Logo
Logo
2
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

3 pyszne przepisy na kwiaty w cieście naleśnikowym

Próbowaliście może kiedyś, jak smakują kwiaty smażone w cieście naleśnikowym? Pamiętajmy o tym, że możemy się nimi raczyć przez cały sezon kwitnienia. Oto one:

 

Jakie kwiaty można smażyć w cieście naleśnikowym?

Kiście akacji/robinii

Pachnące, obficie kwitnące najlepiej zebrać w suchy dzień. Opłuczmy je, dobrze osuszmy i oderwijmy kwiaty od gałązek. Wrzućmy do porcji gęstego ciasta naleśnikowego, wymieszajmy i łyżką nakładajmy na gorący olej. Smażmy na rumiano. Podawajmy posypane cukrem pudrem lub polane miodem naturalnym.

Baldachy czarnego bzu

Zbierzmy je w słoneczny dzień (surowe są niejadalne, możemy je spożywać tylko po obróbce termicznej lub suszeniu). Przygotujmy dość luźne ciasto mieszając mikserem 1/4 szklanki mąki pszennej lub owsianej, szczyptą soli, 2 łyżkami cukru pudru, 1 jajkiem i 1/4 szklanki gazowanej wody. Chwytając za łodyżki maczajmy baldachy kwiatów w cieście pozwalając, aby jego nadmiar spłynął. Smażmy na złoty kolor. Pamiętajmy o tym, że zjadamy kwiaty, odrzucając łodyżki.

Kwiatostany cukinii

Utrzyjmy porcje ricotty z kozim serkiem, łyżką parmezanu i ulubionymi ziołami. Za pomocą szprycy, napełnijmy około 10 kwiatów cukinii (tylko męskie, bez zawiązków owoców). Roztrzepmy 8 łyżek mąki z jajkiem, szczyptą soli i 10 łyżkami piwa. W cieście zanurzajmy przygotowane kwiaty. Smażmy na oleju na złoto.


Tekst: Reakcja ZielonyOgrodek.pl zdjęcie tytułowe: kolaż Depositphoptos/Pixabay
G.T.

Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (7)
Powiązane rośliny
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu