Logo
Logo
Okazje
Artykuł na: 4-5 minut

Galaretki warzywno-owocowe – trzy pomysły na szybkie desery!

Warzywno-owocowe galaretki przygotujesz ze świeżo wyciśniętych soków owocowo-warzywnych. Zdziwisz się, jak piękne mają kolory i jak świetnie smakują. Spróbuj przepisu Kasi Błażejewskiej-Stuhr, ekspertki kampanii „Jedz owoce i warzywa - w nich największa moc się skrywa!”.

 

Deser, słodka przekąska, słodycze… Zimą sięgamy po nie chętniej i częściej. Warto jednak pamiętać, że deser nie musi oznaczać posiłku kalorycznego, ciężkostrawnego i ociekającego cukrem. Wręcz przeciwnie – może być zdrowy i odżywczy, zwłaszcza gdy stanowi połączenie warzyw i owoców, a jednocześnie smaczny. 

- To mit, że deser to wyłącznie czekolada, bita śmietana i duża dawka cukru. Zapewniam, że słodkie przekąski na bazie owoców i warzyw, bądź powstałe z ich połączenia, są naprawdę pyszne! Najważniejsze, że dzięki takim „słodyczom” nie tylko sprawiamy naszym maluchom przyjemność, ale przede wszystkim dbamy o ich zdrowie. Przy okazji uczymy je nieoczywistych smaków i pokazujemy, że w kuchni można eksperymentować i łączyć ze sobą składniki w niecodzienny sposób – podkreśla Katarzyna Błażejewska-Stuhr, ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa - w nich największa moc się skrywa!”. Zobacz więcej przepisów na zimowe desery z warzyw i owoców!

Trzy przepisy na galaretki warzywno-owocowe

Składniki

  • świeżo wyciśnięte soki warzywne lub owocowe
  • 1 łyżeczka agaru
  • 1 szklanka wody

    Sok nr 1
    • pół kalafiora
    • 1 cukinia
    • 1 jabłko

    Sok nr 2
    • 1 burak
    • 1 jabłko

    Sok nr 3
    • 2 garści liści szpinaku
    • 1 jabłko

Przygotowanie

  1. Do garnuszka wlewamy szklankę wody i wsypujemy agar, mieszając doprowadzamy do wrzenia. 1
  2. 1/4 roztworu agaru wlewamy do pierwszego soku, mieszamy i natychmiast przelewamy do naczynia docelowego.
  3. Gdy pierwsza warstwa zastygnie, dodajemy 1/4 gorącego roztworu agarowego do kolejnego soku.
  4. Czynność powtarzamy do zrobienia wszystkich galaretek.

Smacznego!

Agar-agar to żelująca substancja pochodząca z krasnorostów (wodorostów) rosnących u wybrzeży Japonii. Jej rybi zapach znika po przygotowaniu potrawy. Agar-agar bez problemu dostać można w sklepach z tzw. zdrową żywnością. Galaretki z agaru maja płynną konsystencję po podgrzaniu, gdy stygną – tężeją. Najlepiej rozpuszczać je w wodzie, zagotować i dolewać do świeżych soków, aby nie tracić ich wartości podczas podgrzewania soków.

Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywaOgólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Więcej o kampanii na: https://jedzowoceiwarzywa.pl/

Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (4)
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu