Logo
Logo
22
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Gruszki w cieście francuskim

Delikatne w smaku, lekko słodkawe... takie są właśnie gruszki. Dodając je do ciasta, przygotujmy się na słodką rozkosz, od której nie będziemy mogli się oderwać.

Przepis na gruszki w cieście francuskim

Składniki

Deser

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 opakowania cukru cynamonowego
  • 6 gruszek
  • 1 białko
  • 500 ml soku jabłkowego
  • 1 szklanka wody
  • sok z 1 cytryny i 1 limonki
  • 1 łyżka cukru

Sos

  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml mleka
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie

  1. Na początek mieszamy sok jabłkowy z wodą, sokiem z limonki i cytryny, słodzimy łyżką cukru i przelewamy do rondla.
  2. Następnie obieramy gruszki, odcinamy spód i ustawiamy pionowo w gotującym się syropie i zostawiamy na około 5-10 minut.
  3. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 180º C (bez termoobiegu).
  4. Wyciągamy z lodówki opakowanie ciasta francuskiego, rozwijamy i wycinamy paski o grubości 1 cm.
  5. Wycięte paski smarujemy z jednej strony białkiem i panierujemy w cukrze cynamonowym wysypanym na deskę.
  6. Kiedy nasze gruszki już są ugotowane, również smarujemy je białkiem i owijamy paskami ciasta od dołu, do góry.
  7. Przekładamy gruszki do formy obłożonej pergaminem i pieczemy około 25 minut w nagrzanym piekarniku, do momentu, aż ciasto będzie rumiane.
  8. Kiedy już to zrobimy, możemy zabrać się za przygotowanie sosu.
  9. Zaczynamy od utarcia żółtek z cukrem na gładką masę.
  10. Następnie do garnka wlewamy mleko i śmietanę, dodajemy ziarenka z 1 laski wanilii i podgrzewamy na średnim ogniu, uważając, aby całość się nie zagotowała.
  11. Ciepły płyn wlewamy cienkim strumieniem do żółtek i całość ubijamy trzepaczką.
  12. Wymieszany krem ponownie przelewamy do garnka i na małym ogniu doprowadzamy sos do pożądanej konsystencji, pamiętając o ciągłym ubijaniu.
  13. Na koniec upieczone gruszki polewamy sosem i możemy w końcu w pełni delektować się smakiem gruszkowego deseru.

Smacznego!

Źródło: Delecta


Warto przeczytać

Powiązane rośliny
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (6)

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
Nowe rośliny
Czytelnicy radzą

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.

Urban Jungle
Temat miesiąca
Urban Jungle
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 4, Sentencja nr:7
Tydzień 4, Sentencja nr:7
Skąpe zimowe światło, nadmierne lub zbyt rzadkie podlewanie mogą być przyczyną zrzucania liści, a w skrajnych przypadkach nawet zamierania całych roślin doniczkowych.
Tydzień 4, Sentencja nr:6
Tydzień 4, Sentencja nr:6
Wiele roślin w ogrodzie chętnie jest odwiedzanych przez zimujące ptaki. Na szczególną uwagę zasługują rośliny ozdobne zimą, które w dalszym ciągu mają na gałęziach owoce.
Tydzień 4, Sentencja nr:4
Tydzień 4, Sentencja nr:4
Kwiaty domowe przechodzą teraz okres spoczynku. Podlewajmy je zatem umiarkowanie, nie nawoźmy. Przenieśmy je, w jak najwidniejsze miejsce. Gatunki, które preferują wilgoć – zraszajmy.
Tydzień 4, Sentencja nr:2
Tydzień 4, Sentencja nr:2
W okresie odwilży podlejmy krzewy zimozielone rosnące w doniczkach na tarasie. Przez ich liście wyparowuje bowiem woda, co naraża rośliny na uschnięcie.
Tydzień 4, Sentencja nr:1
Tydzień 4, Sentencja nr:1
Możemy formować drzewa liściaste i iglaste – na wykonanie tego zabiegu mamy czas do końca marca (pamiętajmy jednak, że niektóre gatunki liściaste, np. klon, grab czy brzoza, po przycięciu bardzo obficie tracą soki roślinne – formuje się je od czerwca do września).
Twoja strona ogrodu