Ozdobny ogród jadalny | Jak zaplanować? Co posadzić i zjeść?

Ozdobny ogród jadalny

Może tego nie wiesz, ale prawdopodobnie niektóre z tych roślin jadalnych rosną już w Twoim ogródku, a nawet na kwiatowej rabacie. Wykorzystaj je do przygotowania prawdziwych pyszności, jak na przykład syrop z kwiatowym aromatem, sałatki z płatkami kwiatów lub blanszowane pędy roślinne.

Posłuchaj
00:00
76
Spis treści
Co zrobić, by ogród jadalny był też dekoracyjny? Które rośliny ozdobne nadają się do jedzenia?

Planowanie ozdobnego ogrodu jadalnego

Jadalny ogród w pierwszej kolejności kojarzy się z warzywami, owocami i ziołami. W rzeczywistości istnieje dużo więcej gatunków roślin jadalnych, niż Ci się wydaje. Posadź je u siebie, a potem ciesz się ich widokiem w ogrodzie, a smakiem na talerzu. Jeśli spróbujesz tej super żywności, zachwyci cię smakiem, aromatem i kolorami.

Wybrane przez nas rośliny jadalne, nie dość, że są dekoracyjne, to łatwe w pielęgnacji, mało wymagające w uprawie i rozwijają się od nowa każdego roku. Wszystko dzięki temu, że są bylinami - tzn. roślinami wieloletnimi. Oznacza to, że po posadzeniu w ogrodzie możesz zbierać plony i wykorzystywać je w swojej kuchni przez długie lata.

ozdobne rośliny jadalne fot. iVerde ozdobne rośliny jadalne fot. iVerde
ozdobne rośliny jadalne fot. iVerde ozdobne rośliny jadalne fot. iVerde
ozdobne rośliny jadalne fot. iVerde ozdobne rośliny jadalne fot. iVerde

Liliowce (Hemerocallis) są idealnym przykładem pysznych roślin jadalnych, bo w całości nadają się do jedzenia, łącznie z korzeniami. Ich płatki to gotowa przekąska - wystarczy je zerwać i zjeść. Mogą być także dodatkiem zarówno do słodkich, jak i słonych dań. Możesz także podjadać płatki piwonii (Paeonia) lub innych kwiatów jadalnych, lub zrobić z nich pyszną konfiturę, a płatkami nagietków (Calendula) posypać kolorowa sałatkę lub dodać je do ziołowej herbatki.

A czy wiesz, że niektóre rośliny jadalne mogą wzbogacić smak pesto lub masła ziołowego? Doskonale nadają się do niego liście czosnku niedźwiedziego (Allium ursinum), kwiaty i listki lawendy (Lavandula angustifolia), rozmarynu (Rosmarinus officinalis) i bazylii (Ocimum basilicum).

Anyżowe w smaku liście kłosowca (Agastache) i młode liście orlika (Aquilegia) dodadzą z kolei wyjątkowego charakteru sałatkom. Zapomnij też o używaniu kupnych wzmacniaczy smaku. Zamiast tego „dosmacz” swoją zupę, dodając do niej lubczyka ogrodowego (Levisticum officinale) lub kocanki włoskie (Helichrysum italicum) znane lepiej jako roślina curry albo magii!

Wiele roślin jadalnych nadaje się też do zasuszenia, a następnie do wykorzystania jako dodatku do oleju lub octu. Można je nawet dorzucić do cukru, aby Twoje desery nabrały indywidualnego charakteru. Do przygotowania syropu o smaku lawendy potrzeba jedynie suszonych kwiatów, wody i cukru. Jest pysznym dodatkiem nie tylko do wody, ale także herbaty, jogurtu i lodów.

A może by tak urozmaicić napój czymś wyjątkowym? Kiedy potrzebujesz kostek lodu, przed zamrożeniem wody dodaj do niej kilka mniejszych kwiatów jadalnych, takich jak fiołki (Viola), rumian (Chamaemelum) czy ogórecznik lekarski (Borago officinalis).

Najpopularniejsze ozdobne rośliny jadalne

karczoch roślina jadalna Cynara scolymus fot. iVerde
Karczoch zwyczajny
(Cynara scolymus)
Farbownik lekarski roślina jadalna Anchusa officinalis fot. iVerde
Farbownik lekarski
(Anchusa officinalis)
Kłosowiec Agastache roślina jadalna fot. iVerde
Kłosowiec
(Agastache)
roślina jadalna lawenda Lavandula angustifolia fot. iVerde
Lawenda wąskolistna
(Lavandula angustifolia)
roślina jadalna rumian Chamaemelum nobile fot. iVerde
Rumian rzymski
(Chamaemelum nobile)
roślina jadalna ogórecznik Borago pygmaea fot. iVerde
Ogórecznik
(Borago pygmaea)
roślina jadalna kocanki włoskie Helichrysum italicum fot. iVerde
Kocanki włoskie
(Helichrysum italicum)
roślina jadalna czosnek niedźwiedzi Allium ursinum fot. iVerde
Czosnek niedźwiedzi
(Allium ursinum)
roślina jadalna floks Phlox paniculata fot. iVerde
Płomyk, floks wiechowaty
(Phlox paniculata)
roślina jadalna miodunka Pulmonaria angustifolia fot. iVerde
Miodunka
(Pulmonaria angustifolia)
Dzwonek, fot. Patrick Schnidrig - Pixabay
Dzwonek
(Campanula persicifolia)
roślina jadalna fiołek rogaty Viola cornuta fot. iVerde
Fiołek rogaty
(Viola cornuta)

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl na podstawie materiałów od iVerde, zdjęcia tytułowe: iVerde, Pixabay

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Kłosowiec pomarszczony Agastache rugosa

50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści