Borówka brusznica Vaccinium vitis-idaea

Borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
41
Gleba: przepuszczalna, żyzna, próchniczna
Kolor kwiatów: różowe, białe
Odczyn gleby: kwaśna
Pokrój: kępy, pokładający się
Przydatność do spożycia: owoce
Wysokość: 10-25cm
Okres kwitnienia: V, VI, VII
Kolor owoców: czerwone
Trwałość liści: zimozielone
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
Stanowisko: słońce, półcień
Zastosowanie: ogrody wrzosowiskowe, ogrody przydomowe, roślina jadalna, rabaty

Borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea) to krzewinka należąca do rodziny wrzosowatych (Ericaceae). W środowisku naturalnym występuje na półkuli północnej. W Polsce można ją spotkać na podmokłych torfowiskach, wrzosowiskach i w borach. Jest znana także z uprawy.

Roślina ma kępiasty, lekko pokładający się pokrój. Osiąga do 25cm wysokości. Liście są drobne, skórzaste, zimozielone o eliptycznym kształcie. Drobne, dzwonkowate kwiaty są zebrane w grona. Mają białą lub różową barwę. Borówka kwitnie od maja do lipca. Owocuje najczęściej od lipca do września. Owoce to czerwone, okrągłe, błyszczące jagody.

Borówka brusznica - wymagania i uprawa:

Borówkę zaleca się uprawiać na stanowiskach lekko osłoniętych. Wtedy wciąż efektywnie owocuje, ale jest rzadziej narażona na susze. Optymalne są podłoża przepuszczalne, żyzne, torfowe o lekko kwaśnym lub kwaśnym odczynie. Krzewinka jest mrozoodporna. Można ją sadzić jesienią lub wiosną. Nie lubi suszy - dlatego w okresie bezdeszczowym powinno się ją podlewać.

Warto stosować nawozy dla roślin kwasolubnych. Roślina (tak wszystkie wrzosowate) słabo pobiera wodę i składniki pokarmowe. Problem można rozwiązać stosując szczepionki mikoryzowe (podczas symbiozy zwiększa się chłonność korzeni). Dobrze reaguje na ściółkowanie podłoża.

Zastosowanie:

Brusznicę uprawia się zarówno dla plonu jak i atrakcyjnego wyglądu. Roślina jest interesującym dodatkiem do wrzosowisk i rabat złożonych z roślin kwasolubnych. Owoce są wykorzystywane jako przyprawy (szczególnie chętnie dodaje się je do mięs). Ponadto borówkę można wykorzystywać do produkcji przetworów.

zdjęcie: wplynn, www.flickr.com (CC BY-ND 2.0)

Obserwuj
Więcej na ten temat
Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści