Jabłka – na co pomagają, dlaczego warto jeść?

Jabłka - na co pomagają, dlaczego warto jeść fot. Couleur Pixabay

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce, które zachwycają swym słodko-kwaśnym smakiem. Zwłaszcza, że ogromna ilość odmian pozwala na znalezienie tej ulubionej, która będzie pasowała nam smakiem i aromatem. Jabłka warto wykorzystywać zarówno w formie surowej, jak i przygotowywanych przetworów, ale warto pamiętać, że najwięcej składników pokarmowych dostarczymy organizmowi, spożywając surowe jabłka ze skórką. To właśnie w i tuż pod skórką kryje się całe bogactwo witamin i minerałów.

Dlaczego warto jeść jabłka? Jakich składników pokarmowych dostarczają jabłka i jakie mają właściwości lecznicze?

Posłuchaj
00:00
35
Spis treści
Jakie są właściwości lecznicze jabłek? Kiedy warto jeść jabłka? Jakie wartości odżywcze mają jabłka? W jakiej formie jeść jabłka? Co z nich zrobić? Kto nie powinien jeść jabłek?

Właściwości lecznicze jabłek

Zawarte w jabłkach związki obniżają poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Regulują florę bakteryjną i pracę jelit, pozytywnie wpływają na pracę mózgu i stanowią doskonałą profilaktykę chorób neurodegeneracyjnych. Wysoka zawartość błonnika i antyoksydantów to również mniejsze ryzyko rozwoju wielu nowotworów, a przede wszystkim raka jelita grubego.

Pozytywnie wpływają na stan i wygląd włosów, skóry oraz paznokci, a także wspomagają odchudzanie, gdyż są niskokaloryczne, a jednocześnie sycące.

Ze względu na dużą ilość cennych składników pokarmowych, warto włączyć jabłka do swojej codziennej diety, stosując je zarówno w formie surowej, jak i przetworzonej.

Dzięki temu dostarczymy organizmowi niezbędnych witamin, antyutleniaczy i mikroelementów, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób (m.in. hipercholesterolemia, cukrzyca typu 2, nadciśnienie, choroby serca, nowotwory itp.). Dodatkowo regularne spożywanie warzyw i owoców (w tym jabłek) pozytywnie wpływa na masę ciała, ogólne zdrowie i samopoczucie oraz jest ważną częścią zdrowego stylu życia, który warunkuje dobre zdrowie przez wiele lat.

Kiedy warto spożywać jabłka?

Po jabłka warto sięgać w trakcie przeziębień, gdyż dostarczają wielu składników, które wspierają naturalną odporność. To również doskonały owoc w trakcie odchudzania oraz leczenia cukrzycy i hipercholesterolemii (zbyt wysoki poziom cholesterolu).

Natomiast gotowane i pieczone jabłka doskonale sprawdzają się w trakcie biegunek, gdyż zawarte w nich pektyny łagodzą objawy poprzez nasilenie zwrotnego wchłaniania wody i sodu. Owoce są również pomocne w trakcie leczenia chorób stawów (dna moczanowa, reumatyzm itp.).

dlaczego warto jeść jabłka - dania
Fot. RitaE, Jamie Glaze/Pixabay
Desery z jabłek są smaczne, pożywne i mogą wyglądać bardzo efektownie

Wartości odżywcze

Jabłka są niskokaloryczne, a w 100 g produktu znajduje się jedynie około 50 kcal. To doskonałe źródło węglowodanów, błonnika (a dokładniej pektyn, czyli błonnika rozpuszczalnego w wodzie), witaminy C, E, K oraz witamin z grupy B i beta-karotenu.

Jabłka są również bogate w mikroelementy: wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor i cynk. Warto przy tym pamiętać, że obierając jabłka, pozbawiamy ich wielu cennych składników pokarmowych.

Jak stosować jabłka?

Jabłka to ogromne możliwości kulinarne. Stanowią wspaniałą przekąskę w formie surowej i doskonały składnik dań głównych, sałatek i deserów.

Jabłka to owoce, które mogą być smażone, gotowane i pieczone i świetnie nadają się do wykonania różnorodnych przetworów: przecierów, kompotów, czy soków.

Jabłka to składnik wielu ciast i tak lubianej przez wszystkich szarlotki. Dzięki kwaskowatemu smakowi niektórych odmian nadają deserom ciekawy smak, doskonale równoważąc słodki smak. Dużą zaletą jabłek jest ich stała dostępność, a świeże jabłka można kupić o dowolnej porze roku.

Przeciwwskazania do spożywania jabłek

Jabłka, mimo że są bardzo zdrowe, to nie powinny być spożywane w każdej sytuacji. Zawierają dużą ilość błonnika i cukrów, który mogą podrażniać śluzówkę żołądka oraz jelit, dlatego lepiej z nich zrezygnować w trakcie stanów zapalnych układu pokarmowego, przy zespole jelita drażliwego oraz w trakcie biegunek.

Dotyczy to jednak tylko jabłek w całości i w stanie surowym. To oznacza, że można je spożywać po rozdrobnieniu, w formie soków lub po ugotowaniu bądź upieczeniu, ale nie należy przesadzać z ich ilością. Co więcej, ugotowane jabłka mogą być bardzo korzystne w trakcie problemów z biegunką.

Warto pamiętać, że jabłka zawierają wiele kwasów, które mogą nasilać problem z nadwrażliwością zębów i negatywnie wpływać na szkliwo. Żeby temu zapobiec, wystarczy unikać mycia zębów przez co najmniej 30 minut po zjedzeniu jabłek.

Tekst Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcie tytułowe: Couleur/Pixabay

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Jabłoń domowa Malus domestica

Jabłoń ozdobna Malus

Jabłoń domowa 'Lobo' Malus domestica 'Lobo'

Jabłoń domowa 'Szampion' Malus domestica 'Szampion'

50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
Komentarze

Gość
11-10-2022 17:13
Witam. Najczęściej jem jabłka surowe. Na drugim miejscu - jabłka pieczone.
Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści