Konfitura z borówki brusznicy i gruszek chojuro

Konfitura z brusznicy i gruszek fot. Barbara Walicka

Konfitura z borówki brusznicy to doskonały dodatek do pieczonego indyka, kaczki czy gęsi. Kiedyś smażyło się je z gruszką bergamotką, jednak od dawna trudno ją dostać. Zamiast bergamotki można użyć gruszki Chojuro.

Posłuchaj
00:00
44

Borówka brusznica (Vitis idaea) to niska krzewinka, którą spotkać można w suchych lasach sosnowych. Ma skórzaste, zimozielone listki. Kuliste czerwone owoce pojawiają się od lipca do września. Można ją uprawiać w ogrodzie, pod warunkiem zapewnienia roślinie kwaśnego, torfowego, umiarkowanie wilgotnego podłoża i słonecznego stanowiska. Owoce borówki regulują procesy trawienne i mają działanie przeciwbiegunkowe. Warto wiedzieć, że w lecznictwie (np. w postaci wyciągów) wykorzystuje się również liście borówki brusznicy.

Gruszka japońska (Pyrus pyrifolia) 'Chojuro' to drzewo rodzące kuliste owoce przypominające kształtem jabłka. Skórka owoców ma zielonobrązową barwę i jest chropowata. Owoce tej odmiany dojrzewają we wrześniu. To odmiana dość odporna na mrozy, osiągająca ok. 3-5 metrów. Wymaga słonecznego stanowiska i umiarkowanie wilgotnego podłoża.

Co zawierają borówki

  • kwasy organiczne;
  • pektyny;
  • witaminę A i C;
  • sole mineralne.

Borówki z gruszkami Chojuro

Fot. Barbara Walicka

Przepis na konfiturę z brusznic

  • Przebrane borówki zalać wrzątkiem. Po 2-3 minutach odsączyć na sicie, wsypać do rondla i zasypać cukrem w proporcji 1/2 kg cukru na 1 kg brusznic.
  • Po dwóch godzinach zacząć smażyć owoce na bardzo małym ogniu.
  • Gdy brusznice puszczą sok, odstawić na bok do następnego dnia.
  • Obrać 1/2 kg gruszek ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki i sparzyć wrzątkiem.
  • Dodać gruszki do brusznic i smażyć jeszcze około godziny na bardzo małym ogniu.
  • Odstawić z ognia do następnego dnia.
  • Następnego dnia znów smażyć około godziny na małym ogniu, próbując, czy przypadkiem nie trzeba dodać cukru.
  • Jeżeli mamy pod ręką dobre jabłka, w tym momencie dodać 1/2 kg do konfitury – po obraniu ze skórki, usunięciu gniazd nasiennych i pokrojeniu w ósemki.
  • Gdy jabłka się usmażą, odstawić rondel z ognia.
  • Następnego dnia rozgrzać mocno konfiturę i przełożyć do wyparzonych suchych słoiczków.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera i obserwuj nas w Google News.

Redakcja poleca
Płyn usuwający kamień spray – malinowy – 500 ml Frosch
Płyn usuwający kamień spray – malinowy – 500 ml Frosch
Prusakolep – na prusaki, karaluchy i inne owady biegające – 2 szt. Bros
Prusakolep – na prusaki, karaluchy i inne owady biegające – 2 szt. Bros
Granulat na myszy i szczury – 150 g Target
Granulat na myszy i szczury – 150 g Target
Balsam do mycia naczyń – cytrynowy – 500 ml Frosch
Balsam do mycia naczyń – cytrynowy – 500 ml Frosch
Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Przycinanie roślin przed sezonem – zasady, terminy i niezbędne narzędzia
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści