Kłosowiec pomarszczony (Agastache rugosa) nazywany też miętą koreańską to okazała bylina zaliczana do rodziny jasnowatych (Lamiaceae). Jej ojczyzną są tereny położone na obszarze Azji Wschodniej (min. Korea, Japonia, Chiny), ale jest też uprawiana w wielu innych krajach jako roślina ozdobna lub pożytek pszczelarski.
Roślina ma krzaczasty, gęsty pokrój i może dorastać do ok. 50-100/120 cm wys., tworząc sztywne, kanciaste łodygi, które mają tendencję do rozgałęziania się w górnej części. Są pokryte naprzeciwległymi parami dużych, szeroko lancetowatych, sercowatych u nasady liści. Są one mocno ząbkowane i mają wyraźne unerwienie na blaszce. Liście mają delikatny, anyżowo-miętowy aromat.
Kłosowiec pomarszczony kwitnie latem (VI-VII/VIII). Na szczytach pędów rozwijają się liczne, drobne, liliowo-fioletowe, dwuwargowe kwiaty z długą rurką i długimi, wystającymi pręcikami, zebrane w gęste, puszyste, kłosowe kwiatostany. Kwiaty są wybitnie miododajne, dlatego roślina jest ceniona przez pszczelarzy.
Wymagania i uprawa
Kłosowiec pomarszczony to roślina mało wymagająca i łatwa w uprawie. Preferuje słoneczne lub lekko pólcieniste stanowiska i żyzne, próchnicze, przepuszczalne, lekko wilgotne podłoża, ale urośnie też na każdej typowej glebie ogrodowej. Nie lubi tylko ziemi mokrej i ciężkiej, na której szybko marnieje oraz cienia, gdyż wtedy słabo kwitnie.
Roślina jest też umiarkowanie odporna na mróz, dlatego w chłodniejszych rejonach kraju poleca się okrywać ją na zimę np. warstwą naturalnej ściółki.
Kłosowiec pomarszczony nie jest byliną zbyt trwałą i po 3-4 latach uprawy traci ładny pokrój, dlatego wymaga systematycznego odmładzania.
Roślinę można rozmnażać przez podział kęp, a także za pomocą siewu nasion wiosną wprost do gruntu (III) lub przez sadzonki pędowe.
Zastosowanie
Kłosowiec pomarszczony w ogrodzie dobrze komponuje się na rabatach z jeżówkami, pysznogłówkami, rudbekiami, przegorzanami, przywrotnikami, liliowcami i czyśćcami wełnistymi. Najlepiej wygląda w ogrodach wiejskich i naturalistycznych.
Kłosowiec jest także cenną rośliną miododajną, chętnie uprawianą przez pszczelarzy, ale też wabiącą do ogrodu liczne owady zapylające.
W krajach azjatyckich roślina wykorzystywana jest także jako przyprawa kulinarna (świeża lub suszona). Świeże liście można dodawać do napojów, sałatek i deserów. Kłosowiec uznawany jest też za roślinę leczniczą, wykazującą min. działanie przeciwgorączkowe i przeciwbiegunkowe.
Wybrane odmiany
- 'Golden Jubilee' – liście żółte, kwiaty niebieskofioletowe
- 'Liquorice White' – liście zielone, kwiaty białe
Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia: Martin Rupprechter/Pixabay