Ananas jadalny Ananas comosus

Ananas jadalny (Ananas comosus) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
70
Dekoracyjność: owocostany, rozety liściowe
Gleba: żyzna
Odczyn gleby: kwaśna, lekko kwaśna
Owoce: jadalne
Pokrój: wzniesiony, krzaczkowaty
Przydatność do spożycia: owoce
Zapach: owoce
Wysokość: 30-60 cm
Kolor owoców: zielone, żółte
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
Stanowisko: słońce, półcień
Zastosowanie: roślina dekoracyjna, roślina jadalna

Ananas jadalny (Ananas comosus), znany jako właściwy, należy do rodziny bromeliowatych (Bromeliaceae). W stanie dzikim występuje w Brazylii, natomiast w wielu krajach o tropikalnym klimacie jest uprawiany na plantacjach.

To bylina wytwarzająca długie, sztywne, kłujące, ułożone spiralnie liście. W uprawie gruntowej dorasta do 1,5 m. W doniczce zwykle jest znacznie niższa (do 50 cm) i ma delikatniejsze, drobniejsze liście. Wytwarza atrakcyjne fioletowoczerwone kwiatostany (nie w uprawie pokojowej). Owocem jest smaczna jagoda, najczęściej nieposiadająca nasion.

Wymagania i uprawa

Stanowisko jasne, o dużej ilości światła rozproszonego. W uprawie na plantacji ananas wytrzymuje duże nasłonecznienie, ale w pomieszczeniu nie należy stawiać go na oknie o południowej wystawie (może to doprowadzić do poparzenia rośliny). Ananas dobrze znosi temperaturę pokojową (nie może spaść poniżej 18ºC).

Powinno się go sadzić w podłożu torfowym wymieszanym z piaskiem. Woli kwaśny odczyn (4,5-6,5 pH).

Roślinę podlewa się latem 2-3 razy, zimą średnio raz w tygodniu, miękką, odstaną wodą. Można ją wlewać – podobnie jak u innych bromeliowatych – bezpośrednio do rozety liściowej.

Nawożenie nie powinno być intensywne – mocno rozcieńczone dawki stosuje się raz na kilka tygodni. Co 3-4 lata ananasa przesadza się do większej donicy. Jednak ta krótkowieczna bylina z czasem traci ozdobny wygląd i lepiej postawić na nowy okaz (np. otrzymany z liścia pozyskanego z zakupionego owocu).

Zastosowanie

Ananas uprawiany jest w celach przemysłowych – to jedna z najważniejszych roślin jadalnych. Wykorzystuje się go jako owoc deserowy oraz dodatek w kuchni. W uprawie pokojowej to ciekawy, żywy, oryginalny akcent. Potrzebuje jednak przestrzeni – często osiąga większą szerokość niż wysokość.

Tekst: Michał Mazik, zdjęcie: Flower Council Holland, Flora Dania

Obserwuj
Więcej na ten temat
50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści