Logo
Logo
Gardeners' world marzec - kwiecień 2021
22
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Gruszki w cieście francuskim – zrobisz je w 15 minut!

Delikatne w smaku, lekko słodkawe... takie są właśnie gruszki. Dodając je do ciasta, przygotujmy się na słodką rozkosz, od której nie będziemy mogli się oderwać.

 

Przepis na gruszki w cieście francuskim

Składniki

Deser

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 opakowania cukru cynamonowego
  • 6 gruszek
  • 1 białko
  • 500 ml soku jabłkowego
  • 1 szklanka wody
  • sok z 1 cytryny i 1 limonki
  • 1 łyżka cukru

Sos

  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml mleka
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie

  1. Na początek mieszamy sok jabłkowy z wodą, sokiem z limonki i cytryny, słodzimy łyżką cukru i przelewamy do rondla.
  2. Następnie obieramy gruszki, odcinamy spód i ustawiamy pionowo w gotującym się syropie i zostawiamy na około 5-10 minut.
  3. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 180º C (bez termoobiegu).
  4. Wyciągamy z lodówki opakowanie ciasta francuskiego, rozwijamy i wycinamy paski o grubości 1 cm.
  5. Wycięte paski smarujemy z jednej strony białkiem i panierujemy w cukrze cynamonowym wysypanym na deskę.
  6. Kiedy nasze gruszki już są ugotowane, również smarujemy je białkiem i owijamy paskami ciasta od dołu, do góry.
  7. Przekładamy gruszki do formy obłożonej pergaminem i pieczemy około 25 minut w nagrzanym piekarniku, do momentu, aż ciasto będzie rumiane.
  8. Kiedy już to zrobimy, możemy zabrać się za przygotowanie sosu.
  9. Zaczynamy od utarcia żółtek z cukrem na gładką masę.
  10. Następnie do garnka wlewamy mleko i śmietanę, dodajemy ziarenka z 1 laski wanilii i podgrzewamy na średnim ogniu, uważając, aby całość się nie zagotowała.
  11. Ciepły płyn wlewamy cienkim strumieniem do żółtek i całość ubijamy trzepaczką.
  12. Wymieszany krem ponownie przelewamy do garnka i na małym ogniu doprowadzamy sos do pożądanej konsystencji, pamiętając o ciągłym ubijaniu.
  13. Na koniec upieczone gruszki polewamy sosem i możemy w końcu w pełni delektować się smakiem gruszkowego deseru.

Smacznego!

Źródło: Delecta


Komentarze

Powiązane artykuły
Pokaż więcej (6)
Powiązane rośliny
Warto przeczytać
RENOWACJA
Na czasie
RENOWACJA
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 15, Sentencja nr:5
Tydzień 15, Sentencja nr:5
Możemy wyściółkować glebę pod krzewami, używając torfu, rozdrobnionej kory drzew iglastych, kompostu liściowego lub igliwia sosnowego. Warstwa ściółki o grubości 5 cm utrudni parowanie wody z gleby i ograniczy rozwój chwastów.
Tydzień 15, Sentencja nr:4
Tydzień 15, Sentencja nr:4
Do połowy kwietnia można sadzić rośliny balotowane (z bryłą korzeniową ściśle owiniętą tkaniną jutową).
Tydzień 15, Sentencja nr:3
Tydzień 15, Sentencja nr:3
Jeśli na trawniku pojawił się mech, dobrze jest przeprowadzić piaskowanie. Zabieg ten poprawi porowatość i przepuszczalność podłoża, a tym samym umożliwi wzrost nowym źdźbłom trawy.
Tydzień 15, Sentencja nr:2
Tydzień 15, Sentencja nr:2
W kwietniu rozpoczyna się intensywny wzrost traw. Wymaga to rozpoczęcia cotygodniowego koszenia, które sprzyja prawidłowemu krzewieniu darni.
Tydzień 15, Sentencja nr:1
Tydzień 15, Sentencja nr:1
Pamiętajmy o regularnym podlewaniu i nawożeniu roślin domowych bo właśnie teraz intensywnie rosną. Kwiaty domowe w dalszym ciągu możemy przesadzać i przygotowywać sadzonki.
 
Twoja strona ogrodu