Natka pietruszki – na co pomaga, dlaczego warto jeść?

natka pietruszki jest smaczna i zdrowa fot. monicore - Pixabay

Ceniona za swój smak i właściwości natka pietruszki, jest idealnym uzupełnieniem zdrowej diety. Wzmacnia i oczyszcza organizm, dostarcza witamin i podkręca smak potraw. Sprawdź, co możesz zyskać, wprowadzając ją do swojego jadłospisu.

Posłuchaj
00:00
8

Co zawiera natka pietruszki?

Zielona część pietruszki (natka) to doskonałe źródło witaminy C. 100 g natki zawiera ok. 175 g kwasu askorbinowego. Spożywając dziennie taką ilość świeżo posiekanych liści, zapewniamy organizmowi dzienną dawkę zapotrzebowania na witaminę C. Witamina ta odpowiada za prawidłową syntezę włókien kolagenowych, wzmacnia odporność i usuwa wolne rodniki z organizmu. Niedobór witaminy C może prowadzić do niedokrwistości, osłabienia i pękania naczynek.

W naci znajdziemy też żelazo, które w połączeniu z kwasem foliowym i witaminą C jest doskonale przyswajane przez organizm. Natka pietruszki polecana jest pacjentom z niedokrwistością, anemią oraz osobom na diecie roślinnej.

Nasiona pietruszki
Nasiona pietruszki
Pietruszka naciowa Gigante d'Italia charakteryzuje się wzniesionym pokrojem, osiąga 40 cm wysokości, liście są gładkie, intensywnie ciemnozielone, błyszczące i odporne na żółknięcie. Wyjątkowo smaczna i aromatyczna
KUP W NASZYM SKLEPIE

Witamina A zawarta w liściach korzystnie wpływa na wzrok, skórę i paznokcie. Pietruszka to też dobre źródło magnezu. Chlorofil (zielony kolor) zawarty w liściach pomaga uzupełniać jego niedobory, zmniejszając tym samym ryzyko zawału serca, nadciśnienia, arytmii i cukrzycy typu 2. Niedobór magnezu często jest odpowiedzialny za stany lękowe i stres, bóle i zawroty głowy, drażliwość, bezsenność, skurcze i depresję.

Liście pietruszki wspierają pracę serca, łagodzą bóle menstruacyjne (natka ma właściwości przeciwzapalne), wspomagają trawienie i wspierają pracę wątroby oraz nerek. Składniki zawarte w liściach (flawonoidy, antyoksydacyjne witaminy, mirystycyna) zapobiegają niektórym chorobom nowotworowym.

Zastosowanie kulinarne natki pietruszki

Natka pietruszki to doskonały dodatek do zupy, makaronu, pesto, sałaty i krewetek. Posiekana natka może być posypką do kanapek z białym serem, pieczonych warzyw korzeniowych, placuszków i domowych wypieków np. pasztetów, czosnkowych grzanek, chleba i bułeczek. Zielone koktajle z dodatkiem natki to prawdziwa bomba witaminowa. Z naci przyrządzana jest też popularna herbata pietruszkowa. Napar oczyszcza organizm, przyspiesza metabolizm i pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu.

Liście najlepiej ścinać tuż przed podaniem. Zbyt długo przechowywana traci swoje właściwości odżywcze, a witaminy w niej zawarte ulegają procesom utleniania. Większe ilości najlepiej przechowywać w zamrażalniku. Rozdrobniona i zamrożona zachowa swoje wartości i smak przez długi czas.


Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: monicore / Pixabay

To się przyda
Mieszanka ziół | Kiepenkerl
Mieszanka ziół | Kiepenkerl
Bazylia cytrynowa
Bazylia cytrynowa
Rumianek
Rumianek
Czosnek niedźwiedzi
Czosnek niedźwiedzi
Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Pietruszka naciowa Petroselinum crispum subsp. crispum

Najważniejszy zabieg na wiosnę? Tak błyskawicznie zagęścisz, odżywisz i zazielenisz trawnik po zimie
Komentarze

Nasz sklep ogrodniczy
Tagi
Najnowsze treści