Logo
Logo
Gardeners' world marzec - kwiecień 2019
10
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Ozdobny ogród jadalny

Może tego nie wiesz, ale prawdopodobnie niektóre z tych roślin jadalnych rosną już w Twoim ogródku, a nawet na kwiatowej rabacie. Wykorzystaj je do przygotowania prawdziwych pyszności, jak na przykład syrop z kwiatowym aromatem, sałatki z płatkami kwiatów lub blanszowane pędy roślinne.

Jadalny ogród w pierwszej kolejności kojarzy się z warzywami, owocami i ziołami. W rzeczywistości istnieje dużo więcej gatunków roślin jadalnych, niż Ci się wydaje. Posadź je u siebie, a potem ciesz się ich widokiem w ogrodzie, a smakiem na talerzu. Jeśli spróbujesz tej super żywności, zachwyci cię smakiem, aromatem i kolorami.

Wybrane przez nas rośliny jadalne, nie dość, że są dekoracyjne, to łatwe w pielęgnacji, mało wymagające w uprawie i rozwijają się od nowa każdego roku. Wszystko dzięki temu, że są bylinami - tzn. roślinami wieloletnimi. Oznacza to, że po posadzeniu w ogrodzie możesz zbierać plony i wykorzystywać je w swojej kuchni przez długie lata.

ozdobne rośliny jadalne fot. iVerde ozdobne rośliny jadalne fot. iVerde
ozdobne rośliny jadalne fot. iVerde ozdobne rośliny jadalne fot. iVerde
ozdobne rośliny jadalne fot. iVerde ozdobne rośliny jadalne fot. iVerde
   

Liliowce (Hemerocallis) są idealnym przykładem pysznych roślin jadalnych, bo w całości nadają się do jedzenia, łącznie z korzeniami. Ich płatki to gotowa przekąska - wystarczy je zerwać i zjeść. Mogą być także dodatkiem zarówno do słodkich, jak i słonych dań. Możesz także podjadać płatki piwonii (Paeonia) lub innych kwiatów jadalnych, lub zrobić z nich pyszną konfiturę, a płatkami nagietków (Calendula) posypać kolorowa sałatkę lub dodać je do ziołowej herbatki.

A czy wiesz, że niektóre rośliny jadalne mogą wzbogacić smak pesto lub masła ziołowego? Doskonale nadają się do niego liście czosnku niedźwiedziego (Allium ursinum), kwiaty i listki lawendy (Lavandula angustifolia), rozmarynu (Rosmarinus officinalis) i bazylii (Ocimum basilicum). Anyżowe w smaku liście kłosowca (Agastache) i młode liście orlika (Aquilegia) dodadzą z kolei wyjątkowego charakteru sałatkom. Zapomnij też o używaniu kupnych wzmacniaczy smaku. Zamiast tego „dosmacz” swoją zupę, dodając do niej lubczyka ogrodowego (Levisticum officinale) lub kocanki włoskie (Helichrysum italicum) znane lepiej jako roślina curry albo magii.

Wiele roślin jadalnych nadaje się też do zasuszenia, a następnie do wykorzystania jako dodatku do oleju lub octu. Można je nawet dorzucić do cukru, aby Twoje desery nabrały indywidualnego charakteru. Do przygotowania syropu o smaku lawendy potrzeba jedynie suszonych kwiatów, wody i cukru. Jest pysznym dodatkiem nie tylko do wody, ale także herbaty, jogurtu i lodów. A może by tak urozmaicić napój czymś wyjątkowym? Kiedy potrzebujesz kostek lodu, przed zamrożeniem wody dodaj do niej kilka mniejszych kwiatów jadalnych, takich jak fiołki (Viola), rumian (Chamaemelum) czy ogórecznik lekarski (Borago officinalis).

Najpopularniejsze ozdobne rośliny jadalne

karczoch roślina jadalna Cynara scolymus fot. iVerde
Karczoch zwyczajny
(Cynara scolymus)
Farbownik lekarski roślina jadalna Anchusa officinalis fot. iVerde
Farbownik lekarski
(Anchusa officinalis)
Kłosowiec Agastache roślina jadalna fot. iVerde
Kłosowiec
(Agastache)
roślina jadalna lawenda Lavandula angustifolia fot. iVerde
Lawenda wąskolistna
(Lavandula angustifolia)
roślina jadalna rumian Chamaemelum nobile fot. iVerde
Rumian rzymski
(Chamaemelum nobile)
roślina jadalna ogórecznik Borago pygmaea fot. iVerde
Ogórecznik
(Borago pygmaea)
roślina jadalna kocanki włoskie Helichrysum italicum fot. iVerde
Kocanki włoskie
(Helichrysum italicum)
roślina jadalna czosnek niedźwiedzi Allium ursinum fot. iVerde
Czosnek niedźwiedzi
(Allium ursinum)
roślina jadalna floks Phlox paniculata fot. iVerde
Płomyk, floks wiechowaty
(Phlox paniculata)
roślina jadalna miodunka Pulmonaria angustifolia fot. iVerde
Miodunka
(Pulmonaria angustifolia)
roślina jadalna dzwonek Campanula persicifolia fot. iVerde
Dzwonek
(Campanula persicifolia)
roślina jadalna fiołek rogaty Viola cornuta fot. iVerde
Fiołek rogaty
(Viola cornuta)
   

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl na podstawie materiałów od iVerde

Może to Cię zainteresuje...
Nowe treści
Porady na ten tydzień
Tydzień 8, Sentencja nr:5
Tydzień 8, Sentencja nr:5
Rośliny zimozielone i iglaste warto cieniować. Podczas pogodnych dni silne słońce wysusza bowiem rośliny, a zamarznięta ziemia uniemożliwia uzupełnienie strat wody. Do cieniowania można użyć agrowłókniny. Podczas odwilży podlewajmy iglaki, szczególnie te, które rosną w pojemnikach
Tydzień 8, Sentencja nr:4
Tydzień 8, Sentencja nr:4
Jeśli wstawimy do wazonu z wodą gałązki wcześnie kwitnących krzewów (forsycja pośrednia, migdałek trójklapowy, pigwowiec pośredni) - zakwitną i staną się piękną dekoracją wnętrza
Przeczytaj także:
Tydzień 8, Sentencja nr:3
Tydzień 8, Sentencja nr:3
Dobry czas na zaplanowanie obsadzenia rabat i zakup nasion, nawozów czy narzędzi ogrodowych, które potrzebne będą w nadchodzącym sezonie
Tydzień 8, Sentencja nr:2
Tydzień 8, Sentencja nr:2
Możemy rozpocząć wysiewanie nasion warzyw na rozsadę (pomidor, por, bakłażan), jak również nasion roślin jednorocznych (lobelia, szałwia, tunbergia)
Tydzień 8, Sentencja nr:1
Tydzień 8, Sentencja nr:1
Odgarniając śnieg ze ścieżek ogrodowych czy podjazdu pamiętajmy, aby nie przysypywać trawnika. Ubita warstwa śniegu wolniej topnieje i może powodować gnicie darni. Jeśli jednak w obrębie trawnika powstanie warstwa zamarzniętego śniegu, należy ją rozkruszyć
Warto przeczytać
Twoja strona ogrodu