Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2019
59
Do góry
Artykuł na: 6-9 minut

Warzywa i zioła na działkę w ROD

Na fali trwającego właściwie na całym świecie trendu ogrodniczego, w tym dążenia do uprawy własnych warzyw, warto przyjrzeć się polecanym obecnie gatunkom i odmianom warzyw oraz roślin zielarskich. Największą popularnością cieszą się eko uprawy, dzięki którym można uzyskać zdrowe rośliny użytkowe. Dziś ludzie przywiązują większą wagę do zdrowego odżywiania, niż w poprzednich dekadach, a uprawa własnych plonów na parapecie, tarasie, czy na działce świetnie wpisuje się nie tylko we wskazania żywieniowe, ale także pomaga rozwijać hobby i wiedzę ogrodniczą.

Dlaczego warto uprawiać (i jeść) warzywa? Moda na eko-warzywa, czy eko-uprawy na własne potrzeby króluje dziś właściwie w każdym większym mieście. Bo każdy chciałby wiedzieć, co je i zdrowo się odżywiać. Ponadto, przy obecnym tempie życia uprawa własnych „roślinek i warzywek” w ogródku, na działce, balkonie czy parapecie to dla wielu zapracowanych osób także metoda na odpoczynek i relaks po pracy. Sklepy i centra ogrodnicze proponują dziś gotowe instalacje do uprawy warzyw w domu, m.in. skrzynie, warzywniki z instrukcją uprawy poszczególnych roślin. A więc wcale nie jest to takie trudne!

Fot. Gábor Adonyi/Pixabay

Dlaczego warzywa?

Bo wiemy, jak wielki wpływ mają na zdrowie, ograniczanie rozwoju groźnych chorób, kondycję i utrzymanie smukłej sylwetki. Nie trzeba już nikogo przekonywać, że spożywanie warzyw (ale także owoców i ziół) znacząco wpływa na:

  • zapobieganie powstawaniu komórek nowotworowych
  • obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi
  • zwiększanie odporność organizmu
  • regulowanie procesów trawiennych
  • stabilizację flory jelitowej
  • ułatwianie zasypiania i poprawę koncentrację
  • odporność na stres
  • zachowanie zdrowej flory jamy ustnej oraz wzmacnianie dziąseł
  • rozpuszczanie kwasu moczowego
  • utrzymanie smukłej sylwetki

Fot. Devanath/Pixabay

Co warto siać i sadzić

Bez względu na to, czy warzywa mają być uprawiane w domu na parapecie, w donicy, skrzynce czy ogródku, poszukujemy najczęściej gatunków i odmian łatwych w uprawie, a ponadto dorodnych, wartościowych i smacznych. Nie bez znaczenia jest także obecna moda i przydatność poszczególnych gatunków i odmian w kuchni – np. do sałatek lub innych potraw. Które grupy i gatunki warzyw oraz roślin przyprawowych (w tym ziół) dziś są poszukiwane?

Najbardziej popularne

Właściciele ogrodów i działek najczęściej uprawiają gatunki mało kłopotliwe w uprawie, takie jak pomidory (głównie odmiany koktajlowe typu Cherry), cukinia (np. odmiany Atena F1, Astra F1), fasola szparagowa (np. odmiany Syrenka, Korona, Muza, Ibiza), dynia olbrzymia (np. Hokkaido, Justynka F1), burak liściowy (np. Lucullus), groch (np. Kaskada, Jantar), kalarepa (np. Gabi, Gigant), rzodkiewka (np. Carmen, Krasa, Silesia).

Fot. zoosnow, Ирина Кудрявцева, Rudy and Peter Skitterians, Anna Sulencka, Axel Mellin, Susanne Jutzeler, Erdem Ates, Leonie Schoppema, Pezibear/Pixabay

Warzywa liściowe

W tej grupie znajdziemy znane (choćby ze sklepowych półek) gatunki takie jak: roszponka, rukola (lub rokietta), szpinak zwyczajny, szpinak musztardowy (rodem z Japonii – nazywany komatsuna, bardzo szybko wschodzi – 3-6 tygodni), endywia (uprawiana z siewu lub z rozsady – ślimaki ją omijają!), sałata masłowa (powszechne najbardziej znana z sałat), sałata rzymska (w odmianach tzw. mini – nadaje się do uprawy w skrzynkach, na balkonach, w małych ogródkach), sałata japońska (podobna do rukoli, wykorzystywana do sałatek), rzeżucha ogrodowa (bardzo smaczne i zdrowe kiełki; do uprawy w ogródku oraz w pojemnikach), jarmuż (uprawiany z rozsady).

Warzywa przyprawowe

Do tej grupy zaliczamy łatwe w pielęgnacji i przydatne w kuchni gatunki, takie jak np. brukselka, czyli kapusta brukselska (uprawiana z rozsady), pietruszka naciowa (np. odmiany Astra, Festival, Fiesta), szczypiorek (np. Wulkan), szczypiorek czosnkowy (inaczej szczypiorek chiński), koperek (np. Amat), trybula (podobna do pietruszki naciowej, wzbogaca smak i aromat potraw; ma cenne właściwości zdrowotne), cebula dymka, papryka ostra lub półostra (np. Orkan, Turbo, Rokita – do uprawy na działce oraz w pojemnikach!), papryka słodka (najlepiej odmiany dostosowane do naszego klimatu – np. Roberta).

Ogród ziołowy Pixeleye Pixabay

Fot. Pixeleye/Pixabay

Zioła

Rośliny zielarskie, których również najczęściej używamy jako przypraw można sadzić pomiędzy warzywami, na osobnych grządkach w ogródkach ziołowych lub obok roślin ozdobnych. Ciekawym rozwiązaniem jest sadzenie ziół w ogródkach skalnych lub w pojemnikach. Obecnie polecane (ze względu na cenne wartości oraz niekłopotliwą uprawę) są przede wszystkim: czosnek niedźwiedzi (cenne właściwości wspomagające serce i odporność), cząber ogrodowy (przyprawa o ostrym smaku do ciężkostrawnych dań, ma właściwości antybakteryjne, bogaty w olejki eteryczne, poprawia trawienie), kolendra (ceniona w kuchni, ma właściwości prozdrowotne – poprawia trawienie, apetyt i działa uspokajająco) oraz bazylia, majeranek, mięta, melisa, lubczyk, tymianek, rozmaryn, lebiodka (czyli oregano).

Niezależnie od tego, na jakie gatunki się zdecydujemy, zawsze przed ich posadzeniem dowiedzmy się, jakie mają wymagania w stosunku do gleby i stanowiska. Przy uprawie roślin użytkowych pamiętajmy o stosowaniu wyłącznie nawozów naturalnych (organicznych).

Tekst: Radosław Pisarczyk, zdjęcie tytułowe: SJPrice/Pixabay

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (19)

 

Nowe treści
Wieści z branży

 

Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 30, Sentencja nr:8
Tydzień 30, Sentencja nr:8
Nie zapomnijmy o pielęgnacji róż. Ważne jest systematyczne usuwanie przekwitłych kwiatów oraz wycinanie dzikich pędów.
Tydzień 30, Sentencja nr:7
Tydzień 30, Sentencja nr:7
Po zakończeniu zbioru wczesnych malin usuwamy zeszłoroczne pędy, na których znajdowały się owoce. Palimy je, bo mogą stanowić źródło chorób. Jeśli młode gałązki są słabe lub połamane też je wycinamy przy samej ziemi.
Tydzień 30, Sentencja nr:6
Tydzień 30, Sentencja nr:6
Pamiętajmy o usuwaniu nadmiaru roślin wodnych z oczka, w przeciwnym razie może dojść do zaburzenia równowagi biologicznej w zbiorniku. Rośliny nie powinny zajmować więcej niż 1/3 powierzchni lustra wodnego.
Tydzień 30, Sentencja nr:5
Tydzień 30, Sentencja nr:5
Latem trawa jest bardziej narażona na wysychanie (szczególnie młode trawniki, założone w tym sezonie), dlatego trzeba ją systematycznie nawadniać (co 1-3 dni). Podlewanie najlepiej przeprowadzać wczesnym rankiem lub późnym wieczorem.
Tydzień 30, Sentencja nr:3
Tydzień 30, Sentencja nr:3
Jeżeli trawa na naszym trawniku jest żółta, dobrze ją podlejmy, a następnie (gdy się zazieleni) skośmy i zasilmy nawozem azotowym.
Twoja strona ogrodu