- Gdzie zrobić ogródek ziołowy?
- Jakie zioła najlepiej sadzić obok siebie?
- Jakie są metody przechowywania ziół?
- Przykłady wykorzystania ziół w kuchni
Gdzie zrobić, zlokalizować ogródek ziołowy?
- Ogródek ziołowy ze względów praktycznych powinien być zlokalizowany jak najbliżej domu (kuchni).
- Miejsce powinno być dobrze osłonięte od wiatrów i słoneczne (najlepiej zorientowane na południe).
- Dostęp do ziół powinien być szybki i łatwy, dlatego najpowszechniej uprawia się je w geometrycznie wydzielonych zagonach.
Jeśli na działce nie już ma dodatkowej przestrzeni pod uprawę ziół, można je dosadzać do istniejących już rabat z roślinami ozdobnymi, tworząc z nich np. atrakcyjne obwódki. Innym rozwiązaniem są drewniane skrzynki lub donice, dla których znajdzie się miejsce na tarasie czy balkonie.
Jakie zioła warto posadzić w ogródku i jakie będzie dla nich najlepsze towarzystwo?
Poniżej podajemy przykłady najlepszego sąsiedztwa dla 10 najpopularniejszych ziół w naszych ogródkach ziołowych:
- bazylia: cząber, majeranek, mięta
- estragon: lubczyk, mięta, pietruszka
- koper: cząber, majeranek, szałwia
- majeranek: bazylia, cząber, koper, pietruszka, szałwia, tymianek
- melisa: hyzop, szałwia, trybula tymianek
- mięta: bazylia, estragon, lubczyk, trybula
- pietruszka: estragon, lubczyk, majeranek, szczypiorek, tymianek
- rozmaryn: cząber, kolendra
- szałwia: hyzop, koper, majeranek, melisa, szałwia, tymianek
- tymianek: hyzop, majeranek, melisa, pietruszka, szałwia
Jak wykorzystać zioła z ogródka?
KIEDY ZBIERAĆ?
Najbardziej aromatyczne są świeżo zebrane zioła. Najlepiej zbierać je rano, zanim nie zaczną jeszcze wydzielać eterycznych olejków, które uwalniane są pod wpływem ciepła. Najbardziej aromatyczne są listki przed zakwitnięciem rośliny.
JAK PRZECHOWYWAĆ?
- Suszenie – przed powieszeniem pęczków ziół w suchym, ciepłym i ciemnym miejscu należy usunąć rozkładające się listki i ziemię, starając się nie myć roślin. Po kilku tygodniach gotowe obeschnięte, kruche gałązki i listki będą nadawać się do dalszego przechowywania w szczelnym słoju, w szafce.
- Mrożenie – zebrane i oczyszczone listki wkłada się do plastikowych, opisanych torebek lub pojemników. Szczelne zamknięcie powinno uniemożliwiać dostęp powietrza. Innym sposobem jest umieszczenie odmierzonych porcji posiekanych liści w pojemnikach na lód. Zamrożone w kostce lodu porcje ziół będzie można bezpośrednio wyciskać do potraw.
- Konserwowanie – świeże lub suszone zioła można też dodawać do oleju lub też zalewać octem. W takiej formie dodają wyjątkowych walorów smakowych do potraw, które przyrządzamy z wykorzystaniem takiego ziołowego oleju lub octu.
Kilka przykładów wykorzystania ziół w kuchni
- arcydzięgiel – do keksów i dekoracji tortów
- bazylia – do sałatek, potraw śródziemnomorskich
- cząber – do przyprawiania roślin strączkowych
- kolendra – do wędlin i marynat
- koper – do zup, ziemniaków, marynat
- liście laurowe – do zup, gulaszów, marynat
- majeranek – do zup i wędlin
- mięta – do sałatek, napojów i deserów
- pietruszka – do zup, ozdoby potraw
- rozmaryn – do dań mięsnych
- tymianek – do zup, sosów
Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, zdjęcie tytułowe: JacLou DL/Pixabay