Logo
Logo

Ananas jadalny (Ananas comosus)

Ananas jadalny (Ananas comosus) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
 
  • Dekoracyjność: owocostany, rozety liściowe
  • Gleba: żyzna
  • Odczyn gleby: kwaśna, lekko kwaśna
  • Owoce: jadalne
  • Pokrój: wzniesiony, krzaczkowaty
  • Przydatność do spożycia: owoce
  • Zapach: owoce
  • Wysokość: 30-60 cm
  • Kolor owoców: zielone, żółte
  • Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: słońce, półcień
  • Zastosowanie: roślina dekoracyjna, roślina jadalna
  • Ananas jadalny (Ananas comosus), znany jako właściwy, należy do rodziny bromeliowatych (Bromeliaceae). W stanie dzikim występuje w Brazylii, natomiast w wielu krajach o tropikalnym klimacie jest uprawiany na plantacjach.

    To bylina wytwarzająca długie, sztywne, kłujące, ułożone spiralnie liście. W uprawie gruntowej dorasta do 1,5 m. W doniczce zwykle jest znacznie niższa (do 50 cm) i ma delikatniejsze, drobniejsze liście. Wytwarza atrakcyjne fioletowoczerwone kwiatostany (nie w uprawie pokojowej). Owocem jest smaczna jagoda, najczęściej nieposiadająca nasion.

    Wymagania i uprawa

    Stanowisko jasne, o dużej ilości światła rozproszonego. W uprawie na plantacji ananas wytrzymuje duże nasłonecznienie, ale w pomieszczeniu nie należy stawiać go na oknie o południowej wystawie (może to doprowadzić do poparzenia rośliny). Ananas dobrze znosi temperaturę pokojową (nie może spaść poniżej 18ºC).

    Powinno się go sadzić w podłożu torfowym wymieszanym z piaskiem. Woli kwaśny odczyn (4,5-6,5 pH).

    Roślinę podlewa się latem 2-3 razy, zimą średnio raz w tygodniu, miękką, odstaną wodą. Można ją wlewać – podobnie jak u innych bromeliowatych – bezpośrednio do rozety liściowej.

    Nawożenie nie powinno być intensywne – mocno rozcieńczone dawki stosuje się raz na kilka tygodni. Co 3-4 lata ananasa przesadza się do większej donicy. Jednak ta krótkowieczna bylina z czasem traci ozdobny wygląd i lepiej postawić na nowy okaz (np. otrzymany z liścia pozyskanego z zakupionego owocu).

    Zastosowanie

    Ananas uprawiany jest w celach przemysłowych – to jedna z najważniejszych roślin jadalnych. Wykorzystuje się go jako owoc deserowy oraz dodatek w kuchni. W uprawie pokojowej to ciekawy, żywy, oryginalny akcent. Potrzebuje jednak przestrzeni – często osiąga większą szerokość niż wysokość.

    Tekst: Michał Mazik, zdjęcie: Flower Council Holland, Flora Dania

    Powiązane tematy
    Zwiń Pokaż więcej (6)
     

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl