Przydomowy warzywnik (mały, czy duży) to marzenie wielu posiadaczy ogrodów. Smak warzyw z własnej uprawy na długo pozostaje w pamięci, a satysfakcja płynąca ze zbioru własnych plonów, rekompensuje trud włożony w pielęgnację.
Uprawa warzyw wymaga od nas sporego zaangażowania czasu i nakładu pracy, dlatego warzywnik trzeba "zakładać z głową". Wcześniejsze planowanie i nabycie wiedzy jest więcej niż konieczne, a wesoła „ogrodowa” twórczość nie popłaca. Zastosowanie sprawdzonych zasad pomoże osiągnąć obfite plony, ograniczyć zbędne zabiegi pielęgnacyjne i pozbyć się wielu problemów, takich jak występowanie chorób i szkodników.
Gdzie założyć przydomowy warzywnik?
Warzywnik (poza ozdobnymi formami, jak potager) ma niewielką wartość dekoracyjną, dlatego lepiej zakładać go na obrzeżach ogrodu i w miejscach mało uczęszczanych.
W miarę możliwości warzywa powinny być uprawiane w oddali od dróg. Jeśli nie jest to możliwe, warto przy ogrodzeniu założyć żywopłot, a w niedalekim oddaleniu (tak, aby zbytnio nie zacieniały grządek) posadzić rośliny, które będą wchłaniały pyły i metale ciężkie – są to m.in. jarząb i brzoza.
Jak duży powinien być przydomowy warzywnik?
Oczywiście głównym czynnikiem wpływającym na to, jak duży będzie warzywnik, jest powierzchnia ogrodu. Uprawa warzyw w przydomowym ogrodzie nie powinna bowiem zdominować upraw ozdobnych i sadowniczych (chodzi o wizualny aspekt). Trzeba natomiast wiedzieć, że dobrze zagospodarowane 50 m² upraw warzywniczych zaspokaja potrzeby przeciętnej, czteroosobowej rodziny.
Gleba w warzywniku
Odpowiednie przygotowanie podłoża jest niezwykle istotne – większość warzyw ma wysokie wymagania pod tym względem. Optymalny odczyn gleby powinien być obojętny lub zbliżony do obojętnego. Dowiedz się jak poprawić właściwości gleby w ogrodzie?
Gleby (zarówno ciężkie jak i lekkie) warto wzbogacać nawozami organicznymi (przefermentowany obornik, kompost). Można to zrobić jesienią (wcześniej usuwając chwasty, korzenie i kamienie). Wtedy glebę przekopuje mieszając z nawozem, a wiosną wystarczy tylko dokładnie zagrabić, spulchnić i wyrównać teren.
Główne prace związane z siewem roślin wykonuje się zwykle od kwietnia (można już siać warzywa odporne na niskie temperatury – rzodkiewka, bób, koper, marchew, cebula).
Warzywa w zależności od typu wzrostu (korzeniowe, liściowe) i rozmiaru powinny rosnąć w rzędach lub na specjalnych zagonach. Poznaj różne systemy uprawy warzyw | Wysokie krzewy pomidorów będą wymagały podparcia - t.j. podwiązania do palików lub do sznurków, które pomogą utrzymać ciężkie pędy w pionie. Dowiedz się więcej o uprawie pomidorów w grodzie |
Aby przyspieszyć kiełkowanie i wydłużyć sezon wegetacyjny warzyw (np. gatunków wrażliwych na mróz) wysiewa się ich nasiona w pomieszczeniu. Dowiedz się jak przygotować rozsadę warzyw | Uprawa cukinii wymaga dużo miejsca bo roślina mocno się rozrasta. Dowiedz się jak uprawiać cukinię i inne warzywa dyniowate |
Jak założyć przydomowy warzywnik?
Przestrzegaj tych kilku zasad planowania warzywnika i zbieraj obfite plon!
- Warzywnik najlepiej rozrysować wcześniej na kartce i zaplanować tak, aby uniknąć tworzenia pustych miejsc (ewentualnie w czasie sezonu można zapełnić je roślinami na nawóz zielony). Warto wykorzystać jeden z „gotowych” systemów upraw warzyw;
- rozmieszczając rośliny warto wziąć pod uwagę roślinne sympatie i antypatie oraz płodozmian;
- warzywnik powinien być tak zaplanowany, aby dostęp do każdej grządki umożliwiały ścieżki (optymalna szerokość to 30-40cm). Poleca się je utwardzić;
- warzywa sieje się podobnie jak rabaty roślin ozdobnych: niskie warzywa z przodu, wysokie z tyłu (aby nie zacieniały tych pierwszych);
- warzywa szybko rosnące (np.: rzodkiewka czy sałata) są zarówno dobrym przedplonem jak i poplonem. Warto je wykorzystywać, aby zapełnić puste luki w warzywniaku i tym samym lepiej zagospodarować powierzchnię. Można je wysiewać np.: co tydzień – wtedy zachowuje się ciągłość zbiorów;
- rośliny należące do tej samej rodziny (np.: kapustowate) nie powinny być po sobie siane/sadzone. To przyczyna wielu chorób, ataków szkodników i mniejszego plonu;
- warzywa i zioła wieloletnie (rabarbar, szczaw, lubczyk, mięta) warto posadzić w jednym miejscu;
- w pewnej odległości od warzywniaka można posiać nasturcje - to naturalne pułapki na szkodniki, natomiast co kilka lat pewne obszary można obsadzić aksamitką (niszczy szkodliwe nicienie glebowe);
- należy dbać o zagęszczenie roślin zgodne z zaleceniami producenta (zbyt małe powoduje bowiem zwiększony rozwój chwastów, zbyt duże obniża plon i zmniejsza odporność warzyw na choroby i szkodniki).
Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: StockPhotoPro - Fotolia.com