Jakie kwiaty można smażyć w cieście naleśnikowym?
Kiście akacji/robinii
Pachnące, obficie kwitnące najlepiej zebrać w suchy dzień. Opłuczmy je, dobrze osuszmy i oderwijmy kwiaty od gałązek. Wrzućmy do porcji gęstego ciasta naleśnikowego, wymieszajmy i łyżką nakładajmy na gorący olej. Smażmy na rumiano. Podawajmy posypane cukrem pudrem lub polane miodem naturalnym.
Baldachy czarnego bzu
Zbierzmy je w słoneczny dzień (surowe są niejadalne, możemy je spożywać tylko po obróbce termicznej lub suszeniu). Przygotujmy dość luźne ciasto mieszając mikserem 1/4 szklanki mąki pszennej lub owsianej, szczyptą soli, 2 łyżkami cukru pudru, 1 jajkiem i 1/4 szklanki gazowanej wody. Chwytając za łodyżki maczajmy baldachy kwiatów w cieście pozwalając, aby jego nadmiar spłynął. Smażmy na złoty kolor. Pamiętajmy o tym, że zjadamy kwiaty, odrzucając łodyżki.
Kwiatostany cukinii
Utrzyjmy porcje ricotty z kozim serkiem, łyżką parmezanu i ulubionymi ziołami. Za pomocą szprycy, napełnijmy około 10 kwiatów cukinii (tylko męskie, bez zawiązków owoców). Roztrzepmy 8 łyżek mąki z jajkiem, szczyptą soli i 10 łyżkami piwa. W cieście zanurzajmy przygotowane kwiaty. Smażmy na oleju na złoto.
Tekst: Reakcja ZielonyOgrodek.pl zdjęcie tytułowe: kolaż Depositphoptos/Pixabay
G.T.