Coraz więcej Polaków sięga po warzywa – te 3 wybierają najchętniej. Wyniki sierpniowego badania Kantar

Monitoring konsumpcji warzyw i owoców KANTAR - sierpień 2025

Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich badanych gatunków były najwyższe w historii realizowanych badań. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia Kantar wymienia pomidory, ogórki i cebulę. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.

Posłuchaj
00:00
5

Konsumpcja warzyw w sierpniu 2025 roku

W sierpniu najczęściej spożywanym warzywem były pomidory, których konsumpcję zadeklarowało aż 97% Polaków. Na drugim miejscu wśród warzyw znalazły się ogórki, które jadło 94% badanych. Trzecie miejsce należy do cebuli - poziom 91%. 

Nigdy jeszcze - w historii realizowanych pomiarów - tak wielu Polaków nie jadło pomidorów, ogórków i cebuli w sierpniu. 

W rankingu popularności kolejne miejsca zajmują: marchew (88%), papryka (72%), fasola szparagowa (70%), kapusta (67%). Połowa Polaków spożywał cukinię (53%), pieczarki (52%) i buraka ćwikłowego (50%). W porównaniu do poprzedniego pomiaru (z lipca), widoczne są wzrosty w spożyciu wszystkich badanych gatunków. Największe dla cukinii (+11 p.p.), fasoli szparagowej oraz papryki (po 9 p.p.). Istotniejsze jest jednak spojrzenie w dłuższej perspektywie. 

Wzrost liczby konsumentów „sierpień do sierpnia” 

Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich badanych gatunków były najwyższe w historii realizowanych badań.

  • pomidory - 31,5 mln konsumentów - rekord sierpnia i wyrównany wieloletni rekord ilości konsumentów gatunku
  • ogórki - 30,4 mln konsumentów - rekord sierpnia i wyrównany wieloletni rekord ilości konsumentów gatunku
  • cebula - 29,4 mln konsumentów - rekord sierpnia i najlepszy wynik od 4/2020, czyli badania w szczycie pandemii
  • marchew - 28,4 mln konsumentów - rekord sierpnia i najlepszy wynik od 4 i 5/2020, czyli badania w szczycie pandemii
  • papryka - 23,3 mln konsumentów - rekord sierpnia i trzeci wynik w historii pomiarów (ustępujący tylko dwóm badaniom z kwietnia i maja 2020, czyli w szczycie pandemii)
  • fasolka szparagowa - 22,7 mln konsumentów - rekord sierpnia i drugi wynik w historii pomiarów
  • kapusta - 21,7 mln konsumentów - historyczny rekord konsumpcji w sierpniu
  • cukinia - 17,2 mln konsumentów - wyrównany historyczny rekord konsumpcji
  • pieczarki - 16,8 mln konsumentów - najlepszy wynik o 2021 roku
  • burak ćwikłowy - 16,2 mln konsumentów - historyczny rekord konsumpcji w sierpniu

Badania są reprezentatywne dla populacji dorosłych Polaków, czyli w wieku 15+. 

Coraz więcej Polaków sięga po warzywa – te 3 wybierają najchętniej. Wyniki sierpniowego badania Kantar
Konsumpcja warzyw w sierpniu 2025
Konsumpcja warzyw w sierpniu 2025
Konsumpcja warzyw w sierpniu 2025
Zobacz galerię (5 zdjęć)
5 zdjęć
Zobacz galerię

Liderzy wzrostów „sierpień do sierpnia” 

Porównując do zeszłorocznego pomiaru (sierpień 2024) najbardziej wzrosła ilość konsumentów fasolki szparagowej o 11% (8 p.p.), papryki o 8,2% (6 p.p.) i buraków ćwikłowych - o 8% (4 p.p.). 

W sumie paprykę jadło w sierpniu rekordowe 23,3 mln Polaków. W skali roku papryce przybyło aż 1,9 mln nowych klientów. „Sierpień do sierpnia” wzrost ilości konsumentów fasolki wyniósł 2,6 mln. W sumie fasolkę jadło w sierpniu 22,7 mln osób. 

Jemy więcej warzyw! 

Wskaźnik różnorodności spożywanych przez Polaków warzyw osiągnął wartość 60,1 pkt., co jest najlepszym sierpniowym wynikiem w historii (realizowanego w sposób ciągły monitoringu konsumpcji warzyw i owoców). W porównaniu do lipca 2025 wartość wskaźnika wzrosła o 2,8 pkt i była już tylko o 1,5 pkt. niższa od wyników na początku pandemii - kwiecień-maj 2020 r., kiedy obserwowano olbrzymie wzrosty spożycia warzyw i owoców (w tym przetworów i mrożonek).

Możliwość porównania deklaracji z tego samego miesiąca pozwala zauważyć pozytywny trend. Coraz więcej konsumentów kupuje warzywa. Wzrosty dotyczą coraz większej liczby gatunków, co jest związane z rosnącą świadomością roli warzyw i w codziennym odżywianiu.

▶ Sytuacja podobnie wygląda na rynku owoców

Dzięki badaniom wiadomo, że w sierpniu br. już połowa Polaków odżywiała się dobrze i bardzo dobrze, biorąc pod uwagę ilość warzyw i owoców. 17% Polaków odżywiało się w pełni zgodnie z zaleceniami dietetyków, spożywając właściwe ilości warzyw i owoców. Stanowiły one co najmniej połowę każdego spożywanego przez nich posiłku. To blisko 5,5 mln osób. Nawiasem mówiąc, tylko ta grupa kontrybuuje 16,5 mln bogatych w warzywa i owoce posiłków każdego dnia. Kolejne 33% badanych włącza warzywa i owoce do większości swoich posiłków, choć ciągle zbyt rzadko stanowią one połowę dania. Pozostali mają dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce. W tej grupie 38% uwzględniało je w co najmniej połowie posiłków, 13% spożywało ich bardzo mało lub wcale.

Badania konsumpcji 2020-2025

Badanie zrealizowano w dniach 8-13 sierpnia 2025 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI). Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

Monitoring spożycia najpopularniejszych warzyw i owoców rozpoczęto w lutym 2020. Badania dostarczają informacji na temat liczby konsumentów, częstotliwości konsumpcji, zmian i atrakcyjności segmentów docelowych. Projekt pomaga komunikować rolę warzyw i owoców w codziennym odżywianiu, w tym fakt, że powinny stanowić połowę tego co jemy. Aktualizowane wynik dotyczące kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Kantar: jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw

To się przyda
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Tematy
Autor
Informacje prasowe Informacje prasowe

Najświeższe wiadomości i komunikaty od firm związanych z domem i ogrodem.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane artykuły
STIHL Media Day 2025 – 100 lat tradycji, matrix i nowości. Co ciekawego widzieliśmy i co może Wam się przydać w ogrodzie?
Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:7
We wrześniu przycinamy wiele roślin, a przy okazji obserwujemy ogród i reagujemy, gdy pojawią się choroby grzybowe. Trzeba jak najszybciej usuwać porażone gałęzie i właściwie je utylizować.
Przeczytaj także
Choroby iglaków | Jak je rozpoznać i zwalczać? Co ciąć we wrześniu? | Przycinanie drzew i krzewów Choroby drzew pestkowych | Jak je rozpoznać i zwalczać? Czy wrześniowe cięcie żywopłotu jest konieczne? Co się stanie, jeśli je pominiesz?
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Przeczytaj także
Na co zwrócić uwagę podczas kupowania wrzosów? Jak pielęgnować wrzosy, by kwitły obficie? Co robić, a czego nie? Jak założyć wrzosowisko w ogrodzie? Co posadzić? Nie tylko wrzosy! Co posadzić w doniczce razem z wrzosami? Doradzamy, jak stworzyć piękne kompozycje
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy sadzić wiele cebulek kwiatowych – od tulipanów po irysy (kosaćce). Wybieramy miejsca słoneczne i zaciszne.
Przeczytaj także
10+ kwiatów cebulowych, które sadzimy jesienią Co zrobić, by wiosenne cebulki miały piękne kwiaty? Dlaczego jesienią sadzimy wiosenne gatunki cebulowe Te proste kroki zapewnią Ci morze kwiatów! Sprawdź, jak sadzić cebulki
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Bestsellery