Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2019
13
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Ozdobny ogród jadalny

Może tego nie wiesz, ale prawdopodobnie niektóre z tych roślin jadalnych rosną już w Twoim ogródku, a nawet na kwiatowej rabacie. Wykorzystaj je do przygotowania prawdziwych pyszności, jak na przykład syrop z kwiatowym aromatem, sałatki z płatkami kwiatów lub blanszowane pędy roślinne.

Jadalny ogród w pierwszej kolejności kojarzy się z warzywami, owocami i ziołami. W rzeczywistości istnieje dużo więcej gatunków roślin jadalnych, niż Ci się wydaje. Posadź je u siebie, a potem ciesz się ich widokiem w ogrodzie, a smakiem na talerzu. Jeśli spróbujesz tej super żywności, zachwyci cię smakiem, aromatem i kolorami.

Wybrane przez nas rośliny jadalne, nie dość, że są dekoracyjne, to łatwe w pielęgnacji, mało wymagające w uprawie i rozwijają się od nowa każdego roku. Wszystko dzięki temu, że są bylinami - tzn. roślinami wieloletnimi. Oznacza to, że po posadzeniu w ogrodzie możesz zbierać plony i wykorzystywać je w swojej kuchni przez długie lata.

ozdobne rośliny jadalne fot. iVerde ozdobne rośliny jadalne fot. iVerde
ozdobne rośliny jadalne fot. iVerde ozdobne rośliny jadalne fot. iVerde
ozdobne rośliny jadalne fot. iVerde ozdobne rośliny jadalne fot. iVerde
   

Liliowce (Hemerocallis) są idealnym przykładem pysznych roślin jadalnych, bo w całości nadają się do jedzenia, łącznie z korzeniami. Ich płatki to gotowa przekąska - wystarczy je zerwać i zjeść. Mogą być także dodatkiem zarówno do słodkich, jak i słonych dań. Możesz także podjadać płatki piwonii (Paeonia) lub innych kwiatów jadalnych, lub zrobić z nich pyszną konfiturę, a płatkami nagietków (Calendula) posypać kolorowa sałatkę lub dodać je do ziołowej herbatki.

A czy wiesz, że niektóre rośliny jadalne mogą wzbogacić smak pesto lub masła ziołowego? Doskonale nadają się do niego liście czosnku niedźwiedziego (Allium ursinum), kwiaty i listki lawendy (Lavandula angustifolia), rozmarynu (Rosmarinus officinalis) i bazylii (Ocimum basilicum). Anyżowe w smaku liście kłosowca (Agastache) i młode liście orlika (Aquilegia) dodadzą z kolei wyjątkowego charakteru sałatkom. Zapomnij też o używaniu kupnych wzmacniaczy smaku. Zamiast tego „dosmacz” swoją zupę, dodając do niej lubczyka ogrodowego (Levisticum officinale) lub kocanki włoskie (Helichrysum italicum) znane lepiej jako roślina curry albo magii.


Wiele roślin jadalnych nadaje się też do zasuszenia, a następnie do wykorzystania jako dodatku do oleju lub octu. Można je nawet dorzucić do cukru, aby Twoje desery nabrały indywidualnego charakteru. Do przygotowania syropu o smaku lawendy potrzeba jedynie suszonych kwiatów, wody i cukru. Jest pysznym dodatkiem nie tylko do wody, ale także herbaty, jogurtu i lodów. A może by tak urozmaicić napój czymś wyjątkowym? Kiedy potrzebujesz kostek lodu, przed zamrożeniem wody dodaj do niej kilka mniejszych kwiatów jadalnych, takich jak fiołki (Viola), rumian (Chamaemelum) czy ogórecznik lekarski (Borago officinalis).

Najpopularniejsze ozdobne rośliny jadalne

karczoch roślina jadalna Cynara scolymus fot. iVerde
Karczoch zwyczajny
(Cynara scolymus)
Farbownik lekarski roślina jadalna Anchusa officinalis fot. iVerde
Farbownik lekarski
(Anchusa officinalis)
Kłosowiec Agastache roślina jadalna fot. iVerde
Kłosowiec
(Agastache)
roślina jadalna lawenda Lavandula angustifolia fot. iVerde
Lawenda wąskolistna
(Lavandula angustifolia)
roślina jadalna rumian Chamaemelum nobile fot. iVerde
Rumian rzymski
(Chamaemelum nobile)
roślina jadalna ogórecznik Borago pygmaea fot. iVerde
Ogórecznik
(Borago pygmaea)
roślina jadalna kocanki włoskie Helichrysum italicum fot. iVerde
Kocanki włoskie
(Helichrysum italicum)
roślina jadalna czosnek niedźwiedzi Allium ursinum fot. iVerde
Czosnek niedźwiedzi
(Allium ursinum)
roślina jadalna floks Phlox paniculata fot. iVerde
Płomyk, floks wiechowaty
(Phlox paniculata)
roślina jadalna miodunka Pulmonaria angustifolia fot. iVerde
Miodunka
(Pulmonaria angustifolia)
roślina jadalna dzwonek Campanula persicifolia fot. iVerde
Dzwonek
(Campanula persicifolia)
roślina jadalna fiołek rogaty Viola cornuta fot. iVerde
Fiołek rogaty
(Viola cornuta)
   

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl na podstawie materiałów od iVerde

Komentarze

To Cię zainteresuje
Nowe treści
Wieści z branży

 

Remont ogrodu
Temat miesiąca
Remont ogrodu
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 34, Sentencja nr:6
Tydzień 34, Sentencja nr:6
Czyścimy kwiaty balkonowe w skrzynkach i donicach, aby przedłużyć ich kwitnienie. Usuwamy uschnięte liście i przekwitnięte kwiatostany. Podlewamy i nawozimy rośliny regularnie.
Tydzień 34, Sentencja nr:5
Tydzień 34, Sentencja nr:5
W sierpniu należy zakończyć nawożenie drzew i krzewów nawozami azotowymi, aby gałązki zdążyły zdrewnieć przed nadejściem zimy.
Tydzień 34, Sentencja nr:3
Tydzień 34, Sentencja nr:3
Pod koniec miesiąca po raz ostatni przycinamy krzewy (glicynia, jaśminowiec, żylistek) i krzewinki, które zakończyły już kwitnienie, aby ich pędy zdążyły zdrewnieć przed zimą.
Tydzień 34, Sentencja nr:2
Tydzień 34, Sentencja nr:2
Z tegorocznych pędów krzewów iglastych (cyprysiki, jałowce, żywotniki) pobieramy sadzonki. W tym celu trzeba oderwać końcówki pędów o długości 6-10 cm (powinny one obejmować piętkę, czyli fragment starszego pędu). Po zanurzeniu sadzonki w ukorzeniaczu umieszcza się ją w doniczce z torfem.
Tydzień 34, Sentencja nr:1
Tydzień 34, Sentencja nr:1
W przypadku obniżenia się poziomu wody w stawie i braku prognozy na opady uzupełnijmy jej niedobór. Zmącenia wody unikniemy stawiając na dnie stawu wiadro z umieszczoną w nim końcówką węża ogrodowego.
Twoja strona ogrodu