Mięta zielona / Mięta marokańska Mentha spicata Moroccan

Mieta zielona, fot. Miguel Pujante - Pixabay
Mięta zielona / Mięta marokańska (Mentha spicata Moroccan) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
15
Dekoracyjność: ulistnienie
Gleba: przepuszczalna, żyzna, próchniczna
Kolor kwiatów: fioletowe
Odczyn gleby: obojętna, lekko zasadowa
Wysokość: 40-120 cm
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: roślina lecznicza

Mięta zielona marokańska (Mentha spicata Moroccan) nazywana też kłosową lub tylko marokańską  to bylina z rodziny jasnowatych (Lamiaceae). Wbrew swojej nazwie, nie pochodzi jednak z Maroka, ale z Egiptu, a jej naturalne stanowiska znajdują się też w południowo-wschodniej Europie oraz Azji zachodniej (w stanie dzikim spotykana jest też w Polsce). Miętę zieloną uprawia się także w wielu krajach świata jako roślinę przyprawową i leczniczą.

Mięta zielona może dorastać do ok. 40/60-100/120 cm wys. W sezonie rozwija wzniesione, sztywne, kanciaste, rozgałęzione, nagie lub lekko owłosione pędy, pokryte układającymi się naprzemianlegle parami dużych, jasno zielonych, szeroko lancetowatych, ząbkowanych na brzegach liści, z wyraźnie zaznaczonym na blaszce unerwieniem. Powierzchnia liścia jest mocno karbowana, a w okolicach nerwów (zarówno na wierzchniej jak i na spodniej stronie), pokryta delikatnymi włoskami (liczniejszymi niż u mięty pieprzowej).

Roślina zakwita latem (VII-IX), rozwijając drobne, różowe lub różowo-fioletowe, miododajne, czteropłatkowe, dzwonkowate kwiaty z wystającymi pręcikami i słupkiem, zebrane na szczytach pędów w długie, gęste, kłosowe, owłosione kwiatostany.

Mięta zielona tworzy silny, rozłogowy system korzeniowy, a do tego mocno i szybko się rozrasta, dlatego na dobrych stanowiskach może stać się bardzo ekspansywna.

Wymagania i uprawa

Mięta zielona nie jest rośliną szczególnie wymagającą. W uprawie oczekuje ciepłych, zacisznych, słonecznych lub półcienistych stanowisk oraz żyznej, próchniczej, przepuszczalnej, lekko wilgotnej gleby, najlepiej o obojętnym lub lekko zasadowym odczynie pH.

Roślina jest zwykle dostatecznie mrozoodporna, ale w chłodniejszych rejonach kraju warto osłonić ją na zimę np. grubą warstwą ściółki.

W sezonie wegetacyjnym roślinę dobrze jest przycinać, nie dopuszczając do rozwoju kwiatów. Pozwoli to lepiej rozkrzewić się pędom i dłużej pozyskiwać z nich wartościowe liście.

Nie przegap: Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści

Miętę zieloną można rozmnażać z nasion, ale także przez odrosty korzeniowe i podział dorosłych egzemplarzy.

Zastosowanie

Mięta zielona ma zastosowanie głównie jako roślina przyprawowa i lecznicza. Jej liście są delikatniejsze i łagodniejsze w smaku niż liście mięty pieprzowej (zawierają mniej mentolu, a więcej karwonu). Uznawane są też za słodsze i smaczniejsze, a jednocześnie bardziej orzeźwiające i aromatyczne (mają lekko ziołowy zapach). Z rośliny pozyskuje się je przed kwitnieniem, zrywając sukcesywnie w miarę rozwoju. Można wykorzystywać je w stanie świeżym lub suszonym do przygotowywania napojów i herbat. Liście sprawdzają się też jako przyprawa do deserów, lodów, ciast, sałatek, a także dań mięsnych, rybnych i warzywnych.

Mięta zielona ma też właściwości lecznicze, gdyż wspomaga trawienie, poprawia pracę jelit, łagodzi bóle brzucha i zapobiega wzdęciom.

W ogrodzie roślina doskonale nadaje się do uprawy w ogródkach ziołowych, musi być jednak pod stałą kontrolą, inaczej stanie się ekspansywna. Może być też uprawiana w dużych pojemnikach, odpowiednio zabezpieczanych na zimę przed chłodem.

Wybrane odmiany

  • 'Crispa' (kędzierzawa) – odm. o mocno pokarbowanych liściach

Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia: Miguel Pujante/Pixabay


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera i obserwuj nas w Google News.

Redakcja poleca
Burak ćwikłowy Mieszanka Odmian
Burak ćwikłowy Mieszanka Odmian
Papryka 'Amboy' (pepperoni)
Papryka 'Amboy' (pepperoni)
Kalafior Fioletowy 'Di Sicilia Violetto'
Kalafior Fioletowy 'Di Sicilia Violetto'
Miechunka peruwiańska
Miechunka peruwiańska
Obserwuj
Więcej na ten temat
Przycinanie roślin przed sezonem – zasady, terminy i niezbędne narzędzia
Komentarze

Gość 👏👍👏👍✌️
05-10-2022 19:37
Wszystko co chciałem wiedzieć, super 👍
Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl
Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści