Wybrane gatunki roślin o właściwościach antynowotworowych – wprowadź je do swojej diety!
Dieta wpływa na rozwój ponad 80 różnorodnych chorób, co oznacza, że prawidłowe żywienie może znacznie obniżyć rozwój wielu z nich. Tak jest też w przypadku nowotworów, których aż 30% może mieć przyczynę w nieprawidłowej diecie. Mimo że nie ma możliwości całkowitego wyeliminowania ryzyka rozwoju nowotworów, to można je znacznie obniżyć. Dlatego warto zadbać o prawidłową dietę i wprowadzić do niej produkty, zawierające składniki o działaniu przeciwnowotworowym, zwłaszcza że zawierają one również inne, cenne dla zdrowia składniki, poprawiając ogólną kondycję i samopoczucie, co ułatwia ewentualne leczenie i rekonwalescencję. Jakie rośliny mają działanie antynowotworowe?
Aronia
Aronia to wyjątkowo bogate źródło witamin, związków fenolowych i przeciwutleniaczy. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe i pozytywnie wpływa na działa układu odpornościowego. Dodatkowo niweluje negatywne skutki stresu oksydacyjnego i opóźnia starzenie się organizmu. Dobrze wpływa na stan i wygląd skóry. Zalecana jest również w trakcie chemio i radioterapii, gdyż zmniejsza ich negatywne skutki.
Pomidor
Pomidor to cenne źródło witamin i mikroelementów m.in. potasu, który obniża ciśnienie krwi. Charakteryzuje się również najwyższą zawartością likopenu, który wykazuje silne działanie prozdrowotne, m.in. zmniejszając ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty, przełyku, żołądka, płuc i jamy ustnej. Co ciekawe lepszym źródłem likopenu są pomidory poddane obróbce termicznej niż surowe. Dlatego warto z nich przygotowywać sosy, zupy, przeciery i inne dania oraz przetwory.
Borówka
Owoce borówki wysokiej to kolejne, niezwykle bogate źródło witamin (A, C, E, B), składników mineralnych (m.in. cynk, potas, żelazo, miedź), antyutleniaczy oraz flawonoidów. Zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne (nadciśnienie, udar mózgu, zawał serca, cukrzyca, nowotwory), opóźnia starzenie się organizmu i wspomaga naturalną odporność.
Kurkuma
Kurkuma znana jest przede wszystkim z działania wspomagającego odchudzanie, gdyż pobudza wydzielanie żółci, gastryny i enzymów trzustkowych. Jednak wykazuje również działanie przeciwzapalne, a związki w niej zawarte hamują namnażanie komórek nowotworowych i unieszkodliwiają substancje kancerogenne.
Mięta
To niezwykle popularne zioło, które zawiera wiele cennych składników oraz olejki eteryczne o dobroczynnym działaniu. Mięta działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Obniża ciśnienie, łagodzi podrażnienia żołądka i wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Czosnek
Czosnek wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Obniża ciśnienie i wspiera naturalną odporność. Czosnek najlepiej spożywać na surowo, gdyż wysokie temperatury niszczą dobroczynne enzymy. Można go również dodawać do potraw, ale pod sam koniec gotowania. Ważne jest również, aby czosnku nie spożywać w całości, a po jego wcześniejszym poszatkowaniu lub przeciśnięciu przez praskę, co zwiększa dostępność cennych składników.
Majeranek
Majeranek suszony to jedno z najchętniej stosowanych ziół w kuchni polskiej. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Poprawia również strawność suchych nasion roślin strączkowych, dlatego często dodawany jest do gotowanej fasoli, czy grochu.
Bób
Bób zawiera dużą ilość kwasu foliowego, witamin, składników mineralnych i błonnika, co czyni go doskonałą częścią profilaktyki nowotworu jelita grubego. Dodatkowo zawarte w nim składniki zwalczają wolne rodniki, reguluje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi. Jest dość sycący, a jednocześnie dostarcza niewielu kalorii, dlatego polecany jest w trakcie odchudzania.
Roszponka
Poprawia trawienie i działa uspokajająco, a dzięki dużej zawartości witaminy C i innych przeciwutleniaczy niweluje działanie niekorzystnych dla organizmu wolnych rodników. Pozytywnie wpływa na pracę serca, pozytywnie wpływa na wzrok oraz poprawia stan skóry.
Winogrona
Duża ilość witamin, minerałów i antyoksydantów sprawia, że owoce winorośli – winogrona, pozytywnie wpływają na działanie układu odpornościowego i zmniejszają ryzyko chorób cywilizacyjnych, a więc np. nadciśnienia, nowotworów i udaru mózgu. Trzeba jednak pamiętać o wysokiej zawartości cukrów prostych, przez które winogrona nie są polecane osobom chorym na cukrzycę.
Sałata
Pozytywnie wpływa na trawienie i układ odpornościowy, a dzięki dużej zawartości antyutleniaczy niweluje skutki stresu oksydacyjnego, a więc wykazuje również działanie antynowotworowe. Dodatkowo zmniejsza wchłanianie tłuszczów i cukrów, dzięki czemu świetnie sprawdza się w trakcie odchudzania.
Brokuł
Bogate źródło witaminy C, kwasu foliowego i innych, cennych dla zdrowia składników mineralnych. Brokuł wykazuje działanie przeciwnowotworowe, pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i stawy.
Dynia
Dynia jest bardzo delikatna, dlatego może być spożywana praktycznie przez wszystkich, również przez osoby z kłopotami gastrycznymi. Zawiera duże ilości witamin, składników mineralnych, błonnika, a dodatkowo jest niskokaloryczna. Z kolei pestki dyni to cenne źródło dobrych kwasów tłuszczowych. Dynia wykazuje również działanie przeciwnowotworowe ze względu na dużą zawartość antyutleniaczy.
Podsumowanie – warto jeść zdrowe produkty roślinne!
Oczywiście istnieje o wiele więcej roślin, które pozytywnie oddziałują na cały organizm i zawierają składniki, wykazujące działanie przeciwnowotworowe. Dlatego warto dbać, aby w codziennym żywieniu znajdowało się dużo warzyw, owoców, nasion i tłuszczów roślinnych, które dostarczają flawonoidy, antyutleniacze, witaminy, składniki mineralne oraz błonnik. To właśnie te składniki pokarmowe mają działanie antynowotworowe. Warto również dbać o różnorodność diety, gdyż zmniejsza to ryzyko niedoboru składników pokarmowych i zapewnia dużą ilość wszystkich składników pokarmowych.
Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: Nadine Primeau/Unsplash