Logo
Logo
32
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Konfitura z borówki brusznicy i gruszek chojuro

Konfitura z borówki brusznicy to doskonały dodatek do pieczonego indyka, kaczki czy gęsi. Kiedyś smażyło się je z gruszką bergamotką, jednak od dawna trudno ją dostać. Zamiast bergamotki można użyć gruszki Chojuro.

Borówka brusznica (Vitis idaea) to niska krzewinka, którą spotkać można w suchych lasach sosnowych. Ma skórzaste, zimozielone listki. Kuliste czerwone owoce pojawiają się od lipca do września. Można ją uprawiać w ogrodzie, pod warunkiem zapewnienia roślinie kwaśnego, torfowego, umiarkowanie wilgotnego podłoża i słonecznego stanowiska. Owoce borówki regulują procesy trawienne i mają działanie przeciwbiegunkowe. Warto wiedzieć, że w lecznictwie (np. w postaci wyciągów) wykorzystuje się również liście borówki brusznicy.

Gruszka japońska (Pyrus pyrifolia) 'Chojuro' to drzewo rodzące kuliste owoce przypominające kształtem jabłka. Skórka owoców ma zielonobrązową barwę i jest chropowata. Owoce tej odmiany dojrzewają we wrześniu. To odmiana dość odporna na mrozy, osiągająca ok. 3-5 metrów. Wymaga słonecznego stanowiska i umiarkowanie wilgotnego podłoża.

Co zawierają borówki

  • kwasy organiczne;
  • pektyny;
  • witaminę A i C;
  • sole mineralne.

Borówki z gruszkami Chojuro

Fot. Barbara Walicka

Przepis na konfiturę z brusznic

  • Przebrane borówki zalać wrzątkiem. Po 2-3 minutach odsączyć na sicie, wsypać do rondla i zasypać cukrem w proporcji 1/2 kg cukru na 1 kg brusznic.
  • Po dwóch godzinach zacząć smażyć owoce na bardzo małym ogniu.
  • Gdy brusznice puszczą sok, odstawić na bok do następnego dnia.
  • Obrać 1/2 kg gruszek ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki i sparzyć wrzątkiem.
  • Dodać gruszki do brusznic i smażyć jeszcze około godziny na bardzo małym ogniu.
  • Odstawić z ognia do następnego dnia.
  • Następnego dnia znów smażyć około godziny na małym ogniu, próbując, czy przypadkiem nie trzeba dodać cukru.
  • Jeżeli mamy pod ręką dobre jabłka, w tym momencie dodać 1/2 kg do konfitury – po obraniu ze skórki, usunięciu gniazd nasiennych i pokrojeniu w ósemki.
  • Gdy jabłka się usmażą, odstawić rondel z ognia.
  • Następnego dnia rozgrzać mocno konfiturę i przełożyć do wyparzonych suchych słoiczków.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Warto przeczytać

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (18)

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
Nowe rośliny
Czytelnicy radzą

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.

Urban Jungle
Temat miesiąca
Urban Jungle
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 5, Sentencja nr:7
Tydzień 5, Sentencja nr:7
Rośliny rosnące w doniczkach, pozostawione na zimę na balkonie lub tarasie, wymagają szczególnej uwagi. Gdy przyjdzie ocieplenie, należy je dobrze podlewać, w innym przypadku grozi im susza fizjologiczna.
Tydzień 5, Sentencja nr:6
Tydzień 5, Sentencja nr:6
Jak zimową porą wprowadzić wiosnę do naszego mieszkania? Wystarczy ustawić w pokoju pięknie pachnący hiacynt, który pobudzi swoim zapachem nasze zmysły
Tydzień 5, Sentencja nr:5
Tydzień 5, Sentencja nr:5
Warto sprawdzić, czy osłony chroniące rośliny przed mrozem nie są uszkodzone i właściwie spełniają swą funkcję.
Tydzień 5, Sentencja nr:3
Tydzień 5, Sentencja nr:3
Kwiaty domowe przechodzą teraz okres spoczynku. Podlewajmy je zatem umiarkowanie i nie nawoźmy. Przenieśmy je w jak najjaśniejsze miejsce. Sprawdźmy też, które rośliny potrzebują zraszania w zimie.
Tydzień 5, Sentencja nr:1
Tydzień 5, Sentencja nr:1
W dalszym ciągu pamiętajmy o konieczności otrząsania śniegu z krzewów iglastych, zwłaszcza tych o pokroju kolumnowym. Zapobiegnie to wyłamywaniu gałęzi i deformacji roślin.
Twoja strona ogrodu