Warzywa do cienia | Które urosną na zacienionym stanowisku?

Warzywa do cienia fot. Elena@Mas - Depositphotos

Dobór odpowiednich roślin do stanowiska jest niezwykle ważny. Ma to szczególne znaczenie w przypadku roślin jadalnych, gdyż niewłaściwe stanowisko tak, jak zła pielęgnacja może sprawić, że plony będą bardzo słabe lub nie będzie ich w ogóle. Większość warzyw preferuje słoneczne stanowiska, ale zdarza się, że ogród jest mocno zacieniony, co nie oznacza, że nie można uprawiać żadnych warzyw. Jakie warzywa wyrosną w cieniu? Które warzywa poradzą sobie w cieniu?

Posłuchaj
00:00
68
Spis treści
Jakie warzywa zniosą cień? Jakie warunki panują w cieniu? Warzywa do mocnego cienia Warzywa na stanowisko średnio zacienione Warzywa do lekkiego cienia

Uprawa warzyw na zacienionych stanowiskach  

Łatwo odnieść wrażenie, że uprawa warzyw jest niedostępna dla osób, które mają cienistą działkę. Niemal każda książka o uprawie warzyw wymienia słońce jako warunek powodzenia. W prawie wszystkich ogrodach natomiast są cieniste zakątki, a w niektórych drzewa i budynki rzucają cień wszędzie. Jednak, kiedy sprawdzimy, jak długo w warzywniku panuje cień, i odpowiednio dobierzemy gatunki, będziemy mogli uprawiać znacznie więcej warzyw, niż mogłoby się wydawać.

Trzeba pamiętać, że w cieniu gleba odznacza się większą wilgotnością, a to oznacza, że warzywa muszą być uprawiane w większych odstępach. Dzięki temu zmniejszy się ryzyko rozwoju chorób grzybowych i inwazji ślimaków.

Grządki w cienistych miejscach można również nieznacznie doświetlić, malując ściany, czy ogrodzenie na biało, dzięki czemu światło słoneczne będzie się odbijać. W przypadku grządek zlokalizowanych pod gęstymi koronami drzew można je delikatnie przerzedzić – poprawi to warunki na grządce oraz zapewni lepsze warunki wzrostu drzewom.  

Make Your Life Greener / YouTube


Warzywa do mocnego cienia  

Na stanowiskach mocno zacienionych nie ma dużych możliwości, jeśli chodzi o uprawę warzyw. Dobrze poradzi sobie mięta pieprzowa oraz kapusta chińska pak choi. Rośliny te poradzą sobie nawet przy niewielkim dostępie do słońca, ale potrzebują odpowiedniej pielęgnacji, a szczególnie gleby zasobnej w składniki pokarmowe. Wystarczy dodać kompost do podłoża w trakcie jego przygotowywania, aby poprawić parametry gleby.  

Warzywa na stanowisko średnio zacienione  

Wystarczy dostęp do światła słonecznego przez 2 – 3 godziny dziennie, aby można było uprawiać zdecydowanie więcej warzyw. W średnim cieniu dobrze poradzą sobie: buraki liściowe, sałata liściowa, szpinak, czosnek niedźwiedzi. Są to więc przede wszystkim warzywa liściaste o krótkim okresie wegetacji, a zbyt duża ilość słońca może spowodować więdnięcie liści.  

Warzywa do lekkiego cienia 

Półcień, czyli stanowisko, do którego dociera światło słoneczne, ale jest one rozproszone i nie świeci bezpośrednio na grządkę to najlepsza sytuacja dla ogrodnika. Pozwala uprawiać całkiem sporą ilość warzyw. Poza warzywami wcześniej wymienionymi można uprawiać w takim miejscu również: koper, bób, roszponkę warzywną, lubczyk, czosnek i pietruszkę naciową.


Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Elena@Mas / Depositphotos

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści