Co zawierają jabłka?
Badania dowodzą, że jabłka są naturalnym źródłem wielu cennych substancji, które wspierają procesy zachodzące w naszym organizmie, wpływają na prawidłowe działanie organów oraz układów wewnętrznych.
Witamina B6 reguluje pracę układu nerwowego, a z kolei kwas foliowy, znany również jako witamina B9, reguluje procesy wzrostu oraz podziału komórek w organizmie. W jabłkach znajduje się również sporo soli mineralnych, takich jak magnez, mangan, wapń czy azot oraz błonnik pokarmowy, kwasy organiczne czy polifenole o silnym działaniu antyoksydacyjnym.
Jakie właściwości lecznicze mają jabłka?
Regularne jedzenie jabłek zapewnia organizmowi wiele cennych składników, ale nie tylko. Okazuje się, że zawarte w nich składniki bioaktywne stanowią realną ochronę przed rozwojem niektórych chorób czy dolegliwości.
- Flawonoidy obniżają ciśnienie tętnicze krwi, modulują komórki śródbłonka, a przy okazji mają właściwości przeciwutelniające.
- Błonnik wspiera modyfikacje stężenia lipidów w osoczu.
- Procyjanidyny mają właściwości przeciwzapalne.
- Ponadto substancje zawarte w jabłkach wpływają pozytywnie na pracę serca oraz mózgu i wspierają układ trawienny stymulując perystaltykę jelit.
Co daje codzienne zjedzenie jabłka?
Zjedzenie jednego jabłka dziennie można już traktować jako działanie profilaktyczne w przypadku wielu schorzeń. Dzięki temu ryzyko rozwoju chorób układu krążenia jest znacznie mniejsze, podobnie jak szansa na to, że ktoś zachoruje na cukrzycę.
Rozpuszczalny błonnik zawarty w jabłkach pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, a tym samym jedzenie jabłek silnie wspiera pracę serca. Z kolei znajdująca się w owocach kwercetyna niweluje stany zapalne w organizmie.
Badania dowodzą również, że regularne jedzenie jabłek może uchronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych. Dzieje się tak, ponieważ zawarte w ich skórkach związki są w stanie hamować rozwój komórek rakowych.
Jakie jabłka są najzdrowsze?
Szacuje się, że na świecie jest w tej chwili około dziesięciu tysięcy gatunków uprawnych jabłoni. W sklepach można znaleźć najróżniejsze jabłka, które różnią się wielkością, kolorem, smakiem i gramaturą. Łatwo można dać się zwieść walorom estetycznych owoców, a tymczasem okazuje się, że nie powinien on być wyznacznikiem w tym zakresie.
Wielkie, błyszczące jabłka o intensywnym kolorze, które doskonale sprawdzą się w reklamach czy jako obiekt do fotografowania, mogą mieć nawet dziesięć razy niższą zawartość witamin i soli mineralnych niż popularna Szara Reneta.
Ligol zawiera najwięcej witaminy C, dlatego warto sięgać po tę odmianę w okresie jesiennym, kiedy układ odpornościowy potrzebuje nieco wsparcia. Odmiana Jonagold charakteryzuje się wysoką zawartością antyoksydantów zwalczających wolne rodniki, a z kolei Championy zawierają najwięcej błonnika.
Wszystkie wspomniane odmiany różnią się od siebie smakiem i można z powodzeniem dostosować wybór do własnych preferencji. Niewielkie różnice w składzie nie wpływają bowiem na fakt, że są niezwykle zdrowe i warto spożywać przynajmniej jedno jabłko dziennie, aby uchronić się przed wieloma poważnymi schorzeniami. Zdecydowanie jest to smaczniejsza i przyjemniejsza opcja niż spożywanie szeregu suplementów diety.
Tekst: Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcie tytułowe: Karandaev, T. Wejkszo / AdobeStock