Logo
Logo

Jakie kolorowe warzywa i owoce warto jeść dla zdrowia?

Prawidłowe odżywianie jest kluczowe dla zachowania zdrowia, dobrego samopoczucia i szczupłej sylwetki, a podstawą codziennej diety powinny być warzywa. Zawierają błonnik i wiele cennych witamin, składników mineralnych i innych związków, które mają działanie prozdrowotne. Pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu, umożliwiając dostarczenie wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Zwłaszcza że matka natura ułatwiła komponowanie posiłków, gdyż określone kolory warzyw sugerują, których cennych składników zawierają one najwięcej. To właśnie dlatego kolorowe sałatki i wybór warzyw o różnych kolorach zapobiega niedoborom witamin i składników pokarmowych. Jakie składniki w kolorowych warzywach? Jakie składniki skrywa dany kolor warzyw?

Jakie składniki kryją się pod danym kolorem? 

Warzywa i owoce różnią się nie tylko smakiem, kształtem i pochodzeniem, ale i kolorem, który jest efektem obecności różnych barwników i związków. Kolor pozwala od razu rozpoznać, jakich prozdrowotnych składników dany owoc lub warzywo zawiera najwięcej, a to ułatwia komponowanie zdrowej diety. Wystarczy wybierać różnokolorowe warzywa i owoce, aby dostarczyć wszystkich witamin i składników mineralnych w nich występujących. Należy przy tym pamiętać, że każdego dnia powinno się spożywać ponad 0,5 kg warzyw i owoców, z czego większość powinny stanowić warzywa.

Ze względu na kolor warzywa i owoce można podzielić na 5 grup: zielone, czerwone, pomarańczowe i żółte, fioletowe i niebieskie oraz białe.

Zielone warzywa i owoce 

Zielone warzywa i owoce to doskonałe źródło witaminy C (natka pietruszki, czy zielona papryka zawiera jej więcej niż cytryna!), która jest ważnym antyutleniaczem i wspiera naturalną odporność. Dodatkowo zielone warzywa zawierają dużą ilość kwasu foliowego, witaminy K, magnezu, potasu, fosforu, wapnia, żelaza i błonnika oraz karotenoidów i flawonoidów. Składniki te zmniejszają ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych (cukrzyca, miażdżyca, choroby neurodegeneracyjne, nowotwory).

Dodatkowo są niskokaloryczne i dostarczają sporo wody, więc są idealne podczas odchudzania. Warto każdego dnia zjeść przynajmniej jedną porcję zielonych warzyw i owoców np. w formie sałatek, czy smoothie. Wśród zielonych warzyw i owoców najpopularniejsze są: ogórek, cukinia, papryka, natka pietruszki, koperek, sałata, szczypiorek, szpinak, jarmuż, brokuły, brukselka, które są dostępne przez cały rok w sklepach i na targach.

Czerwone warzywa i owoce 

Ogromną popularnością cieszą się przede wszystkim czerwone owoce, czyli: jabłka, wiśnie, czereśnie i truskawki. Z kolei czerwone warzywa to: kapusta, papryka i uwielbiane pomidory. Są one nie tylko niezwykle smaczne, ale i zdrowe, a czerwone warzywa i owoce to cenne źródło: witaminy C, witamin z grupy B, błonnika, potasu, magnezu, żelaza i wapnia. Swój czerwony kolor zawdzięczają antocyjanom, które uważane są za jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy.

To właśnie przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych i opóźniają starzenie się organizmu. Dodatkowo pomidory zawierają cenny dla organizmu likopen, który również jest silnym antyoksydantem. Warto pamiętać, że najwięcej likopenu jest w pomidorach przetworzonych, które zostały poddane pasteryzacji lub ugotowane.

Pomarańczowe i żółte warzywa oraz owoce 

Swoją barwę zawdzięczają beta-karotenowi, który jest prowitaminą witaminy A odpowiedzialnej za prawidłowy wzrok i działanie układu sercowo-naczyniowego oraz zdrowy i piękny wygląd skóry. Karotenoidy mają również działanie ochronne przed nowotworami.

Żółte i pomarańczowe warzywa oraz owoce są też dobrym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, magnezu, fosforu i potasu oraz olejków eterycznych. Mają pozytywny wpływ na zdrowie, a ich małe spożycie może prowadzić do wielu niedoborów. Wśród nich wyróżnić można: marchew, papryka, ananas, banan, pomarańcza, mandarynka, cytryna, fasola szparagowa, dynia, mango i melon

Fioletowe i niebieskie warzywa oraz owoce   

Fioletowe i niebieskie owoce oraz warzywa to przede wszystkim dary lata: jeżyny, porzeczki, aronie, borówki, buraki, żurawina, śliwki, winogrona, kapusta i bakłażan. Zawierają one duże ilości antocyjanów, które obecne są również w czerwonych warzywach i owocach. Ich regularne spożycie poprawia zdolności poznawcze (koncentracja i pamięć), zmniejsza ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych i pozytywnie wpływa na działanie układu odpornościowego.

Dodatkowo buraki są doskonałym suplementem da sportowców, gdyż zawarte w nich związki spożywane regularnie zwiększają wytrzymałość i poprawiają wydolność. Sok z buraka obniża też ciśnienie i poprawia działanie układu krążenia.   

Białe warzywa i owoce   

Białe owoce i warzywa można podzielić na dwie grupy te o działaniu wspierającym odporność i te o dużej zawartości witamin. Pierwsze zawierają związki o działaniu przeciwzapalnym, antybakteryjnym i przeciwwirusowym. Są więc szczególnie zalecane w okresie jesienno-zimowym, gdy jest największe ryzyko infekcji, ale warto spożywać je przez cały rok, gdyż naturalnie wspomagają odporność. 

Białe warzywa o działaniu przeciwzapalnym to przede wszystkim: czosnek, cebula, szalotka i por. Do drugiej grupy należy kalafior, rzepa, seler i pietruszka korzeniowa, biała porzeczka i gruszka. One również zawierają flawonoidy o działaniu przeciwzapalnym, ale zdecydowanie mniej niż poprzednicy. Za to mają sporą ilość witaminy C, E, K, z grupy B, fosfor, potas, magnez i żelazo. Dodatkowo udowodniono, że spożywanie białych warzyw w dużej ilości zmniejsza ryzyko udaru mózgu.

Jak komponować kolorowe warzywa i owoce  w diecie?

Wiedząc, że różne kolory oznaczają większą ilość danych witamin i składników pokarmowych, warto wybierać warzywa w różnych barwach. To łatwy i szybki sposób na dostarczenie różnych składników pokarmowych, które zapewnią zdrowie całemu organizmowi. Warto więc spożywać zupy warzywne, smoothie i kolorowe sałatki, które są bombą witaminową.

W okresie jesienno-zimowym dobrze jest wybierać więcej białych warzyw, robią np. zupę krem z białych warzyw. Z kolei latem warto korzystać z dużej dostępności warzyw i owoców w najróżniejszych kolorach, a szczególnie tych czerwonych i fioletowych, które są słabo dostępne jesienią i zimą.


Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie: Yulia Furman / AdobeStock

Autor
Jakie kolorowe warzywa i owoce warto jeść dla zdrowia?
Jakie kolorowe warzywa i owoce warto jeść dla zdrowia?
Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (7)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl