Planowanie ozdobnego ogrodu jadalnego
Jadalny ogród w pierwszej kolejności kojarzy się z warzywami, owocami i ziołami. W rzeczywistości istnieje dużo więcej gatunków roślin jadalnych, niż Ci się wydaje. Posadź je u siebie, a potem ciesz się ich widokiem w ogrodzie, a smakiem na talerzu. Jeśli spróbujesz tej super żywności, zachwyci cię smakiem, aromatem i kolorami.
Wybrane przez nas rośliny jadalne, nie dość, że są dekoracyjne, to łatwe w pielęgnacji, mało wymagające w uprawie i rozwijają się od nowa każdego roku. Wszystko dzięki temu, że są bylinami - tzn. roślinami wieloletnimi. Oznacza to, że po posadzeniu w ogrodzie możesz zbierać plony i wykorzystywać je w swojej kuchni przez długie lata.
Liliowce (Hemerocallis) są idealnym przykładem pysznych roślin jadalnych, bo w całości nadają się do jedzenia, łącznie z korzeniami. Ich płatki to gotowa przekąska - wystarczy je zerwać i zjeść. Mogą być także dodatkiem zarówno do słodkich, jak i słonych dań. Możesz także podjadać płatki piwonii (Paeonia) lub innych kwiatów jadalnych, lub zrobić z nich pyszną konfiturę, a płatkami nagietków (Calendula) posypać kolorowa sałatkę lub dodać je do ziołowej herbatki.
A czy wiesz, że niektóre rośliny jadalne mogą wzbogacić smak pesto lub masła ziołowego? Doskonale nadają się do niego liście czosnku niedźwiedziego (Allium ursinum), kwiaty i listki lawendy (Lavandula angustifolia), rozmarynu (Rosmarinus officinalis) i bazylii (Ocimum basilicum).
Anyżowe w smaku liście kłosowca (Agastache) i młode liście orlika (Aquilegia) dodadzą z kolei wyjątkowego charakteru sałatkom. Zapomnij też o używaniu kupnych wzmacniaczy smaku. Zamiast tego „dosmacz” swoją zupę, dodając do niej lubczyka ogrodowego (Levisticum officinale) lub kocanki włoskie (Helichrysum italicum) znane lepiej jako roślina curry albo magii!
Wiele roślin jadalnych nadaje się też do zasuszenia, a następnie do wykorzystania jako dodatku do oleju lub octu. Można je nawet dorzucić do cukru, aby Twoje desery nabrały indywidualnego charakteru. Do przygotowania syropu o smaku lawendy potrzeba jedynie suszonych kwiatów, wody i cukru. Jest pysznym dodatkiem nie tylko do wody, ale także herbaty, jogurtu i lodów.
A może by tak urozmaicić napój czymś wyjątkowym? Kiedy potrzebujesz kostek lodu, przed zamrożeniem wody dodaj do niej kilka mniejszych kwiatów jadalnych, takich jak fiołki (Viola), rumian (Chamaemelum) czy ogórecznik lekarski (Borago officinalis).
Najpopularniejsze ozdobne rośliny jadalne
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl na podstawie materiałów od iVerde, zdjęcia tytułowe: iVerde, Pixabay