Ananas jadalny (Ananas comosus), znany jako właściwy, należy do rodziny bromeliowatych (Bromeliaceae). W stanie dzikim występuje w Brazylii, natomiast w wielu krajach o tropikalnym klimacie jest uprawiany na plantacjach.
To bylina wytwarzająca długie, sztywne, kłujące, ułożone spiralnie liście. W uprawie gruntowej dorasta do 1,5 m. W doniczce zwykle jest znacznie niższa (do 50 cm) i ma delikatniejsze, drobniejsze liście. Wytwarza atrakcyjne fioletowoczerwone kwiatostany (nie w uprawie pokojowej). Owocem jest smaczna jagoda, najczęściej nieposiadająca nasion.
Wymagania i uprawa
Stanowisko jasne, o dużej ilości światła rozproszonego. W uprawie na plantacji ananas wytrzymuje duże nasłonecznienie, ale w pomieszczeniu nie należy stawiać go na oknie o południowej wystawie (może to doprowadzić do poparzenia rośliny). Ananas dobrze znosi temperaturę pokojową (nie może spaść poniżej 18ºC).
Powinno się go sadzić w podłożu torfowym wymieszanym z piaskiem. Woli kwaśny odczyn (4,5-6,5 pH).
Roślinę podlewa się latem 2-3 razy, zimą średnio raz w tygodniu, miękką, odstaną wodą. Można ją wlewać – podobnie jak u innych bromeliowatych – bezpośrednio do rozety liściowej.
Nawożenie nie powinno być intensywne – mocno rozcieńczone dawki stosuje się raz na kilka tygodni. Co 3-4 lata ananasa przesadza się do większej donicy. Jednak ta krótkowieczna bylina z czasem traci ozdobny wygląd i lepiej postawić na nowy okaz (np. otrzymany z liścia pozyskanego z zakupionego owocu).
Zastosowanie
Ananas uprawiany jest w celach przemysłowych – to jedna z najważniejszych roślin jadalnych. Wykorzystuje się go jako owoc deserowy oraz dodatek w kuchni. W uprawie pokojowej to ciekawy, żywy, oryginalny akcent. Potrzebuje jednak przestrzeni – często osiąga większą szerokość niż wysokość.
Tekst: Michał Mazik, zdjęcie: Flower Council Holland, Flora Dania