Logo
Logo
43
Okazje

Konfitura z borówki brusznicy i gruszek chojuro

Konfitura z borówki brusznicy to doskonały dodatek do pieczonego indyka, kaczki czy gęsi. Kiedyś smażyło się je z gruszką bergamotką, jednak od dawna trudno ją dostać. Zamiast bergamotki można użyć gruszki Chojuro.

 

Borówka brusznica (Vitis idaea) to niska krzewinka, którą spotkać można w suchych lasach sosnowych. Ma skórzaste, zimozielone listki. Kuliste czerwone owoce pojawiają się od lipca do września. Można ją uprawiać w ogrodzie, pod warunkiem zapewnienia roślinie kwaśnego, torfowego, umiarkowanie wilgotnego podłoża i słonecznego stanowiska. Owoce borówki regulują procesy trawienne i mają działanie przeciwbiegunkowe. Warto wiedzieć, że w lecznictwie (np. w postaci wyciągów) wykorzystuje się również liście borówki brusznicy.

Gruszka japońska (Pyrus pyrifolia) 'Chojuro' to drzewo rodzące kuliste owoce przypominające kształtem jabłka. Skórka owoców ma zielonobrązową barwę i jest chropowata. Owoce tej odmiany dojrzewają we wrześniu. To odmiana dość odporna na mrozy, osiągająca ok. 3-5 metrów. Wymaga słonecznego stanowiska i umiarkowanie wilgotnego podłoża.

Co zawierają borówki

  • kwasy organiczne;
  • pektyny;
  • witaminę A i C;
  • sole mineralne.

Borówki z gruszkami Chojuro

Fot. Barbara Walicka

Przepis na konfiturę z brusznic

  • Przebrane borówki zalać wrzątkiem. Po 2-3 minutach odsączyć na sicie, wsypać do rondla i zasypać cukrem w proporcji 1/2 kg cukru na 1 kg brusznic.
  • Po dwóch godzinach zacząć smażyć owoce na bardzo małym ogniu.
  • Gdy brusznice puszczą sok, odstawić na bok do następnego dnia.
  • Obrać 1/2 kg gruszek ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki i sparzyć wrzątkiem.
  • Dodać gruszki do brusznic i smażyć jeszcze około godziny na bardzo małym ogniu.
  • Odstawić z ognia do następnego dnia.
  • Następnego dnia znów smażyć około godziny na małym ogniu, próbując, czy przypadkiem nie trzeba dodać cukru.
  • Jeżeli mamy pod ręką dobre jabłka, w tym momencie dodać 1/2 kg do konfitury – po obraniu ze skórki, usunięciu gniazd nasiennych i pokrojeniu w ósemki.
  • Gdy jabłka się usmażą, odstawić rondel z ognia.
  • Następnego dnia rozgrzać mocno konfiturę i przełożyć do wyparzonych suchych słoiczków.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Tagi
Newsletter
Zapisz się na newsletter, aby otrzymywać od nas bezpłatne porady ogrodnicze!
Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (21)
Nowe treści

 

Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 3, Sentencja nr:5
Tydzień 3, Sentencja nr:5
Regularnie usuwajmy nadmiar śniegu z iglaków o pokroju kolumnowym, ponieważ może on spowodować wyłamanie gałęzi i deformację krzewów.
Tydzień 3, Sentencja nr:3
Tydzień 3, Sentencja nr:3
Należy dokonać inspekcji okryć chroniących rośliny doniczkowe na tarasie przed mrozem i śniegiem. W razie potrzeby poprawić je lub rozchylić.
Tydzień 3, Sentencja nr:2
Tydzień 3, Sentencja nr:2
Odgarniając śnieg ze ścieżek ogrodowych czy podjazdu starajmy się nie usypywać zbyt ciężkich hałd śniegowych – ubita warstwa śniegu wolniej topnieje i może powodować gnicie darni.
Tydzień 3, Sentencja nr:1
Tydzień 3, Sentencja nr:1
Skąpe zimowe światło, nadmierne lub zbyt rzadkie podlewanie mogą być przyczyną zrzucania liści, a w skrajnych przypadkach nawet zamierania całych roślin doniczkowych.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Już jest! Nowe wydanie Gardeners` World
Gardeners' World Edycja Polska styczeń - luty 2022
Zamów z darmową dostawą do domu!