Ulubione warzywa i owoce Polaków | Raport

Ulubione warzywa i owoce Polaków - Raport 2021

Producenci owoców i warzyw wspólnie zrealizowali badania konsumpcji w 2021 roku. Do ulubionych gatunków Polaków należą jabłka i truskawki. Wśród warzyw ziemniaki, pomidory i ogórki. Pandemia wzmocniła ocenę warzyw i owoców jako podstawy zdrowego odżywania, ale największą jakościową zmianą jest postrzeganie smaku jako pierwszej konsumenckiej korzyści z ich jedzenia. To efekt pandemii, większego zainteresowania tym co jemy, większej ilości czasu przeznaczanego na przygotowanie i spożywanie posiłków. Innymi słowy, deklarację „lubię i są smaczne”, przewyższył rosnące deklaracje „jem bo są zdrowe”.

Posłuchaj
00:00
11
Mamy swoje ulubione gatunki, po które sięgamy nie tylko w sezonie. Niezmiennie królują truskawki i jabłka oraz pomidory i ziemniaki. Polacy coraz chętniej sami gotują i szukają nowych smaków, nowych możliwości kulinarnych, stąd między innymi rosnące zainteresowanie owocami jagodowymi - mówi Urszula Krassowska, dyrektor zarządzająca Public Division w Kantar.

Ulubione owoce Polaków w 2021 roku

W 2021 roku ulubionymi owocami Polaków, były dwa gatunki - jabłka i truskawki. Deklaracje w ich przypadku wyniosły odpowiednio 36 i 35%. Na kolejnych miejscach mamy czereśnie (13%), maliny (9%), gruszki (7%), śliwki (7%) i borówki (6%). Badani wymieniali również wiśnie.

Deklaracje dla jabłek odnotowało wzrost o 6 punktów procentowych, natomiast truskawek o 3 p.p. Wśród owoców wymienianych częściej niż w dwa lata temu są czereśnie (3 p.p.) i borówki (1 p.p.). 2% Polaków deklaruje, że chętnie jedli wszystkie owoce.

Analizując deklaracje konsumpcji najpopularniejszych gatunków owoców widać, że najbardziej stabilną pozycję mają: jabłka, truskawki, borówka oraz aronia i jej przetwory.

Ulubione warzywa Polaków

W 2021 roku najchętniej jedzonym warzywem były pomidory (39% wzrost w stosunku do 2019 r. o 5 p.p.). Prawie jedna czwarta (23%) badanych wymieniła ogórki, 15% ziemniaki. 10% jako ulubione warzywo wskazało marchew, kalafiora oraz sałatę. Na kolejnych miejscach pojawia się papryka (7%), kapusta (6%), brokuł (4%), czy też cebula (3%).

W odpowiedziach respondentów pojawiły się także rzodkiewka, buraki, cukinia, fasola oraz dynia. 1% badanych odpowiedziało, że chętnie jedli wszystkie warzywa, a 2%, że żadne. 

Percepcja ulubione przekłada się na częstotliwość konsumpcji. Najczęściej jedzonym przez Polaków warzywami są właśnie pomidory i ziemniaki. W 2021 roku, co najmniej raz w tygodniu spożywało je odpowiednio 90 i 91% badanych, a tylko co setny (1%) nie jadł ich wcale.

Wśród najpopularniejszych mamy także ogórki, cebulę, marchew i sałatę. W sezonie jadło je co najmniej 97% Polaków. Paprykę i pieczarki regularnie (co najmniej raz w miesiącu) je 87% Polaków. W czołówce znalazły się również brokuły (72%) oraz cukinia. Konsumpcję tej ostatniej deklaruje już ponad 2/3 Polaków (67%).

Radość z konsumpcji

Warzywa i owoce postrzegane są przez Polaków jako podstawa zdrowego sposobu odżywania (37%), jako budujące odporność organizmu (30%, wzrost z 21% w okresie 2 lat) i korzystnie wpływające na samopoczucie i wygląd (28%). Mimo tak znaczącego wzrostu świadomość prozdrowotnej roli warzyw i owoców, to smak zaczął być postrzegany jako kluczowa korzyść z ich konsumpcji.

Badania podsumowujące konsumpcję w 2021 roku pokazują jak zmieniła się ona w wyniku pandemii. Zmieniło się tak wiele aspektów naszego życia, że i tu mamy do czynienia z dużą jakościową zmianą - mówi Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.

- Wzrosły deklaracje prozdrowotne, ponad połowa (58%, wzrost aż o 16 p.p.) Polaków widzi zależność pomiędzy tym co je a swoim zdrowiem i odpornością. Widzimy również wpływ na nasze samopoczucie i wygląd. Największe wrażenie robi jednak wzrost deklaracji „jem dla ich smaku”. Na pewno miała na to wpływ ilość czasu jaką w pandemii poświęciliśmy gotowaniu i wspólnym jedzeniu posiłków. Jako sektor pracujemy by w 2022 roku ugruntować te percepcje i dobre nawyki - dodaje Witold Boguta.

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw prowadzi stały monitoring konsumpcji kilkudziesięciu gatunków owoców i warzyw. Zadanie jest finansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. To fundusz, który powstaje ze składek wszystkich producentów owoców i warzyw w Polsce. Projekt badań realizowany jest z honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Badania prowadzi Kantar we współpracy z INSPIRE smarter branding.

Wnioski z badań Kantar podsumowujących 2021 rok:

  • Znacząco wzrosła świadomość prozdrowotnych atrybutów warzyw i owoców (podstawa zdrowego odżywiania, odporność, samopoczucie i uroda).
  • Smak staje się kluczową korzyścią dla konsumentów warzyw i owoców (wśród barier zmalało znaczenie trudności i czasochłonności przygotowania).
  • Chcemy spożywać to co sezonowe i lokalne, preferujemy zakupy w sezonach zbioru poszczególnych gatunków.
  • Ponad połowa Polaków sięgnęła po niektóre gatunki częściej niż w latach poprzednich.
  • Rzadsze zakupy wspierają rozwój rynku przetworów, mrożonek i soków NFC.
  • Głównym powodem tego, że Polacy nie spożywają większej ilości warzyw i owoców jest to, że sądzą, że nie muszą gdyż ilość, którą spożywają jest ich wystarczająca.

Więcej w materiale pt. Kantar: 2021 rok przełomowy w konsumpcji owoców i warzyw

Źródło: Kantar, INSPIRE smarter branding, KZGPOiW, Core Team

To się przyda
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 1 kg Ekodarpol
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 1 kg Ekodarpol
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Tematy
Autor
Porady ekspertów Porady ekspertów

Specjaliści w różnych dziedzinach ogrodnictwa, budowy i urządzania domu, dzielą się z Wami swoim doświadczeniem i radami.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
STIHL Media Day 2025 – 100 lat tradycji, matrix i nowości. Co ciekawego widzieliśmy i co może Wam się przydać w ogrodzie?
Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:7
We wrześniu przycinamy wiele roślin, a przy okazji obserwujemy ogród i reagujemy, gdy pojawią się choroby grzybowe. Trzeba jak najszybciej usuwać porażone gałęzie i właściwie je utylizować.
Przeczytaj także
Choroby iglaków | Jak je rozpoznać i zwalczać? Co ciąć we wrześniu? | Przycinanie drzew i krzewów Choroby drzew pestkowych | Jak je rozpoznać i zwalczać? Czy wrześniowe cięcie żywopłotu jest konieczne? Co się stanie, jeśli je pominiesz?
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy sadzić wiele cebulek kwiatowych – od tulipanów po irysy (kosaćce). Wybieramy miejsca słoneczne i zaciszne.
Przeczytaj także
10+ kwiatów cebulowych, które sadzimy jesienią Co zrobić, by wiosenne cebulki miały piękne kwiaty? Dlaczego jesienią sadzimy wiosenne gatunki cebulowe Te proste kroki zapewnią Ci morze kwiatów! Sprawdź, jak sadzić cebulki
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Bestsellery