Konsumpcja warzyw w sierpniu 2025 roku
W sierpniu najczęściej spożywanym warzywem były pomidory, których konsumpcję zadeklarowało aż 97% Polaków. Na drugim miejscu wśród warzyw znalazły się ogórki, które jadło 94% badanych. Trzecie miejsce należy do cebuli - poziom 91%.
Nigdy jeszcze - w historii realizowanych pomiarów - tak wielu Polaków nie jadło pomidorów, ogórków i cebuli w sierpniu.
W rankingu popularności kolejne miejsca zajmują: marchew (88%), papryka (72%), fasola szparagowa (70%), kapusta (67%). Połowa Polaków spożywał cukinię (53%), pieczarki (52%) i buraka ćwikłowego (50%). W porównaniu do poprzedniego pomiaru (z lipca), widoczne są wzrosty w spożyciu wszystkich badanych gatunków. Największe dla cukinii (+11 p.p.), fasoli szparagowej oraz papryki (po 9 p.p.). Istotniejsze jest jednak spojrzenie w dłuższej perspektywie.
🍂 Temat na czasie ▶ Czy Twój ogród jest już gotowy do jesieni? Te rzeczy przydadzą się bardziej, niż myślisz
Wzrost liczby konsumentów „sierpień do sierpnia”
Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich badanych gatunków były najwyższe w historii realizowanych badań.
- pomidory - 31,5 mln konsumentów - rekord sierpnia i wyrównany wieloletni rekord ilości konsumentów gatunku
- ogórki - 30,4 mln konsumentów - rekord sierpnia i wyrównany wieloletni rekord ilości konsumentów gatunku
- cebula - 29,4 mln konsumentów - rekord sierpnia i najlepszy wynik od 4/2020, czyli badania w szczycie pandemii
- marchew - 28,4 mln konsumentów - rekord sierpnia i najlepszy wynik od 4 i 5/2020, czyli badania w szczycie pandemii
- papryka - 23,3 mln konsumentów - rekord sierpnia i trzeci wynik w historii pomiarów (ustępujący tylko dwóm badaniom z kwietnia i maja 2020, czyli w szczycie pandemii)
- fasolka szparagowa - 22,7 mln konsumentów - rekord sierpnia i drugi wynik w historii pomiarów
- kapusta - 21,7 mln konsumentów - historyczny rekord konsumpcji w sierpniu
- cukinia - 17,2 mln konsumentów - wyrównany historyczny rekord konsumpcji
- pieczarki - 16,8 mln konsumentów - najlepszy wynik o 2021 roku
- burak ćwikłowy - 16,2 mln konsumentów - historyczny rekord konsumpcji w sierpniu
Badania są reprezentatywne dla populacji dorosłych Polaków, czyli w wieku 15+.
 
 
 
 
Liderzy wzrostów „sierpień do sierpnia”
Porównując do zeszłorocznego pomiaru (sierpień 2024) najbardziej wzrosła ilość konsumentów fasolki szparagowej o 11% (8 p.p.), papryki o 8,2% (6 p.p.) i buraków ćwikłowych - o 8% (4 p.p.).
W sumie paprykę jadło w sierpniu rekordowe 23,3 mln Polaków. W skali roku papryce przybyło aż 1,9 mln nowych klientów. „Sierpień do sierpnia” wzrost ilości konsumentów fasolki wyniósł 2,6 mln. W sumie fasolkę jadło w sierpniu 22,7 mln osób.
Jemy więcej warzyw!
Wskaźnik różnorodności spożywanych przez Polaków warzyw osiągnął wartość 60,1 pkt., co jest najlepszym sierpniowym wynikiem w historii (realizowanego w sposób ciągły monitoringu konsumpcji warzyw i owoców). W porównaniu do lipca 2025 wartość wskaźnika wzrosła o 2,8 pkt i była już tylko o 1,5 pkt. niższa od wyników na początku pandemii - kwiecień-maj 2020 r., kiedy obserwowano olbrzymie wzrosty spożycia warzyw i owoców (w tym przetworów i mrożonek).
Możliwość porównania deklaracji z tego samego miesiąca pozwala zauważyć pozytywny trend. Coraz więcej konsumentów kupuje warzywa. Wzrosty dotyczą coraz większej liczby gatunków, co jest związane z rosnącą świadomością roli warzyw i w codziennym odżywianiu.
▶ Sytuacja podobnie wygląda na rynku owoców
Dzięki badaniom wiadomo, że w sierpniu br. już połowa Polaków odżywiała się dobrze i bardzo dobrze, biorąc pod uwagę ilość warzyw i owoców. 17% Polaków odżywiało się w pełni zgodnie z zaleceniami dietetyków, spożywając właściwe ilości warzyw i owoców. Stanowiły one co najmniej połowę każdego spożywanego przez nich posiłku. To blisko 5,5 mln osób. Nawiasem mówiąc, tylko ta grupa kontrybuuje 16,5 mln bogatych w warzywa i owoce posiłków każdego dnia. Kolejne 33% badanych włącza warzywa i owoce do większości swoich posiłków, choć ciągle zbyt rzadko stanowią one połowę dania. Pozostali mają dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce. W tej grupie 38% uwzględniało je w co najmniej połowie posiłków, 13% spożywało ich bardzo mało lub wcale.
Badania konsumpcji 2020-2025
Badanie zrealizowano w dniach 8-13 sierpnia 2025 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI). Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
Monitoring spożycia najpopularniejszych warzyw i owoców rozpoczęto w lutym 2020. Badania dostarczają informacji na temat liczby konsumentów, częstotliwości konsumpcji, zmian i atrakcyjności segmentów docelowych. Projekt pomaga komunikować rolę warzyw i owoców w codziennym odżywianiu, w tym fakt, że powinny stanowić połowę tego co jemy. Aktualizowane wynik dotyczące kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Kantar: jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw
 
                 
 
                     
 
 
                     
                     
                     
                     
                             
 
 
 
 
 
 
     
             Jesienne kwiaty
                    Jesienne kwiaty                 Dzikie zwierzęta
                    Dzikie zwierzęta                 Ochrona przed mrozem
                    Ochrona przed mrozem                 Iglaki
                    Iglaki                 Owoce
                    Owoce                 Warzywa
                    Warzywa                 Trawy ozdobne
                    Trawy ozdobne                 Ptaki
                    Ptaki                 Filmy ogrodnicze
                    Filmy ogrodnicze                 
                     
                     
                     
                     
                    