Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
22
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Gruszki w cieście francuskim

Delikatne w smaku, lekko słodkawe... takie są właśnie gruszki. Dodając je do ciasta, przygotujmy się na słodką rozkosz, od której nie będziemy mogli się oderwać.

Przepis na gruszki w cieście francuskim

Składniki

Deser

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 opakowania cukru cynamonowego
  • 6 gruszek
  • 1 białko
  • 500 ml soku jabłkowego
  • 1 szklanka wody
  • sok z 1 cytryny i 1 limonki
  • 1 łyżka cukru

Sos

  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml mleka
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie

  1. Na początek mieszamy sok jabłkowy z wodą, sokiem z limonki i cytryny, słodzimy łyżką cukru i przelewamy do rondla.
  2. Następnie obieramy gruszki, odcinamy spód i ustawiamy pionowo w gotującym się syropie i zostawiamy na około 5-10 minut.
  3. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 180º C (bez termoobiegu).
  4. Wyciągamy z lodówki opakowanie ciasta francuskiego, rozwijamy i wycinamy paski o grubości 1 cm.
  5. Wycięte paski smarujemy z jednej strony białkiem i panierujemy w cukrze cynamonowym wysypanym na deskę.
  6. Kiedy nasze gruszki już są ugotowane, również smarujemy je białkiem i owijamy paskami ciasta od dołu, do góry.
  7. Przekładamy gruszki do formy obłożonej pergaminem i pieczemy około 25 minut w nagrzanym piekarniku, do momentu, aż ciasto będzie rumiane.
  8. Kiedy już to zrobimy, możemy zabrać się za przygotowanie sosu.
  9. Zaczynamy od utarcia żółtek z cukrem na gładką masę.
  10. Następnie do garnka wlewamy mleko i śmietanę, dodajemy ziarenka z 1 laski wanilii i podgrzewamy na średnim ogniu, uważając, aby całość się nie zagotowała.
  11. Ciepły płyn wlewamy cienkim strumieniem do żółtek i całość ubijamy trzepaczką.
  12. Wymieszany krem ponownie przelewamy do garnka i na małym ogniu doprowadzamy sos do pożądanej konsystencji, pamiętając o ciągłym ubijaniu.
  13. Na koniec upieczone gruszki polewamy sosem i możemy w końcu w pełni delektować się smakiem gruszkowego deseru.

Smacznego!

Źródło: Delecta


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (5)
Powiązane rośliny
Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Zimowa ochrona
Temat miesiąca
Zimowa ochrona
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 46, Sentencja nr:6
Tydzień 46, Sentencja nr:6
Jeśli chcemy, aby taras dobrze wyglądał w przyszłym sezonie, powinniśmy go zabezpieczyć przed zimą (zależnie od drewna, np. olejem zabezpieczającym).
Tydzień 46, Sentencja nr:5
Tydzień 46, Sentencja nr:5
Warto wstrzymać się z usunięciem niektórych bylin aż do wiosny – suche pędy pozwolą przezimować pożytecznym owadom, nasiona roślin stanowić będą zimową spiżarnię dla ptaków.
Tydzień 46, Sentencja nr:4
Tydzień 46, Sentencja nr:4
Pod koronami drzew i krzewów warto rozprowadzić dojrzały kompost. Jest to uniwersalny nawóz do stosowania jesienią, można nim nawozić do końca listopada.
Tydzień 46, Sentencja nr:2
Tydzień 46, Sentencja nr:2
W temperaturze 8˚C ryby zapadają w sen zimowy, należy więc ograniczyć ich karmienie. Jeśli powierzchnia oczka wynosi co najmniej 6 m², a jego głębokość 1,5 m, ryby można pozostawić na zimę w zbiorniku.
Tydzień 46, Sentencja nr:1
Tydzień 46, Sentencja nr:1
Z trawnika należy usuwać opadające liście, w przeciwnym razie mogą powodować gnicie murawy w okresie zimy i powstawanie łysych placów. Dobrze wyschnięte liście można użyć do okrywania na zimę roślin.
Twoja strona ogrodu