Przepis na gruszki w cieście francuskim
Składniki
Deser
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 opakowania cukru cynamonowego
- 6 gruszek
- 1 białko
- 500 ml soku jabłkowego
- 1 szklanka wody
- sok z 1 cytryny i 1 limonki
- 1 łyżka cukru
Sos
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 ml mleka
- 1 laska wanilii
Przygotowanie
- Na początek mieszamy sok jabłkowy z wodą, sokiem z limonki i cytryny, słodzimy łyżką cukru i przelewamy do rondla.
- Następnie obieramy gruszki, odcinamy spód i ustawiamy pionowo w gotującym się syropie i zostawiamy na około 5-10 minut.
- W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 180º C (bez termoobiegu).
- Wyciągamy z lodówki opakowanie ciasta francuskiego, rozwijamy i wycinamy paski o grubości 1 cm.
- Wycięte paski smarujemy z jednej strony białkiem i panierujemy w cukrze cynamonowym wysypanym na deskę.
- Kiedy nasze gruszki już są ugotowane, również smarujemy je białkiem i owijamy paskami ciasta od dołu, do góry.
- Przekładamy gruszki do formy obłożonej pergaminem i pieczemy około 25 minut w nagrzanym piekarniku, do momentu, aż ciasto będzie rumiane.
- Kiedy już to zrobimy, możemy zabrać się za przygotowanie sosu.
- Zaczynamy od utarcia żółtek z cukrem na gładką masę.
- Następnie do garnka wlewamy mleko i śmietanę, dodajemy ziarenka z 1 laski wanilii i podgrzewamy na średnim ogniu, uważając, aby całość się nie zagotowała.
- Ciepły płyn wlewamy cienkim strumieniem do żółtek i całość ubijamy trzepaczką.
- Wymieszany krem ponownie przelewamy do garnka i na małym ogniu doprowadzamy sos do pożądanej konsystencji, pamiętając o ciągłym ubijaniu.
- Na koniec upieczone gruszki polewamy sosem i możemy w końcu w pełni delektować się smakiem gruszkowego deseru.
Smacznego!
Źródło: Delecta