Jak i kiedy wysiać buraki?
Najczęściej uprawiany jest burak ćwikłowy i jego uprawa jest dość prosta – nawet dla początkującego ogrodnika. Najlepiej wysiać nasiona bezpośrednio do gruntu i można zrobić to już od połowy kwietnia, w maju, czerwcu i na początku lipca.
Jakie nasiona wybrać?
Przy zakupie nasion warto zerknąć na opis i sprawdzić, czy kupujemy odmiany wczesne, czy nie co późniejsze. Wczesne (najwcześniej wysiewane) odmiany, np. w kwietniu i z początkiem maja, będą najlepiej nadawać się na zbiór młodych liści, czyli popularnej botwiny (boćwiny). Na uprawę tradycyjnych buraków w postaci korzenia wysiewa się zwykle odmiany późniejsze, np. 'Okrągły Ciemnoczerwony' lub podłużne – 'Rywal' i 'Opolski'.
Jak najlepiej wysiać buraki?
Po przygotowaniu podłoża nasiona siejemy w rowkach na głębokość około 2 cm, a jeśli wysiewamy większa ilość w kilku rzędach, to warto zachować odległość około 20-40 cm między nimi. Po wysianiu nasion przysypujemy je glebą i lekko ubijamy (ugniatamy), a następnie podlewamy. Jeśli mamy lekką, przepuszczalną (bardziej piaszczystą glebę) lepiej wysiać nasiona głębiej – około 3cm.
Nasiona siejemy w rzędzie co kilka centymetrów, ale gdy rośliny po wzejściu będą rosły za gęsto, warto je przerywać (rozsadzić w większych odstępach) lub przesadzić w inne miejsca (dobrze znoszą przesadzanie). W przypadku, gdy po wysiewie zdarzy się przymrozek i zauważymy, że rośliny nie wschodzą można spokojnie dosiać kolejną partie nasion.
Przy odpowiednich warunkach (temperatura 8-10 °C) wschody widoczne są po około 2-3 tygodniach, ale gdy wiosna jest sucha, na pierwsze listki trzeba poczekać dłużej (nawet 4 tygodnie).
Jak przygotować glebę i stanowisko do wysiewu buraków?
Do uprawy buraków najlepiej wybrać słoneczne i przewiewne miejsca (w cieniu lub pod drzewami rosną słabo i tworzą niewielkie korzenie). Są one dość tolerancyjne w stosunku do podłoża – gleba może być przeciętna, najlepiej gliniasto-piaszczysta o obojętnym odczynie (pH około 7).
Ponadto, warzywa te preferują glebę regularnie nawadnianą, bogate w próchnicę i wapń. Nie tolerują jednak gleb kwaśnych i stale podmokłych oraz bardzo suchych i kamienistych (słabo wykształca się część podziemna lub jest zniekształcona).
Warto zasilić podłoże w przyszłym miejscu uprawy buraków (np. jesienią poprzedniego roku) nawozem organicznym (kompostem lub obornikiem), a bezpośrednio przed wysiewem nasion dokładnie spulchnić glebę.
- Buraki będą lepiej rosły w odpowiednim towarzystwie, dlatego zaleca się by uprawiać je obok innych warzyw, np. czosnku, grochu, ogórka, kapusty, kalarepy, kopru, rzodkiewki oraz w pobliżu ziół.
- Z kolei nie najlepiej znoszą one sąsiedztwo pomidorów, szczypioru, marchwi czy ziemniaków i lepiej nie uprawiać ich razem.
Aby warzywa rosły zdrowo, warto też stosować zmianowanie i pamiętać o tym, by buraki nie rosły zbyt długo w jednym miejscu (maksymalnie 3-4 lata). Buraki ćwikłowe dobrze jest wysiewać w miejscach, gdzie wcześniej rosły warzywa cebulowe lub dyniowate, a unikać stanowisk po uprawie innych warzyw korzeniowych lub szpinaku.
Pielęgnacja buraków po wysiewie nasion
Po wysiewie i wschodach buraków najważniejszym zabiegiem pielęgnacyjnym jest regularne nawadnianie (źle znoszą dłuższą suszę) oraz odchwaszczanie, aby chwasty nie zaburzały rozwoju roślin. Może zdarzyć się, że buraki zostaną zaatakowane przez mszyce lub groźną chorobę grzybową buraków – chwościka buraka. Aby unikać tych zagrożeń należy zapewnić burakom jak najlepsze (optymalne) warunki uprawy, przewiewne stanowisko oraz oraz regularnie monitorować rośliny. W razie konieczności można zastosować preparaty ochrony roślin – najlepiej naturalne lub biologiczne.
Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcie tytułowe: andreas160578/Pixabay