Borówka brusznica (Vitis idaea) to niska krzewinka, którą spotkać można w suchych lasach sosnowych. Ma skórzaste, zimozielone listki. Kuliste czerwone owoce pojawiają się od lipca do września. Można ją uprawiać w ogrodzie, pod warunkiem zapewnienia roślinie kwaśnego, torfowego, umiarkowanie wilgotnego podłoża i słonecznego stanowiska. Owoce borówki regulują procesy trawienne i mają działanie przeciwbiegunkowe. Warto wiedzieć, że w lecznictwie (np. w postaci wyciągów) wykorzystuje się również liście borówki brusznicy.
Gruszka japońska (Pyrus pyrifolia) 'Chojuro' to drzewo rodzące kuliste owoce przypominające kształtem jabłka. Skórka owoców ma zielonobrązową barwę i jest chropowata. Owoce tej odmiany dojrzewają we wrześniu. To odmiana dość odporna na mrozy, osiągająca ok. 3-5 metrów. Wymaga słonecznego stanowiska i umiarkowanie wilgotnego podłoża.
Co zawierają borówki
- kwasy organiczne;
- pektyny;
- witaminę A i C;
- sole mineralne.
Fot. Barbara Walicka |
Przepis na konfiturę z brusznic
- Przebrane borówki zalać wrzątkiem. Po 2-3 minutach odsączyć na sicie, wsypać do rondla i zasypać cukrem w proporcji 1/2 kg cukru na 1 kg brusznic.
- Po dwóch godzinach zacząć smażyć owoce na bardzo małym ogniu.
- Gdy brusznice puszczą sok, odstawić na bok do następnego dnia.
- Obrać 1/2 kg gruszek ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki i sparzyć wrzątkiem.
- Dodać gruszki do brusznic i smażyć jeszcze około godziny na bardzo małym ogniu.
- Odstawić z ognia do następnego dnia.
- Następnego dnia znów smażyć około godziny na małym ogniu, próbując, czy przypadkiem nie trzeba dodać cukru.
- Jeżeli mamy pod ręką dobre jabłka, w tym momencie dodać 1/2 kg do konfitury – po obraniu ze skórki, usunięciu gniazd nasiennych i pokrojeniu w ósemki.
- Gdy jabłka się usmażą, odstawić rondel z ognia.
- Następnego dnia rozgrzać mocno konfiturę i przełożyć do wyparzonych suchych słoiczków.
Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka