Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
10
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Błędy w uprawie warzyw

Warzywa to jedna z najbardziej wymagających i jednocześnie zróżnicowanych grup roślin. Uprawia się je zazwyczaj skupione w jednym miejscu, więc poszczególne „życzenia” różnych gatunków rzadko są spełniane. Przede wszystkim należy znaleźć dla nich wspólny mianownik, aby pogodzić wymagania. Jakie błędy popełnia się najczęściej?

1. Rzędowy system uprawy – uprawa w rzędach w Polsce jest praktykowana od wieków. Taka metoda tak wpasowała się w krajobraz pól i ogrodów, że ciężko ją wyeliminować. Tymczasem przy uprawie w rzędach plon jest często mniejszy, ciężko zaplanować zmianowanie, pielęgnacja (w tym zabiegi ochronne) są utrudnione. Problemowi częściowo zapobiegł nowy modny trend – uprawa na grządkach podwyższonych. Warto przy tym zwrócić uwagę, że od uprawy rzędowej dużo efektywniejsza jest uprawa w zagonach. Miłośnikom estetyki można polecić także potager – warzywniak ozdobny. W tym wypadku jednak plon pozyskiwany w przeliczeniu na m² jest jeszcze mniejszy (dużo przestrzeni zajmują elementy dekoracyjne, kamienie, nawierzchnie).
Dowiedz się więcej

2. Brak zmianowania – najczęściej warzywniaki zakłada się bez planu czy analizy z poprzednich lat. Dlatego często dochodzi do sytuacji, że dane gatunki, rodziny czy grupy warzyw (np.: korzeniowe) są uprawiane na tym samym stanowisku przez wiele lat. To skrajnie niekorzystne, gdyż z gleby „wyciągane” są te same składniki pokarmowe przez co szybko pojawia się efekt zmęczenia. Taka jednorodna uprawa dodatkowo zwiększa ryzyko wystąpienia/i rozprzestrzeniania chorób oraz szkodników. Dlatego warzywniak warto podzielić na strefy i w każdym roku w poszczególnych częściach (np.: opisanych ABCD) uprawiać warzywa należące do innej rodziny. Zwykle warzywa nie powinny „wracać” w dane miejsce przez 3-4 lata.
Dowiedz się więcej

   

Dowiedz się więcej o uprawie warzyw:

 
   

3. Panie, daj odpocząć! – podłoże w warzywniaku jest intensywnie użytkowane, dlatego w każdym roku warto przeznaczyć ok. 25% powierzchni na działania „uzdatniające” i fitosanitarne. W praktyce oznacza to, że w takich zagonach uprawia się zieleń, która pozytywnie wpływa na parametry podłoża. Do tej grupy należą rośliny na nawóz zielony i rośliny fitosanitarne. Warto zwrócić uwagę na popularną roślinę rabatową – aksamitkę. To gatunek, który zwalcza chorobotwórcze nicienie glebowe, częstego szkodnika upraw warzywnych.
Dowiedz się więcej

4. Brak profilaktycznej ochrony – warzywa są lubiane nie tylko przez ludzi, dlatego często są atakowane przez szkodniki oraz porażane przez choroby grzybowe, wirusowe i bakteryjne. W takim wypadku zazwyczaj reaguje się zbyt późno, gdy już w plonach doszło do spustoszenia. Dlatego tak ważne jest profilaktyczne stosowanie środków ochrony. Jeśli nie chcemy korzystać z chemii, bo to niezdrowe, zawsze można postawić na preparaty ekologiczne, gnojówki domowej roboty z wartościowych roślin, itp.
Dowiedz się więcej

uprawa warzyw w ogrodzie fot. ernschie - Pixabay.com

Dowiedz się więcej o uprawie warzyw w ogrodzie

 

5. Niegospodarne wykorzystanie terenu – dobry ogrodnik potrafi korzystać z warzywniaka przez cały rok bez szkody dla jakości podłoża. Dobre wykorzystanie warzywniaka polega na odpowiedzialnej uprawie roślin jako przedplonu, plonu głównego i poplonu. Niektóre gatunki można zbierać bezpośrednio z pola nawet w okresie zimowym (np.: jarmuż i kapustkę brukselską).
Dowiedz się więcej

6. Niewłaściwy siew i sadzenie – dobra praktyka w warzywniaku obejmuje nie tylko odległości pomiędzy roślinami, ale także właściwy termin siewu przyporządkowany nie do gatunku, lecz konkretnej odmiany. Oczywiście cały czas trzeba uwzględniać przy tym warunki pogodowe.
Dowiedz się więcej

7. Brak systematyczności – utrzymanie warzywniaka to ciągła praca: warzywa wymagają pielenia, spulchniania gleby, podlewania, nawożenia, ochrony czy innych zabiegów dedykowanych danemu gatunkowi (zapylanie u pomidorów, ogławianie u brukselki). Dlatego zakładając warzywniak trzeba dopasować powierzchnię nie tylko do potrzeb żywieniowych gospodarstwa, ale także własnego czasu, który możemy poświęcić na pielęgnację.
Dowiedz się więcej

Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: Urszula/Pixabay


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (3)
Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Zimowa ochrona
Temat miesiąca
Zimowa ochrona
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 46, Sentencja nr:6
Tydzień 46, Sentencja nr:6
Jeśli chcemy, aby taras dobrze wyglądał w przyszłym sezonie, powinniśmy go zabezpieczyć przed zimą (zależnie od drewna, np. olejem zabezpieczającym).
Tydzień 46, Sentencja nr:5
Tydzień 46, Sentencja nr:5
Warto wstrzymać się z usunięciem niektórych bylin aż do wiosny – suche pędy pozwolą przezimować pożytecznym owadom, nasiona roślin stanowić będą zimową spiżarnię dla ptaków.
Tydzień 46, Sentencja nr:4
Tydzień 46, Sentencja nr:4
Pod koronami drzew i krzewów warto rozprowadzić dojrzały kompost. Jest to uniwersalny nawóz do stosowania jesienią, można nim nawozić do końca listopada.
Tydzień 46, Sentencja nr:2
Tydzień 46, Sentencja nr:2
W temperaturze 8˚C ryby zapadają w sen zimowy, należy więc ograniczyć ich karmienie. Jeśli powierzchnia oczka wynosi co najmniej 6 m², a jego głębokość 1,5 m, ryby można pozostawić na zimę w zbiorniku.
Tydzień 46, Sentencja nr:1
Tydzień 46, Sentencja nr:1
Z trawnika należy usuwać opadające liście, w przeciwnym razie mogą powodować gnicie murawy w okresie zimy i powstawanie łysych placów. Dobrze wyschnięte liście można użyć do okrywania na zimę roślin.
Twoja strona ogrodu