Jagodnik w ogrodzie: Przestrzegaj tych 6 zasad, a uprawa krzewów owocowych stanie się samą przyjemnością

Owoce jagodowe z ogrodu fot. Couleur - Pixabay

Czy wiesz, że pyszne i zdrowe owoce jagodowe możesz z łatwością uzyskać we własnym ogrodzie nawet jeśli jesteś początkującym ogrodnikiem? Dowiedz się, czym właściwie jest jagodnik i jak go stworzyć, by mieć soczyste owoce przez całe lato. Poznaj tajniki wyboru odpowiednich gatunków, pielęgnacji i ochrony przed szkodnikami, które sprawią, że Twoje krzewy jagodowe będą zdrowo rosnąć i obficie owocować.

Posłuchaj
00:00
120
Spis treści
Zalety uprawiania własnych owoców jagodowych Zakładanie jagodnika: krok po kroku Jakie owoce jagodowe warto uprawiać w ogrodzie?

Co to jest jagodnik? Dlaczego warto go mieć?

Jagodnik w ogrodzie to mały sad lub wydzielone spokojne miejsce w warzywniku, gdzie uprawiane są rośliny jagodowe, tj. krzewy i krzewinki rodzące owoce "bez pestki" – tj. truskawki, borówki, porzeczki czy maliny. Choć pochodzą z różnych stron świata, to mają zbliżone wymagania i można je uprawiać obok siebie, pamiętając jednak o kilku różnicach w pielęgnacji.

Krzewy owocowe będą zdrowo rosnąć i obficie plonować tylko wtedy, gdy zapewnimy im odpowiednie warunki. Jeśli odpowiednio dobierzemy gatunki i odmiany to soczystymi owocami będziemy mogli cieszyć się od czerwca do późnej jesieni. Warto je uprawiać, gdyż owoce jagodowe są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe!

Rośliny jagodowe to doskonały sposób na pyszne plony nawet z małego ogrodu lub doniczki.

 

Jak założyć jagodnik w ogrodzie i uprawiać owoce jagodowe?

Miejsce

Idealne jest stanowisko dobrze nasłonecznione, ciepłe i osłonięte od wiatru. Im więcej światła, tym owoce będą dorodniejsze i słodsze, a im mniej wiatru, tym mniejsze będzie ryzyko przemarzania. Krzewy tolerują wprawdzie lekki półcień, jednak owocowanie będzie wtedy mniej obfite. Jagodnik warto założyć w jak najbardziej zacisznym miejscu ogrodu, jednak niezbyt oddalonym od domu, aby smaczne owoce były zawsze pod ręką.

W cieniu wzrost krzewów jagodowych będzie ograniczony, a ryzyko wystąpienia chorób grzybowych wysokie. Unikaj takich stanowisk, by mieć jak największe plony.

 

Najpopularniejszy i najwygodniejszy w pielęgnacji jest jagodnik rzędowy – gdy krzewy posadzone są w podłużnych kwaterach/szpalerach. Dostęp światła jest wtedy najlepszy, a pielęgnacja i zbiór owoców są bardzo wygodne.

Gleba

Musi być żyzna, próchnicza i przepuszczalna, o lekko kwaśnym pH, dostosowanym do wymagań rośliny (jedynie borówka wymaga bardzo kwaśnej ziemi!). Powinna dobrze utrzymywać wilgoć, ale nie może być podmokła.

Warto glebę nawieźć obornikiem – jesienią, rok przed planowanym założeniem jagodnika lub dobrze rozłożonym kompostem bezpośrednio przed posadzeniem, by dodać do niej materii organicznej. Dla borówki niezbędne będzie wymieszanie podłoża z kwaśnym torfem.

Sadzenie i zimowanie

Rośliny w doniczkach można sadzić przez cały sezon, jednak najlepszy jest termin jesienny, kiedy sadzi się też sadzonki z odkrytym systemem korzeniowym. Ziemia wokół roślin musi być dobrze odchwaszczona i głęboko przekopana. Krzewy sadzi się do dołków o średnicy 40-50 cm i głębokości przynajmniej 30-40 cm. Większość gatunków jest dość odporna na mróz i bez problemu przezimuje. Mniej odporne są same kwiaty roślin, które niezbyt dobrze znoszą wiosenne przymrozki.

Nawożenie i podlewanie

Zasilanie krzewów jagodowych powinno być regularne i dobrze zbilansowane dla konkretnej uprawy. Można używać uniwersalnych mieszanek mineralnych i stosować je według zaleceń producenta. Najlepiej wcześniej wykonać analizę składu chemicznego gleby i nawożenie stosować jedynie jako uzupełnienie niedoborów.

Warto stosować dodatkowe nawożenie organiczne i dwukrotnie podsypywać krzewy dobrze rozłożonym obornikiem i ściółkować słomą, która ograniczy rozwój chwastów i nadmierne parowanie wody. Owocujące krzewy nie lubią przesuszenia, dlatego też niezmiernie ważne jest podlewanie w okresie zawiązywania i dojrzewania owoców.

Przycinanie

Krzewy przycinamy w okresie spoczynku, późną jesienią lub wczesną wiosną, by je odmłodzić. Usuwamy zawsze pędy chore, nadmiar pędów jednorocznych nadmiernie zagęszczających i stare pędy.

Cięcie krzewów jest niezbędne, by zachować je w dobrej formie i stymulować obfite kwitnienie i owocowanie.

Odmiany

W każdej szkółce z łatwością można kupić odmiany do tzw. uprawy amatorskiej. Charakteryzują się one:

  • wysoką odpornością na podstawowe choroby i szkodniki,
  • dobrą jakością owoców,
  • regularnym i obfitym plonowaniem.

Fot. Nowaja, Ulrike Leone, GLady, S. Hermann & F. Richter/Pixabay

1 – truskawki, 2 – borówki, 3 – porzeczki, 4 – maliny, 5 – agrest, 6 – jeżyny.

Co posadzić w jagodniku?

  • Truskawki (Fragaria × ananassa) [1] to niskie krzewinki doskonałe do uprawy w małych ogródkach lub w doniczkach – do tej uprawy najlepsze są odmiany powtarzające owocowanie. Im rośliny są starsze tym owocowanie jest gorsze, dlatego też uprawa truskawek na tym samym miejscu powinna trwać tylko 2-3 lata.
    ► Dowiedz się więcej o ich uprawie

  • Borówki (Vaccinium corymbosum) [2] to zdecydowanie najpopularniejsze rośliny jagodowe. Krzewy wymagają sporo miejsca, gdyż mogą dorastać nawet do 2,5 m wysokości, choć większość odmian nie przekracza 1,5 metra. Wymagają kwaśnej gleby o pH 3,5-4,0. Jeśli odczyn podłoża będzie wyższy krzewy nie będą kwitnąć i owocować. Większość odmian jest samopylnych, ale lepiej owocują w wyniku zapylania krzyżowego, warto więc posadzić obok siebie kilka odmian.
    ► Dowiedz się więcej o ich uprawie

  • Porzeczki (Ribes) [3] mogą dorastać nawet do 2 m wysokości i szerokości, potrzebują więc dużo miejsca. Krzewy porzeczki czerwonej (R. spicatum) i białej (R. niveum) wyróżniają się dużą wytrzymałością na mróz. Porzeczka czarna (R. nigrum) jest mniej wytrzymała. Krzewy, by obficie owocowały, muszą być stale odmładzane. Porzeczki czarne na 1-2 letnich, czerwone i białe na 3-4 letnich. Starsze pędy najlepiej wycinać.
    ► Dowiedz się więcej o ich uprawie

  • Maliny (Rubus idaeus) [4] są najmniej wymagające ze wszystkich krzewów jagodowych. Dzielą się na dwa rodzaje: letnie – owocują tylko raz, wczesnym latem na pędach dwuletnich; jesienne – owocuje dwukrotnie – wczesnym latem i jesienią na pędach tegorocznych. Znacznie częściej uprawia się odmiany jesienne, które po owocowaniu (późną jesienią) przycina się do ziemi.
    ► Dowiedz się więcej o ich uprawie

  • Agrest (Ribes grossularia) [5] jest kolczastym krzewem, dorastającym do 1,5 m wysokości. By corocznie obficie owocował, wymaga regularnego cięcia. Wycina się starsze pędy (5-6 letnie) i zostawia jak najwięcej młodych. Korona powinna być dość luźna, by do wnętrza krzewu docierało dużo słońca.
    ► Dowiedz się więcej o ich uprawie

  • Jeżyny (Rubus fruticosus) [6] są najłatwiejsze w uprawie. Pędy mogą dorastać do 2 m długości, wymagają więc podpór. Krzewy owocują na pędach dwuletnich. Po owocowaniu wycinamy wszystkie pędy, które już owocowały, aby tegoroczne w przyszłym roku obsypały się owocami.
    ► Dowiedz się więcej o ich uprawie

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Couleur, Greg Reese / Pixabay

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
Komentarze

Gość Katanna
29-09-2021 08:06
U mnie na wsi nikt nie używa stwierdzenia "owoce jagodowe", ale "owoce miękkie". :)
Gość Piotr Sadownik
10-11-2019 22:29
Fajny tekst dla początkujących. Ja jednak szukam więcej konkretów o uprawie roślin jagodowych, bo jestem sadownikiem. Co redakcja może polecić? Jakieś książki, czasopisma lub portale?
Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl
Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści