Logo
Logo
41
Okazje
Artykuł na: 4-5 minut

Uprawa nasturcji w ogrodzie i w doniczce

Nasturcja to jeden z najbardziej ukochanych kwiatów w naszych ogrodach i na balkonach czy tarasach. Oprócz walorów dekoracyjnych ma ona wszechstronne zastosowanie w kuchni!

Jak postępować z rośliną, by pięknie i zdrowo rosła? Kiedy ją wysiać i jak pielęgnować? Dowiedz się!

 

Nasturcja większa (Tropaeolum majus) jest rośliną jednoroczną, która jest uwielbiana za swoje spore kwiaty w kolorach od żółci przez pomarańcz do ciemnej purpury. Rozwijają się one w czerwcu (po 8-10 tygodniach od wysiewu) i zdobią nasz aż do pierwszych, wrześniowych przymrozków.

Nasturcja jest łatwa w uprawie i doskonale nadaje się do wielu miejsc – oprócz tworzenia z niej typowych, kwietnych rabat, gatunek świetnie sprawdza się na tarasach, w skrzynkach balkonowych, przy trejażowych kratkach, altanach oraz wzdłuż murów.

Wysiewanie nasturcji w ogrodzie, do gruntu i doniczek

STANOWISKO
Nasturcja preferuje stanowiska słoneczne, rośnie też w półcieniu na glebach lekkich i mniej żyznych. Zbyt żyzne podłoże niekorzystnie wpływa na obfitość i jakość kwitnienia.

WYSIEW
W kwietniu bądź w maju sieje się ją po 2-3 nasionka do dołków, w odstępach 20-30 cm.

PIELĘGNACJA
Nasturcję należy podlewać umiarkowanie, starając się nie zraszać liści. Wymaga też systematycznego pielenia, gdyż chwasty lubią rosnąc w jej okolicy. Roślinę można nawozić preparatami dla roślin kwitnących.

Nasiona nasturcji
Nasiona nasturcji
Nasturcja mniejsza 'Tip Top Mix' to znana roślina jednoroczna. Kwiaty wyraźnie wyrastające ponad listowie, jaskrawe i pachnące. Odmiana niezbyt pnąca o krzewiastym pokroju. Kwitnienie: VII - X.
Kup w naszym sklepie!

Uprawa nasturcji w ogrodzie warzywnym

  • Nasturcja to częsta roślina wysiewana w warzywnikach, gdyż jej kwiaty są jadalne – mogą służyć jako przyprawa, a liście i całe ziele to surowiec zielarski (o działaniu antybiotycznym!).
  • W ogrodach warzywnych nasturcja większa skutecznie odstrasza od pomidorów wełnowce.
  • Posadzona obok ziemniaków, rzodkiewki, grochu, fasoli tyczkowej czy bobu zwabi mszyce swoim zapachem – szkodniki te zamiast żerować na roślinach uprawnych, zgromadzą się na nasturcji.

Nasturcja w kuchni

Ta piękna roślina jednoroczna ma intensywny zapach i ostry, pieprzowy smak – jej kwiaty i liście sprawdzają się jako efektowny i smaczny dodatek do wielu dań, np. sałatek.

Niedojrzałe, zielone owoce można z powodzeniem marynować. Swym wyglądem i smakiem przypominają kapary. Dodaje się je do sałatek, mięs i sosów. Miłośnicy nalewek mogą produkować z nich ten przepyszny trunek.

logo BudujemyDom.plŹródło: Magazyn Budujemy Dom, tekst: Małgorzata Szymańska, zdjęcie tytułowe: Iler Stoe - Unsplash
Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (2)
Powiązane rośliny
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu