Logo
Logo
1
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Jakie rośliny posadzić w ogródku ziołowym?

Pytanie czytelnika: Jak najlepiej zorganizować ogródek ziołowy na działce? Czy istnieją specjalne reguły grupowania roślin? Jak później je przechowywać?

Odpowiedź eksperta:

Ogródek ziołowy ze względów praktycznych powinien być zlokalizowany jak najbliżej domu (kuchni). Miejsce powinno być dobrze osłonięte od wiatrów i wolne od zacieniających je drzew, najlepiej gdy zorientowane jest na południe.

Organizacja ogródka ziołowego i dobór gatunków jest kwestią bardzo dowolną. Dostęp do ziół powinien być szybki i łatwy, dlatego najpowszechniej uprawia się je w geometrycznie wydzielonych zagonach. Jeśli nie ma dodatkowej przestrzeni pod uprawę ziół, można je dosadzać do istniejących już rabat z roślinami ozdobnymi, tworząc z nich np. atrakcyjne obwódki. Innym rozwiązaniem są drewniane skrzynki lub donice, dla których znajdzie się miejsce na tarasie czy balkonie.

Zdecydowana większość ziół preferuje stanowiska słoneczne i przepuszczalną glebę. Wyjątek stanowią mięta i chrzan, które wolą cień oraz wilgoć.

Najbardziej aromatyczne są świeżo zebrane zioła. Najlepiej zbierać je rano, zanim nie zaczną jeszcze wydzielać eterycznych olejków, które uwalniane są pod wpływem ciepła. Najbardziej aromatyczne są listki przed zakwitnięciem rośliny, dlatego zebrany zapas ziół dobrze jest zasuszyć, zamrozić lub zakonserwować w oleju czy occie na później.

Natomiast przed nadejściem zimy niektóre wiecznie zielone gatunki warto przesadzić do doniczek i uszczykiwać w miarę potrzeby o dowolnej porze roku w domu. Należą do nich pietruszka, mięta, tymianek i rozmaryn.

Metody konserwacji ziół:

  • Suszenie – przed powieszeniem pęczków ziół w suchym, ciepłym i ciemnym miejscu należy usunąć rozkładające się listki i ziemię, starając się nie myć roślin. Po kilku tygodniach gotowe obeschnięte, kruche gałązki i listki będą nadawać się do dalszego przechowywania w szczelnym słoju, w szafce.
  • Mrożenie – zebrane i oczyszczone listki wkłada się do plastikowych, opisanych torebek lub pojemników. Szczelne zamknięcie powinno uniemożliwiać dostęp powietrza. Innym sposobem jest umieszczenie odmierzonych porcji posiekanych liści w pojemnikach na lód. Zamrożone w kostce lodu porcje ziół będzie można bezpośrednio wyciskać do potraw.

Kilka przykładów wykorzystania ziół w kuchni:

  • bazylia – do sałatek, potraw śródziemnomorskich
  • cząber – do przyprawiania roślin strączkowych
  • gorczyca – do sosów, wyrobu musztardy
  • kminek – do zup, czerwonego mięsa i pieczywa
  • kolendra – do wędlin i marynat
  • koper – do zup, ziemniaków, marynat
  • liście laurowe – do zup, gulaszów, marynat
  • majeranek – do zup i wędlin
  • mięta – do sałatek, napojów i deserów
  • pietruszka – do zup, ozdoby potraw
  • rozmaryn – do dań mięsnych
  • tymianek – do zup, sosów

Zdjęcie tytułowe: JacLou DL/Pixabay

Może to Cię zainteresuje...
Pokaż więcej (1)
Powiązane rośliny
Ogród na balkonie
Temat miesiąca
Ogród na balkonie
Warto przeczytać
Twoja strona ogrodu

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.