Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
17
Do góry
Artykuł na: 6-9 minut

Krok po kroku. Zakładanie warzywnika

Warzywa z własnej uprawy to marzenie niejednego posiadacza zielonego zakątka. Na szczęście ich samodzielna uprawa  nie jest trudna i wbrew pozorom nie wymaga wiele miejsca. Zobacz, jak krok po kroku założyć warzywnik w ogrodzie.

Przeczytaj także
100 pomysłów na świąteczne prezenty dla ogrodników
Przeczytaj także
100 pomysłów na świąteczne prezenty dla ogrodników
Każdy ogrodnik marzy o czym innym, ale prawie każdy kocha naturalne materiały i prezenty, które kojarzą się z roślinami, naturą, ogrodem,...

Gdzie uprawiać warzywa?

W każdym, nawet najmniejszym ogródku znajdzie się odpowiednie miejsce do uprawy warzyw. Może to być spora doniczka, skrzynia wypełniona ziemią, worek z podłożem lub tradycyjny warzywnik w gruncie (w rzędach, kwaterach, itd). Praktycznie każde miejsce można odpowiednio przygotować - np. wnieść osłony przeciw wiatrom lub użyźnić glebę. Najważniejsze jest jednak dobre nasłonecznienie, bo im więcej słońca, tym plony dorodniejsze i zdrowsze.

warzywnik fot. Markus Spiske - Pixabay.com
fot. Markus Spiske - Pixabay.com
 

Wybierz stanowisko, które będzie nasłonecznione przynajmniej przez 6 godzin dziennie. Można wprawdzie założyć warzywnik w półcieniu, jednak liczba gatunków, które znoszą słabsze oświetlenie jest niewielka, a w słońcu świetnie sprawdzą się praktycznie wszystkie. Nie zakładaj warzywnika pod drzewami, bo grządki będą zacienione, a gleba będzie szybko przesychać. Uprawy nie powinny być zbytnio oddalone od domu, by warzywa zawsze było pod ręką, ale warzywnik lepiej założyć w miejscu oddzielonym (np. żywopłotem), nie wyeksponowanym, gdyż grządki nie zawsze będą dekoracyjne.

Jak przygotować glebę?

Odpowiednie przygotowanie podłoża to klucz do sukcesu i braku późniejszych problemów (głównie w postaci chorób). Glebę trzeba głęboko przekopać szpadlem lub widłami amerykańskimi, robić grudki, wyjąć korzenie i kamienie, a także usunąć wszystkie chwasty, bo późniejsze pielenie będzie bardzo pracho- i czasochłonne. Ziemia do uprawy warzyw powinna być żyzna (zasobna w składniki pokarmowe), piaszczysto-gliniasta (przepuszczalna, ale wilgotna) o odczynie lekko kwaśnym (pH 6-6,5).

Jeśli gleba w ogrodzie jest inna lub słabej jakości, niezbędne będzie jej poprawienie. Najlepiej wzbogacić ją w materię organiczną, która przy udziale mikroorganizmów glebowych zmieni się w cenną próchnicę. Doskonale poprawia ona jakość i właściwości gleby, dzięki czemu ryzyko chorób jest mniejsze. Jesienią (przed założeniem uprawy) można wysypać na powierzchnię gruntu obornik i przekopać go z glebą, by się rozłożył. Można także wykorzystać suszony obornik granulowany (łatwy i gotowy do stosowania przez cały sezon), kompost ogrodowy lub gotowe podłoże z worków.


By warzywa rosły zdrowo i obficie plonowały, trzeba zapewnić im odpowiednie warunki, zgodne z ich indywidualnymi wymaganiami oraz zasadami płodozmianu. Szczegółowe wymagania różnych grup warzyw znajdziesz w tabeli po prawej stronie.

 

Poznaj szczegółowe wymagania uprawy:

Jakie warzywa uprawiać?

By założyć uprawy będziesz potrzebować odpowiednich nasion lub wyrośniętych sadzonek. Wybór warzyw do samodzielnej uprawy jest ogromny! Do uprawy amatorskiej doskonale nadaje się kilkadziesiąt gatunków warzyw, a co roku pojawiają się nowe odmiany, co daje nam kilkaset różnych roślin do wyboru. W każdym centrum ogrodniczym lub sklepie internetowym bez żadnych problemów można kupić praktycznie każdą roślinę.

Nasiona warzyw odpornych na niską temperaturę wysiewa się już wczesnej wiosny, a termin uzależniony jest od gatunku (zobacz terminarz). Wszystkie informacje o siewie (termin, rozstawa, głębokość) podane są na opakowaniu! Najwcześniej można wysiewać nasiona rzodkiewek, sałaty, szpinaku - tzw. nowalijki, które doskonale nadają się na wczesny zbiór.

Wygodnie jest stosować nasiona otoczkowane substancją zapobiegającą chorobom i nawozem startowym lub umieszczone na specjalnej taśmie, którą wystarczy rozwinąć w prostej linii, a następnie przysypać ziemią. Po skiełkowaniu siewki należy przerwać, by warzywa nie rosły za gęsto. Rozstawa uzależniona jest od gatunku i odmiany, ale można przyjąć zasadę, że im większe warzywa i im dłużej rosną, tym więcej miejsca potrzebują. Warzywa ciepłolubne oraz te o długim okresie wegetacyjnym lepiej wysiewać wcześniej w pomieszczeniu, a do gruntu sadzić dopiero, gry pod rosną. Taki sposób uprawy nazywa się rozsadą (zobacz jak ją przygotować).


Jak pielęgnować?

Odpowiednia pielęgnacja, już od wczesnych faz wzrostu, jest gwarancją obfitego plonowania. Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym jest odchwaszczanie - musi być jak najczęstszym by nie dopuścić do wzrostu chwastów! Nie wolno dopuścić do ich kwitnienia i wydania nasion, bo gdy się rozsieją, szybko się rozmnożą. Nie można także zapomnieć o podlewaniu, zwłaszcza w upalnych miesiącach. Jeśli gleba zawiera dużo materii organicznej, lepiej gromadzi wilgoć i nie wymaga tak częstego nawadniania, dlatego tak ważne jest odpowiednie przygotowanie podłoża przed założeniem warzywnika! Warzywa intensywnie rosną więc nie można zapomnieć o ich nawożeniu. Najlepiej podsypywać grządki kompostem lub podlewać biohumusem. W razie potrzeby warto zastosować nawozy mineralne, które uzupełnią niedobory pierwiastków.


Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Karen Warner - Pixabay.com


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (1)
Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Pomysły na Święta
Temat miesiąca
Pomysły na Święta
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 50, Sentencja nr:7
Tydzień 50, Sentencja nr:7
Gdy zima zaczyna się za oknami na naszych parapetach w dalszym ciągu kwitną niektóre rośliny. Należy je systematycznie podlewać.
Tydzień 50, Sentencja nr:6
Tydzień 50, Sentencja nr:6
Poinsecję można kupić już na początku grudnia – będzie wtedy przez kilka tygodni przypominać nam o zbliżających się Świętach.
Tydzień 50, Sentencja nr:5
Tydzień 50, Sentencja nr:5
Pamiętajmy, aby przed zimą wyczyścić i zakonserwować narzędzia ogrodnicze. Metalowe części warto zabezpieczyć smarem lub preparatem do konserwacji metalu. Narzędzia wygodnie jest przechowywać na specjalnych wieszakach lub stojakach. Miejsce to powinno być zabezpieczone przed wilgocią.
Tydzień 50, Sentencja nr:4
Tydzień 50, Sentencja nr:4
Krzewy zimozielone warto osłonić na zimę siatkami cieniującymi, które nie przepuszczają promieniowania UV i chronią przed wiatrem. Cieniowanie jest bardzo istotnym zabiegiem, ponieważ z powierzchni liści podczas silnego nasłonecznienia wyparowuje woda, a każda zamarznięta warstwa uniemożliwia roślinie uzupełnianie jej braku.
Tydzień 50, Sentencja nr:1
Tydzień 50, Sentencja nr:1
Podlewajmy zimozielone krzewy. Jest to bardzo ważne, ponieważ także zimą przez ich liście odparowuje woda, co naraża rośliny na uschnięcie (pamiętajmy jednak, by nie podlewać roślin ogrodowych podczas mrozów).
Twoja strona ogrodu