Logo
Logo

Jak i gdzie założyć przydomowy warzywnik?

Planujesz założyć warzywnik w ogrodzie? Dowiedz się najpierw jak to zrobić. Podpowiadamy, gdzie zaplanować uprawę warzyw i jakie rośliny wybrać, aby cieszyć się ich uprawą i zbytnio się nie narobić. Aby zbierać obfite plony z warzywnika, trzeba przestrzegać kilku zasad.

Spis treści
W jakim miejscu zrobić warzywnik? Jaka powinna być powierzchnia warzywnika? Przygotowanie gleby w warzywniku Od czego zacząć zakładanie warzywnika?

Przydomowy warzywnik (mały, czy duży) to marzenie wielu posiadaczy ogrodów. Smak warzyw z własnej uprawy na długo pozostaje w pamięci, a satysfakcja płynąca ze zbioru własnych plonów, rekompensuje trud włożony w pielęgnację.

Uprawa warzyw wymaga od nas sporego zaangażowania czasu i nakładu pracy, dlatego warzywnik trzeba "zakładać z głową". Wcześniejsze planowanie i nabycie wiedzy jest więcej niż konieczne, a wesoła „ogrodowa” twórczość nie popłaca. Zastosowanie sprawdzonych zasad pomoże osiągnąć obfite plony, ograniczyć zbędne zabiegi pielęgnacyjne i pozbyć się wielu problemów, takich jak występowanie chorób i szkodników.

Gdzie założyć przydomowy warzywnik?

Warzywnik (poza ozdobnymi formami, jak potager) ma niewielką wartość dekoracyjną, dlatego lepiej zakładać go na obrzeżach ogrodu i w miejscach mało uczęszczanych.

Przede wszystkim trzeba jednak pamiętać, że warzywa powinny mieć zapewnioną dużą ilość światła. Należy zatem wybierać miejsca dobrze nasłonecznione (kierunki południowe, południowo-zachodnie oraz południowo-wschodnie).

W miarę możliwości warzywa powinny być uprawiane w oddali od dróg. Jeśli nie jest to możliwe, warto przy ogrodzeniu założyć żywopłot, a w niedalekim oddaleniu (tak, aby zbytnio nie zacieniały grządek) posadzić rośliny, które będą wchłaniały pyły i metale ciężkie – są to m.in. jarząb i brzoza.

Jak duży powinien być przydomowy warzywnik?

Oczywiście głównym czynnikiem wpływającym na to, jak duży będzie warzywnik, jest powierzchnia ogrodu. Uprawa warzyw w przydomowym ogrodzie nie powinna bowiem zdominować upraw ozdobnych i sadowniczych (chodzi o wizualny aspekt). Trzeba natomiast wiedzieć, że dobrze zagospodarowane 50 m² upraw warzywniczych zaspokaja potrzeby przeciętnej, czteroosobowej rodziny.

warzywnik na podniesionych grządkach fot. coco - Fotolia.com
fot. coco - Fotolia.com

 

Gleba w warzywniku

Odpowiednie przygotowanie podłoża jest niezwykle istotne – większość warzyw ma wysokie wymagania pod tym względem. Optymalny odczyn gleby powinien być obojętny lub zbliżony do obojętnego. Dowiedz się jak poprawić właściwości gleby w ogrodzie?

Gleby (zarówno ciężkie jak i lekkie) warto wzbogacać nawozami organicznymi (przefermentowany obornik, kompost). Można to zrobić jesienią (wcześniej usuwając chwasty, korzenie i kamienie). Wtedy glebę przekopuje mieszając z nawozem, a wiosną wystarczy tylko dokładnie zagrabić, spulchnić i wyrównać teren.

Główne prace związane z siewem roślin wykonuje się zwykle od kwietnia (można już siać warzywa odporne na niskie temperatury – rzodkiewka, bób, koper, marchew, cebula).

grządki warzyw fot. Michael and Christa Richert SXC fot. Michael and Christa Richert SXC

pomidor w polu fot. Emilian Robert Vicol - Pixabay.com
fot. Emilian Robert Vicol - Pixabay.com

Warzywa w zależności od typu wzrostu (korzeniowe, liściowe) i rozmiaru powinny rosnąć w rzędach lub na specjalnych zagonach. Poznaj różne systemy uprawy warzyw Wysokie krzewy pomidorów będą wymagały podparcia - t.j. podwiązania do palików lub do sznurków, które pomogą utrzymać ciężkie pędy w pionie. Dowiedz się więcej o uprawie pomidorów w grodzie

siewki warzyw na rozsadzie fot. Alina Kuptsova - Pixabay.com
fot. Alina Kuptsova - Pixabay.com

cukinia w warzywniku fot. Michael and Christa Richert SXC
fot. Michael and Christa Richert SXC

Aby przyspieszyć kiełkowanie i wydłużyć sezon wegetacyjny warzyw (np. gatunków wrażliwych na mróz) wysiewa się ich nasiona w pomieszczeniu. Dowiedz się jak przygotować rozsadę warzyw Uprawa cukinii wymaga dużo miejsca bo roślina mocno się rozrasta. Dowiedz się jak uprawiać cukinię i inne warzywa dyniowate

Jak założyć przydomowy warzywnik?

Przestrzegaj tych kilku zasad planowania warzywnika i zbieraj obfite plon!

  • Warzywnik najlepiej rozrysować wcześniej na kartce i zaplanować tak, aby uniknąć tworzenia pustych miejsc (ewentualnie w czasie sezonu można zapełnić je roślinami na nawóz zielony). Warto wykorzystać jeden z „gotowych” systemów upraw warzyw;
  • rozmieszczając rośliny warto wziąć pod uwagę roślinne sympatie i antypatie oraz płodozmian;
  • warzywnik powinien być tak zaplanowany, aby dostęp do każdej grządki umożliwiały ścieżki (optymalna szerokość to 30-40cm). Poleca się je utwardzić;
  • warzywa sieje się podobnie jak rabaty roślin ozdobnych: niskie warzywa z przodu, wysokie z tyłu (aby nie zacieniały tych pierwszych);
  • warzywa szybko rosnące (np.: rzodkiewka czy sałata) są zarówno dobrym przedplonem jak i poplonem. Warto je wykorzystywać, aby zapełnić puste luki w warzywniaku i tym samym lepiej zagospodarować powierzchnię. Można je wysiewać np.: co tydzień – wtedy zachowuje się ciągłość zbiorów;
  • rośliny należące do tej samej rodziny (np.: kapustowate) nie powinny być po sobie siane/sadzone. To przyczyna wielu chorób, ataków szkodników i mniejszego plonu;
  • warzywa i zioła wieloletnie (rabarbar, szczaw, lubczyk, mięta) warto posadzić w jednym miejscu;
  • w pewnej odległości od warzywniaka można posiać nasturcje - to naturalne pułapki na szkodniki, natomiast co kilka lat pewne obszary można obsadzić aksamitką (niszczy szkodliwe nicienie glebowe);
  • należy dbać o zagęszczenie roślin zgodne z zaleceniami producenta (zbyt małe powoduje bowiem zwiększony rozwój chwastów, zbyt duże obniża plon i zmniejsza odporność warzyw na choroby i szkodniki).

 

Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: StockPhotoPro - Fotolia.com

Autor
Jak i gdzie założyć przydomowy warzywnik?
Jak i gdzie założyć przydomowy warzywnik?
Michał Mazik

Piszący ogrodnik, autor artykułów, kalendarzy i poradników ogrodniczych. Dawniej zakładał ogrody i produkował zieleń, dziś pisze o...ogrodach i produkcji zieleni. Tata na (prawie) cały etat. W ogrodzie uwielbia naturalność i dzikość. Popularyzuje ekologiczne metody pielęgnacji wszędzie tam, gdzie jest to możliwe. Zwolennik Zero Waste w domu i w ogrodzie.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (15)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl

Gość MariaZetowska

05-11-2020 13:07

Mieszkam na wsi i co roku sadzę jakieś warzywka. Nie wyobrażam sobie nie mieć swoej marchewki, cebuli czy koperku w sezonie. Zawsze to dużo lepsze niż te sklepowe. Mam kupione narzędza z cellfastu do takich prac ogrodniczych itd. także sprawdzają mi się od lat. Polecam i tę firmę ...

Gość mazikmachail

05-11-2020 12:30

Na wiosnę planujemy założyć nasz wymarzony warzywnik! Nie możemy się już doczekać. Miejsce jest prawie gotowe. Już wybiegamy w przyszłość jak będziemy mogli jeść ekologiczne warzywa własnej uprawy. Przekonaliśmy się o tym, że bardzo ważna jest jakość narzędzi. Mamy swój ...

Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl