Logo
Logo
11
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

7 błędów w uprawie warzyw

Warzywa to jedna z najbardziej wymagających i jednocześnie zróżnicowanych grup roślin. Uprawia się je zazwyczaj skupione w jednym miejscu, więc poszczególne „życzenia” różnych gatunków rzadko są spełniane. Przede wszystkim należy znaleźć dla nich wspólny mianownik, aby pogodzić wymagania. Jakie błędy popełnia się najczęściej?

1. Rzędowy system uprawy – uprawa w rzędach w Polsce jest praktykowana od wieków. Taka metoda tak wpasowała się w krajobraz pól i ogrodów, że ciężko ją wyeliminować. Tymczasem przy uprawie w rzędach plon jest często mniejszy, ciężko zaplanować zmianowanie, pielęgnacja (w tym zabiegi ochronne) są utrudnione. Problemowi częściowo zapobiegł nowy modny trend – uprawa na grządkach podwyższonych. Warto przy tym zwrócić uwagę, że od uprawy rzędowej dużo efektywniejsza jest uprawa w zagonach. Miłośnikom estetyki można polecić także potager – warzywniak ozdobny. W tym wypadku jednak plon pozyskiwany w przeliczeniu na m² jest jeszcze mniejszy (dużo przestrzeni zajmują elementy dekoracyjne, kamienie, nawierzchnie).
Dowiedz się więcej

2. Brak zmianowania – najczęściej warzywniaki zakłada się bez planu czy analizy z poprzednich lat. Dlatego często dochodzi do sytuacji, że dane gatunki, rodziny czy grupy warzyw (np.: korzeniowe) są uprawiane na tym samym stanowisku przez wiele lat. To skrajnie niekorzystne, gdyż z gleby „wyciągane” są te same składniki pokarmowe przez co szybko pojawia się efekt zmęczenia. Taka jednorodna uprawa dodatkowo zwiększa ryzyko wystąpienia/i rozprzestrzeniania chorób oraz szkodników. Dlatego warzywniak warto podzielić na strefy i w każdym roku w poszczególnych częściach (np.: opisanych ABCD) uprawiać warzywa należące do innej rodziny. Zwykle warzywa nie powinny „wracać” w dane miejsce przez 3-4 lata.
Dowiedz się więcej

uprawa warzyw w ogrodzie fot. ernschie - Pixabay.com

Dowiedz się więcej o uprawie warzyw w ogrodzie

3. Panie, daj odpocząć! – podłoże w warzywniaku jest intensywnie użytkowane, dlatego w każdym roku warto przeznaczyć ok. 25% powierzchni na działania „uzdatniające” i fitosanitarne. W praktyce oznacza to, że w takich zagonach uprawia się zieleń, która pozytywnie wpływa na parametry podłoża. Do tej grupy należą rośliny na nawóz zielony i rośliny fitosanitarne. Warto zwrócić uwagę na popularną roślinę rabatową – aksamitkę. To gatunek, który zwalcza chorobotwórcze nicienie glebowe, częstego szkodnika upraw warzywnych.
Dowiedz się więcej

4. Brak profilaktycznej ochrony – warzywa są lubiane nie tylko przez ludzi, dlatego często są atakowane przez szkodniki oraz porażane przez choroby grzybowe, wirusowe i bakteryjne. W takim wypadku zazwyczaj reaguje się zbyt późno, gdy już w plonach doszło do spustoszenia. Dlatego tak ważne jest profilaktyczne stosowanie środków ochrony. Jeśli nie chcemy korzystać z chemii, bo to niezdrowe, zawsze można postawić na preparaty ekologiczne, gnojówki domowej roboty z wartościowych roślin, itp.
Dowiedz się więcej

5. Niegospodarne wykorzystanie terenu – dobry ogrodnik potrafi korzystać z warzywniaka przez cały rok bez szkody dla jakości podłoża. Dobre wykorzystanie warzywniaka polega na odpowiedzialnej uprawie roślin jako przedplonu, plonu głównego i poplonu. Niektóre gatunki można zbierać bezpośrednio z pola nawet w okresie zimowym (np.: jarmuż i kapustkę brukselską).
Dowiedz się więcej

6. Niewłaściwy siew i sadzenie – dobra praktyka w warzywniaku obejmuje nie tylko odległości pomiędzy roślinami, ale także właściwy termin siewu przyporządkowany nie do gatunku, lecz konkretnej odmiany. Oczywiście cały czas trzeba uwzględniać przy tym warunki pogodowe.
Dowiedz się więcej

7. Brak systematyczności – utrzymanie warzywniaka to ciągła praca: warzywa wymagają pielenia, spulchniania gleby, podlewania, nawożenia, ochrony czy innych zabiegów dedykowanych danemu gatunkowi (zapylanie u pomidorów, ogławianie u brukselki). Dlatego zakładając warzywniak trzeba dopasować powierzchnię nie tylko do potrzeb żywieniowych gospodarstwa, ale także własnego czasu, który możemy poświęcić na pielęgnację.
Dowiedz się więcej

Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: Urszula/Pixabay

Dowiedz się więcej o uprawie warzyw:


Komentarze

Powiązane artykuły
Pokaż więcej (4)
Warto przeczytać
RENOWACJA
Na czasie
RENOWACJA
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 16, Sentencja nr:6
Tydzień 16, Sentencja nr:6
Czas zainteresować się ozdobnymi roślinami jednorocznymi: na miejsce stałe siejemy rośliny odporne na chłód, a w szklarni rośliny wrażliwe (petunia, niecierpek).
Tydzień 16, Sentencja nr:5
Tydzień 16, Sentencja nr:5
Możemy dzielić i przesadzać byliny rabatowe, których okres kwitnienia przypada na lato i jesień (funkie, rojniki, rozchodniki).
Tydzień 16, Sentencja nr:4
Tydzień 16, Sentencja nr:4
Jeśli na trawniku pojawił się mech, dobrze jest przeprowadzić piaskowanie. Zabieg ten poprawi porowatość i przepuszczalność podłoża, a tym samym umożliwi wzrost nowym źdźbłom trawy.
Tydzień 16, Sentencja nr:2
Tydzień 16, Sentencja nr:2
Pamiętajmy o regularnym podlewaniu i nawożeniu roślin domowych bo właśnie teraz intensywnie rosną. Kwiaty domowe w dalszym ciągu możemy przesadzać i przygotowywać sadzonki.
Tydzień 16, Sentencja nr:1
Tydzień 16, Sentencja nr:1
Usuwamy pędy róż uszkodzone podczas zimy. Oprócz tego skracamy o 1/3 stare pędy, a u odmian wielkokwiatowych usuwamy także pędy słabe i rosnące w niewłaściwym kierunku.
 
Twoja strona ogrodu