Nasturcja – składniki odżywcze
Nasturcja (Tropaeolum) zawiera wiele cennych, biologiczne czynnych związków, które wykazują działanie prozdrowotne. Jest doskonałym źródłem witaminy C, która jest silnym antyoksydantem.
W roślinie znajdują się również silne olejki eteryczne i izotiocyjanian benzylu o silnym działaniu bakteriobójczym i grzybobójczym. Ponadto w roślinie znajdują się składniki mineralne, flawonoidy, kwasy tłuszczowe, luteina i beta-karoten oraz błonnik.
Właściwości zdrowotne nasturcji
Nasturcja ze względu na dużą zawartość antyoksydantów zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne powiązane ze stresem oksydacyjnym, a więc cukrzycę, udar mózgu, choroby serca, nowotwory i inne. Ma silne działanie bakteriobójcze i dezynfekujące, a więc przydaje się także podczas infekcji.
Wykazuje także działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, wzmacnia układ kostny, obniża ciśnienie i pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi.
Kiedy stosować nasturcję?
Po nasturcję warto sięgać podczas infekcji oraz w okresie wzmożonych zachorowań (jesień i zima), a także w sytuacjach obniżonej odporności. Świetnie sprawdzi się również jako uzupełnienie ważnych składników pokarmowych i jako profilaktyka wielu chorób, w tym nowotworów. Warto po nią sięgnąć w trakcie leczenia chorób serca i układu krążenia, stanów zapalnych i trudno gojących się ran. W celu redukcji bólów miesiączkowych można spożywać nalewkę z nasturcji około 7 dni przed przewidywanym terminem wystąpienia okresu.
Nasturcja – właściwości kosmetyczne
Związki zawarte w nasturcji pozytywnie wpływają na urodę, dlatego roślina ta często wykorzystywana jest w branży kosmetycznej. Szczególnie przydatna jest w produktach do pielęgnacji włosów.
Dodatkowo zapobiega puszeniu się włosów, zwalcza łupież, dodaje włosom blasku, działa łagodząco na skórę likwidując swędzenie, i sprawia, że włosy są bardziej podatne na zabiegi stylizacyjne.
Płukankę z nasturcji można przygotować samodzielnie, zwłaszcza że nie jest to trudne. Wystarczy do tego garść liści, które należy zalać pół litrem wrzątku. Po przestudzeniu naparu trzeba go przecedzić, a następnie wykorzystać do płukania włosów po ich umyciu.
Tak przygotowany napar działa również tonizująco i przyspiesza gojenie się ran oraz poprawia stan skóry, dlatego można go wykorzystać do przemywania twarzy. Przed pierwszym zastosowaniem, warto naparem z nasturcji przemyć niewielki fragment skóry np. na nadgarstku, aby sprawdzić, czy kosmetyk nie wywoła reakcji alerficznej.
Jak stosować nasturcję?
Wszystkie części naziemne nasturcji są jadalne, a roślina ta ma lekko pikantny smak, dzięki czemu doskonale nadaje się jako dodatek do różnych dań. Szczególnie efektowne są dodane do potraw płatki nasturcji. Można ją wykorzystać jako dodatek do sałatek, czy kanapek, ale można z niej przygotować również zupy, smoothie, czy sosy.
Często przygotowuje się z niej także nalewkę do stosowania w celach leczniczych. Jej przygotowanie jest niezwykle proste.
Przepis na nalewkę z nasturcji
- Pół szklanki kwiatów lub 100 g zielonych nasion należy zalać 400 ml wódki i odstawić na 14 dni w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie trzeba ją przecedzić i przelać do wyparzonych, szklanych butelek.
- Zazwyczaj stosuje się od 15 do 30 kropli nalewki do 3 razy na dobę.
Przeciwwskazania do stosowania nasturcji
Nasturcja tak, jak inne zioła zawiera znaczne ilości składników aktywnych, a to oznacza, że nie każdy powinien ją stosować. Nasturcji i produktów, które ją zawierają, nie należy stosować u dzieci ani u kobiet w ciąży. Nie powinny jej stosować również osoby cierpiące na wrzody żołądka lub na zapalenie błony śluzowej żołądka.
Ważne jest również, aby osoby przewlekle chore i przyjmujące leki na stałe przed zastosowaniem nasturcji skonsultowały się ze swoim lekarzem, gdyż nasturcja może wchodzić w interakcje ze stosowanymi lekami.
Co trzeba zapamiętać?
Nasturcja to piękna roślina o wspaniałych właściwościach zdrowotnych, która zawiera związki o silnym działaniu przeciwnowotworowym. Warto ją stosować w trakcie leczenia infekcji, stanów zapalnych, problemów skórnych i chorób serca.
Wykazuje działanie antyoksydacyjne, wzmacnia układ odpornościowy i zmniejsza dolegliwości bólowe. Dodatkowo nasturcja świetnie smakuje, a jej lekko pikantny smak może stanowić doskonały dodatek do wielu dań. W formie naparu świetnie sprawdza się jako płukanka do włosów i tonik do twarzy, poprawiając stan włosów i skóry.
Tekst Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcie tytułowe: monikasmigielska/Pixabay