Plusy i minusy
Czy warto stosować korę w ogrodzie?
Zastosowanie kory jako ściółki niesie ze sobą wiele zalet – nie tylko estetycznych, ale nie jest pozbawiona wad. Zanim kupimy korę do ogrodu, warto dowiedzieć się o niej więcej.
Zalety stosowanie kory
Dzięki rozsypaniu odpowiedniej warstwy kory pod roślinami wpływamy na:
• ograniczenie rozwoju chwastów (dzięki zawartym w korze garbnikom – związkom chemicznym, które hamują kiełkowanie niechcianej roślinności);
• zmniejszenie parowania i zatrzymanie wilgoci w glebie – warstwa kory zmniejsza parowanie wody z gleby;
• ograniczenie kosztów podlewania zimą ograniczenie przemarzania gleby zimą – ochrona korzeni roślin.
• ograniczenie nagrzewania się gleby w lecie,
• odżywianie i użyźnianie gleby (kora jest naturalnym źródłem składników odżywczych),
• ograniczenie dostępu do roślin drobnych szkodników oraz groźnych grzybów chorobotwórczych;
• zakwaszanie gleby, co w przypadku roślin kwasolubnych (np. iglaki, rośliny wrzosowate) jest bardzo pożądane.
Minusy stosowania kory
Mimo niewątpliwych zalet ściółkowania korą, warto także pamiętać o tym, że:
• kora należy do materiałów organicznych i ulega stopniowemu rozkładowi, zmieniając swoją objętość, dlatego ściółkę z kory trzeba systematycznie uzupełniać – głównie po to by rabaty stale wyglądały estetycznie i dekoracyjnie;
• nie wszystkie rośliny lubią kwaśne środowisko i glebę i w takich przypadkach korę należy stosować z umiarem lub ograniczyć;
• w zimie warstwa kory może stanowić schronienie dla drobnych gryzoni, które mogą uszkadzać rośliny;
• na stanowiskach otwartych, narażonych na częste wiatry kora może być niestabilna i być rozwiewana i tam sprawdza się słabiej. W takich sytuacjach można zastosować podwyższone obrzeża rabat lub niskie płotki;
• bardzo świeża kora w wyniku rozkładu wyjaławia glebę z azotu oraz posiada związki, które mogą hamować właściwy rozwój roślin – przy jej zastosowaniu trzeba pamiętać o odpowiednio częstym nawożeniu podłoża.
Fot. photographee.eu/Depositphotos |
Rodzaje i frakcje
Jaką korę warto wybrać?
Kora zwykle jest traktowana jako odpad w tartakach, gdzie dokonuje się przeróbki drewna. W zależności od tego z jak grubej warstwy korowiny drzew pochodzi dzielona jest na frakcje, które także determinują później jej zastosowanie w ogrodzie. Dzięki różnym wielkościom frakcji kory, możemy dokładniej dobierać ją do określonych grup roślin. Pod mniejszymi roślinami korzystniej będzie wyglądać kora drobniejsza, a pod większymi – grubsza.
Frakcje kory
- kora grubo mielona – frakcja wielkości 5-10 cm
- Kora średnio mielona – frakcja wielkości 1-5 cm
- Kora drobno mielona – frakcja wielkości 0,1-1 cm
Rodzaje kory
- kora świeża – pochodzi bezpośrednio z obróbki drewna (nie zawsze zaleca się ją do ściółkowania, ponieważ zawiera wiele substancji mogących niekorzystnie wpływać na rośliny i podczas rozkładu pochłania azot z gleby)
- kora przekompostowana – magazynowana przez dłuższy czas, częściowo rozłożona w procesie 2-3 letniego kompostowania; zawiera mniej szkodliwych i niepożądanych substancji i najlepiej nadaje się do zakwaszania gleby i stosowania pod rośliny kwasolubne
Fot. oocoskun/Depositphotos |
Ściółkowanie
Jak stosować korę w ogrodzie?
Jak powszechnie wiadomo, ściółkowanie korą to nic innego, jak rozsypywanie jej pod roślinami. Ważne jest jednak, aby wysypać odpowiednio grubą warstwę, tak by spełniała ona optymalnie swoją rolę.
Zwykle przyjmuje się, że warstwa kory powinna mieć grubość co najmniej 5 centymetrów, ale jednocześnie nie należy przesadzać z jej grubością – szczególnie przy pniach roślin, gdzie nadmiar kory może powodować występowanie zgnilizny lub inne choroby.
Korę można stosować zarówno na nowo zakładanych rabatach, jak i na już istniejących. Jeśli kora leży już przez dwa lub więcej sezonów i widać po niej ślady rozkładu (tzw. „przerobienia”), najlepiej uzupełnić ściółkę nową warstwą. Kora przekompostowana ma barwę ciemno brązową, co atrakcyjnie komponuje się z zieloną barwą roślin i sprawia, że są one lepiej wyeksponowane.
Które rośliny najbardziej lubią ściółkę z kory?
Kora sosnowa (lub innych drzew iglastych) to najlepszy materiał do ściółkowania roślin iglastych oraz wszystkich innych gatunków lubiących kwaśny odczyn gleby – np. hortensje, różaneczniki, azalie, wrzosy, wrzośce, borówki, magnolie. Jednak, jeśli mamy dobrze przekompostowaną (nie za świeżą) korę, to możemy także ściółkować nią z powodzeniem inne rośliny ogrodowe, dbając jednocześnie o regularne nawożenie azotem.
Ważne: Rozkładająca się kora zakwasza podłoże! Nie należy stosować kory pod drzewa i krzewy ozdobne, byliny oraz inne rośliny ogrodowe, potrzebujące obojętnego lub zasadowego pH (powyżej 7) – np. lawenda, perukowiec podolski, budleja, juka ogrodowa, ognik, bukszpan, drzewa owocowe.
Gdzie kupować korę?
Najczęściej korę możemy kupić w sklepach lub centrach ogrodniczych. Jest ona zwykle przekompostowana, oczyszczona, frakcjonowana na odpowiednie wielkości i pakowana w worki o różnych objętościach – od 5 litrów do 80 litrów (najczęstsza objętość).
Cena kory w zależności od wielkości opakowania i jej jakości zwykle waha się od kilku do 12-16 zł. Korę świeżą także można spotkać pakowaną w workach, jednak częściej taki rodzaj kory można kupić w tartakach, gdzie składowana jest na specjalnych pryzmach i sprzedawana na kilogramy lub tony.
Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcie tytułowe: mashiki/Depositphotos