Najlepiej rozpuszczać je w wodzie, zagotować i dolewać do świeżych soków, aby nie tracić ich wartości podczas podgrzewania soków.

Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Więcej o kampanii na: https://jedzowoceiwarzywa.pl/

To się przyda
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg

☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Powiązane artykuły
Artykuł sponsorowany
Jesienne porządki? Zrób to lepiej i szybciej ze STIHL
Nowe treści z tej kategorii
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Artykuł sponsorowany
Jak światłem zmieniać funkcje ogrodu? Oto trendy 2026 w oświetleniu zewnętrznym: nowoczesne słupki i lampy mobilne
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Promocje