Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
22
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Konfitura z borówki brusznicy i gruszek chojuro

Konfitura z borówki brusznicy to doskonały dodatek do pieczonego indyka, kaczki czy gęsi. Kiedyś smażyło się je z gruszką bergamotką, jednak od dawna trudno ją dostać. Zamiast bergamotki można użyć gruszki Chojuro.

Borówka brusznica (Vitis idaea) to niska krzewinka, którą spotkać można w suchych lasach sosnowych. Ma skórzaste, zimozielone listki. Kuliste czerwone owoce pojawiają się od lipca do września. Można ją uprawiać w ogrodzie, pod warunkiem zapewnienia roślinie kwaśnego, torfowego, umiarkowanie wilgotnego podłoża i słonecznego stanowiska. Owoce borówki regulują procesy trawienne i mają działanie przeciwbiegunkowe. Warto wiedzieć, że w lecznictwie (np. w postaci wyciągów) wykorzystuje się również liście borówki brusznicy.

Gruszka japońska (Pyrus pyrifolia) 'Chojuro' to drzewo rodzące kuliste owoce przypominające kształtem jabłka. Skórka owoców ma zielonobrązową barwę i jest chropowata. Owoce tej odmiany dojrzewają we wrześniu. To odmiana dość odporna na mrozy, osiągająca ok. 3-5 metrów. Wymaga słonecznego stanowiska i umiarkowanie wilgotnego podłoża.

Co zawierają borówki

  • kwasy organiczne;
  • pektyny;
  • witaminę A i C;
  • sole mineralne.

Borówki z gruszkami Chojuro

Fot. Barbara Walicka

Przepis na konfiturę z brusznic

  • Przebrane borówki zalać wrzątkiem. Po 2-3 minutach odsączyć na sicie, wsypać do rondla i zasypać cukrem w proporcji 1/2 kg cukru na 1 kg brusznic.
  • Po dwóch godzinach zacząć smażyć owoce na bardzo małym ogniu.
  • Gdy brusznice puszczą sok, odstawić na bok do następnego dnia.
  • Obrać 1/2 kg gruszek ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki i sparzyć wrzątkiem.
  • Dodać gruszki do brusznic i smażyć jeszcze około godziny na bardzo małym ogniu.
  • Odstawić z ognia do następnego dnia.
  • Następnego dnia znów smażyć około godziny na małym ogniu, próbując, czy przypadkiem nie trzeba dodać cukru.
  • Jeżeli mamy pod ręką dobre jabłka, w tym momencie dodać 1/2 kg do konfitury – po obraniu ze skórki, usunięciu gniazd nasiennych i pokrojeniu w ósemki.
  • Gdy jabłka się usmażą, odstawić rondel z ognia.
  • Następnego dnia rozgrzać mocno konfiturę i przełożyć do wyparzonych suchych słoiczków.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (16)
Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Zimowa ochrona
Temat miesiąca
Zimowa ochrona
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 46, Sentencja nr:6
Tydzień 46, Sentencja nr:6
Jeśli chcemy, aby taras dobrze wyglądał w przyszłym sezonie, powinniśmy go zabezpieczyć przed zimą (zależnie od drewna, np. olejem zabezpieczającym).
Tydzień 46, Sentencja nr:5
Tydzień 46, Sentencja nr:5
Warto wstrzymać się z usunięciem niektórych bylin aż do wiosny – suche pędy pozwolą przezimować pożytecznym owadom, nasiona roślin stanowić będą zimową spiżarnię dla ptaków.
Tydzień 46, Sentencja nr:4
Tydzień 46, Sentencja nr:4
Pod koronami drzew i krzewów warto rozprowadzić dojrzały kompost. Jest to uniwersalny nawóz do stosowania jesienią, można nim nawozić do końca listopada.
Tydzień 46, Sentencja nr:2
Tydzień 46, Sentencja nr:2
W temperaturze 8˚C ryby zapadają w sen zimowy, należy więc ograniczyć ich karmienie. Jeśli powierzchnia oczka wynosi co najmniej 6 m², a jego głębokość 1,5 m, ryby można pozostawić na zimę w zbiorniku.
Tydzień 46, Sentencja nr:1
Tydzień 46, Sentencja nr:1
Z trawnika należy usuwać opadające liście, w przeciwnym razie mogą powodować gnicie murawy w okresie zimy i powstawanie łysych placów. Dobrze wyschnięte liście można użyć do okrywania na zimę roślin.
Twoja strona ogrodu