Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2019
21
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Konfitura z borówki brusznicy i gruszek chojuro

Konfitura z borówki brusznicy to doskonały dodatek do pieczonego indyka, kaczki czy gęsi. Kiedyś smażyło się je z gruszką bergamotką, jednak od dawna trudno ją dostać. Zamiast bergamotki można użyć gruszki Chojuro.

Borówka brusznica (Vitis idaea) to niska krzewinka, którą spotkać można w suchych lasach sosnowych. Ma skórzaste, zimozielone listki. Kuliste czerwone owoce pojawiają się od lipca do września. Można ją uprawiać w ogrodzie, pod warunkiem zapewnienia roślinie kwaśnego, torfowego, umiarkowanie wilgotnego podłoża i słonecznego stanowiska. Owoce borówki regulują procesy trawienne i mają działanie przeciwbiegunkowe. Warto wiedzieć, że w lecznictwie (np. w postaci wyciągów) wykorzystuje się również liście borówki brusznicy.

Gruszka japońska (Pyrus pyrifolia) 'Chojuro' to drzewo rodzące kuliste owoce przypominające kształtem jabłka. Skórka owoców ma zielonobrązową barwę i jest chropowata. Owoce tej odmiany dojrzewają we wrześniu. To odmiana dość odporna na mrozy, osiągająca ok. 3-5 metrów. Wymaga słonecznego stanowiska i umiarkowanie wilgotnego podłoża.

Co zawierają borówki

  • kwasy organiczne;
  • pektyny;
  • witaminę A i C;
  • sole mineralne.

Borówki z gruszkami Chojuro

Fot. Barbara Walicka

Przepis na konfiturę z brusznic

  • Przebrane borówki zalać wrzątkiem. Po 2-3 minutach odsączyć na sicie, wsypać do rondla i zasypać cukrem w proporcji 1/2 kg cukru na 1 kg brusznic.
  • Po dwóch godzinach zacząć smażyć owoce na bardzo małym ogniu.
  • Gdy brusznice puszczą sok, odstawić na bok do następnego dnia.
  • Obrać 1/2 kg gruszek ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki i sparzyć wrzątkiem.
  • Dodać gruszki do brusznic i smażyć jeszcze około godziny na bardzo małym ogniu.
  • Odstawić z ognia do następnego dnia.
  • Następnego dnia znów smażyć około godziny na małym ogniu, próbując, czy przypadkiem nie trzeba dodać cukru.
  • Jeżeli mamy pod ręką dobre jabłka, w tym momencie dodać 1/2 kg do konfitury – po obraniu ze skórki, usunięciu gniazd nasiennych i pokrojeniu w ósemki.
  • Gdy jabłka się usmażą, odstawić rondel z ognia.
  • Następnego dnia rozgrzać mocno konfiturę i przełożyć do wyparzonych suchych słoiczków.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (13)
Nowe treści
Na czasie
Jesienny trawnik
Temat miesiąca
Jesienny trawnik
Zobacz więcej
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 39, Sentencja nr:8
Tydzień 39, Sentencja nr:8
Zbieramy obumarłe części roślin i opadające liście. Składamy je na pryzmie kompostowej, którą dokładnie przerzucamy. Ziemia kompostowa przyda nam się na przyszły rok.
Tydzień 39, Sentencja nr:6
Tydzień 39, Sentencja nr:6
Przesadzamy drzewa i krzewy iglaste np. tuje, cisy, świerki i sosny. Zdążą się zaaklimatyzować w nowym miejscu przed nadejściem przymrozków.
Tydzień 39, Sentencja nr:5
Tydzień 39, Sentencja nr:5
Do naszych roślin na balkonie i tarasie możemy dodać rośliny kwitnące jesienią (np. chryzantemy, wrzosy).
Tydzień 39, Sentencja nr:1
Tydzień 39, Sentencja nr:1
Pod koniec września z ogrodu wykopujemy rośliny cebulowe, bulwiaste i kłączowe, które nie zimują w gruncie (begonie bulwiaste, dalie, galtonie, ismeny, kanny, krokosmie, tygrysówki, mieczyki – ścinamy ich liście na wysokości kilku centymetrów ponad bulwą).
Twoja strona ogrodu