Właściwości lecznicze jabłek
Zawarte w jabłkach związki obniżają poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Regulują florę bakteryjną i pracę jelit, pozytywnie wpływają na pracę mózgu i stanowią doskonałą profilaktykę chorób neurodegeneracyjnych. Wysoka zawartość błonnika i antyoksydantów to również mniejsze ryzyko rozwoju wielu nowotworów, a przede wszystkim raka jelita grubego.
Pozytywnie wpływają na stan i wygląd włosów, skóry oraz paznokci, a także wspomagają odchudzanie, gdyż są niskokaloryczne, a jednocześnie sycące.
Dzięki temu dostarczymy organizmowi niezbędnych witamin, antyutleniaczy i mikroelementów, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób (m.in. hipercholesterolemia, cukrzyca typu 2, nadciśnienie, choroby serca, nowotwory itp.). Dodatkowo regularne spożywanie warzyw i owoców (w tym jabłek) pozytywnie wpływa na masę ciała, ogólne zdrowie i samopoczucie oraz jest ważną częścią zdrowego stylu życia, który warunkuje dobre zdrowie przez wiele lat.
Kiedy warto spożywać jabłka?
Po jabłka warto sięgać w trakcie przeziębień, gdyż dostarczają wielu składników, które wspierają naturalną odporność. To również doskonały owoc w trakcie odchudzania oraz leczenia cukrzycy i hipercholesterolemii (zbyt wysoki poziom cholesterolu).
Natomiast gotowane i pieczone jabłka doskonale sprawdzają się w trakcie biegunek, gdyż zawarte w nich pektyny łagodzą objawy poprzez nasilenie zwrotnego wchłaniania wody i sodu. Owoce są również pomocne w trakcie leczenia chorób stawów (dna moczanowa, reumatyzm itp.).
Wartości odżywcze
Jabłka są niskokaloryczne, a w 100 g produktu znajduje się jedynie około 50 kcal. To doskonałe źródło węglowodanów, błonnika (a dokładniej pektyn, czyli błonnika rozpuszczalnego w wodzie), witaminy C, E, K oraz witamin z grupy B i beta-karotenu.
Jabłka są również bogate w mikroelementy: wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor i cynk. Warto przy tym pamiętać, że obierając jabłka, pozbawiamy ich wielu cennych składników pokarmowych.
Jak stosować jabłka?
Jabłka to ogromne możliwości kulinarne. Stanowią wspaniałą przekąskę w formie surowej i doskonały składnik dań głównych, sałatek i deserów.
Jabłka to składnik wielu ciast i tak lubianej przez wszystkich szarlotki. Dzięki kwaskowatemu smakowi niektórych odmian nadają deserom ciekawy smak, doskonale równoważąc słodki smak. Dużą zaletą jabłek jest ich stała dostępność, a świeże jabłka można kupić o dowolnej porze roku.
Przeciwwskazania do spożywania jabłek
Jabłka, mimo że są bardzo zdrowe, to nie powinny być spożywane w każdej sytuacji. Zawierają dużą ilość błonnika i cukrów, który mogą podrażniać śluzówkę żołądka oraz jelit, dlatego lepiej z nich zrezygnować w trakcie stanów zapalnych układu pokarmowego, przy zespole jelita drażliwego oraz w trakcie biegunek.
Dotyczy to jednak tylko jabłek w całości i w stanie surowym. To oznacza, że można je spożywać po rozdrobnieniu, w formie soków lub po ugotowaniu bądź upieczeniu, ale nie należy przesadzać z ich ilością. Co więcej, ugotowane jabłka mogą być bardzo korzystne w trakcie problemów z biegunką.
Warto pamiętać, że jabłka zawierają wiele kwasów, które mogą nasilać problem z nadwrażliwością zębów i negatywnie wpływać na szkliwo. Żeby temu zapobiec, wystarczy unikać mycia zębów przez co najmniej 30 minut po zjedzeniu jabłek.
Tekst Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcie tytułowe: Couleur/Pixabay