Logo
Logo

Natka pietruszki – na co pomaga, dlaczego warto jeść?

Ceniona za swój smak i właściwości natka pietruszki, jest idealnym uzupełnieniem zdrowej diety. Wzmacnia i oczyszcza organizm, dostarcza witamin i podkręca smak potraw. Sprawdź, co możesz zyskać, wprowadzając ją do swojego jadłospisu.

Co zawiera natka pietruszki?

Zielona część pietruszki (natka) to doskonałe źródło witaminy C. 100 g natki zawiera ok. 175 g kwasu askorbinowego. Spożywając dziennie taką ilość świeżo posiekanych liści, zapewniamy organizmowi dzienną dawkę zapotrzebowania na witaminę C. Witamina ta odpowiada za prawidłową syntezę włókien kolagenowych, wzmacnia odporność i usuwa wolne rodniki z organizmu. Niedobór witaminy C może prowadzić do niedokrwistości, osłabienia i pękania naczynek.

W naci znajdziemy też żelazo, które w połączeniu z kwasem foliowym i witaminą C jest doskonale przyswajane przez organizm. Natka pietruszki polecana jest pacjentom z niedokrwistością, anemią oraz osobom na diecie roślinnej.

Nasiona pietruszki
Nasiona pietruszki
Pietruszka naciowa Gigante d'Italia charakteryzuje się wzniesionym pokrojem, osiąga 40 cm wysokości, liście są gładkie, intensywnie ciemnozielone, błyszczące i odporne na żółknięcie. Wyjątkowo smaczna i aromatyczna
KUP W NASZYM SKLEPIE

Witamina A zawarta w liściach korzystnie wpływa na wzrok, skórę i paznokcie. Pietruszka to też dobre źródło magnezu. Chlorofil (zielony kolor) zawarty w liściach pomaga uzupełniać jego niedobory, zmniejszając tym samym ryzyko zawału serca, nadciśnienia, arytmii i cukrzycy typu 2. Niedobór magnezu często jest odpowiedzialny za stany lękowe i stres, bóle i zawroty głowy, drażliwość, bezsenność, skurcze i depresję.

Liście pietruszki wspierają pracę serca, łagodzą bóle menstruacyjne (natka ma właściwości przeciwzapalne), wspomagają trawienie i wspierają pracę wątroby oraz nerek. Składniki zawarte w liściach (flawonoidy, antyoksydacyjne witaminy, mirystycyna) zapobiegają niektórym chorobom nowotworowym.

Zastosowanie kulinarne natki pietruszki

Natka pietruszki to doskonały dodatek do zupy, makaronu, pesto, sałaty i krewetek. Posiekana natka może być posypką do kanapek z białym serem, pieczonych warzyw korzeniowych, placuszków i domowych wypieków np. pasztetów, czosnkowych grzanek, chleba i bułeczek. Zielone koktajle z dodatkiem natki to prawdziwa bomba witaminowa. Z naci przyrządzana jest też popularna herbata pietruszkowa. Napar oczyszcza organizm, przyspiesza metabolizm i pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu.

Liście najlepiej ścinać tuż przed podaniem. Zbyt długo przechowywana traci swoje właściwości odżywcze, a witaminy w niej zawarte ulegają procesom utleniania. Większe ilości najlepiej przechowywać w zamrażalniku. Rozdrobniona i zamrożona zachowa swoje wartości i smak przez długi czas.


Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: monicore / Pixabay

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (2)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl