Szalotka Allium ascalonicum

szalotka fot. Hans Braxmeier Pixabay
Szalotka (Allium ascalonicum) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
7
Gleba: przepuszczalna, lekka
Kolor kwiatów: białe
Kwiatostan: baldach
Kwiaty: drobne
Odczyn gleby: lekko kwaśna
Owoce: torebka
Pokrój: wyprostowany, wzniesiony
Przydatność do spożycia: liście, korzenie
Zapach: cała roślina
Wysokość: ok. 60 cm
Trwałość liści: sezonowe
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
Stanowisko: słońce

Szalotka (Allium ascalonicum) znana także jako cebula szalotka, czosnek askaloński to warzywo należące do rodziny czosnkowatych (Alliaceae). Pochodzi z Bliskiego Wschodu (Syria, Izrael i Jordania). Do Europy szalotka trafiła w XV wieku. Obecnie to popularne warzywo przyprawowe uprawiane w wielu rejonach na całym świecie, a jej największymi producentami są Belgia, Holandia, Włochy i Francja. Szalotka w Polsce często spotykana jest pod nazwą cebuloczosnek.

To roślina wieloletnia z reguły uprawiana w cyklu dwuletnim. Częścią jadalną rośliny są zarówno liście asymilacyjne (szczypior) jak i spichrzowe (cebula).

Gatunek wytwarza niewielkie, najczęściej podłużnie-jajowate albo prawie kuliste cebule. Podobnie jak czosnek, rosną one po klika sztuk w jednym miejscu.

Wymagania i uprawa

Szalotkę uprawia się podobnie jak cebulę z dymki. Warzywo ma jednak mniejsze wymagania glebowe (toleruje podłoża słabszej jakości) i może zimować bez okrycia. Optymalne są gleby lekkie, przepuszczalne, mało zasobne w azot, ale jednocześnie umiarkowanie wilgotne.

Szalotka ma natomiast duże wymagania wodne – w okresie bezdeszczowej pogody należy ją nawadniać. Nawożenie w warunkach przydomowego ogrodu wykonuje się rzadko. Jeśli już zaleca się stosować słabo działające nawozy, np. kompost.

Cebule powinno się sadzić w połowie kwietnia co 10-15 cm. Odległość pomiędzy rzędami wynosi 20-30 cm. Stanowisko można okryć włókniną – to przyśpieszy zbiory o 1-1,5 tygodnia. Osłony usuwa się po 1-2 tygodniach (zwlekanie z zabiegiem może doprowadzić do zdeformowania szczypioru!).

Czosnek askaloński można wysadzać także jesienią. Zbiory przy siewie wiosennym najczęściej przeprowadza się w połowie lipca (w fazie załamywania się szczypioru).

Rozmnaża się ją najczęściej przez oddzielanie i uprawę cebulek przybyszowych. Co 4 lata należy zmienić stanowisko uprawy.

Zastosowanie

Szalotkę uprawia się dla walorów smakowych – ma delikatniejszy smak od cebuli zwyczajnej i nieco czosnkowy aromat. Jest szczególnie ceniona w kuchni francuskiej. Stosuje się ją podobnie jak wiele innych przedstawicieli czosnkowych: na kanapki, do zup, sosów, surówek, sałatek i marynowania. To cenne źródło witamin (A, B, C, E) i soli mineralnych (fosfor, magnez, wapń, potas, selen, miedź, żelazo i jod).

Polecane odmiany

  • 'Toto' – drobne cebule, złocisty kolor
  • 'Red Sum' – nieco większe, podłużne cebule

Tekst: M. Mazik, zdjęcia tytułowe:  Hans Braxmeier, 1195798/Pixabay, Ayacop/CC BY-SA 3.0/Wikimedia Commons, "Shallots"/Kevin Hayes/CC BY-NC-SA 2.0


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera i obserwuj nas w Google News.

Redakcja poleca
Papryka 'Amboy' (pepperoni)
Papryka 'Amboy' (pepperoni)
Ogórek Ozdobny Meksykański
Ogórek Ozdobny Meksykański
Pomidor gruntowy 'Red Pear'
Pomidor gruntowy 'Red Pear'
Kalarepa 'Gigant'
Kalarepa 'Gigant'
Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Podwyższone grządki betonowe. Uprawa własnych warzyw nigdy nie była prostsza... i przyjemniejsza
Komentarze

Podwyższone grządki betonowe. Uprawa własnych warzyw nigdy nie była prostsza... i przyjemniejsza
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści