Dynamiczny rozwój medycyny i farmakologii sprawił, że niemal całkowicie uzależniliśmy się od leków zapominając, iż apteka natury także ma nam sporo do zaoferowania.
Przypomnij sobie o magii ziół w groźnych czasach pandemii. Sprawdź, które rośliny mogą nam naturalnie pomóc w podniesieniu odporności i zwalczaniu różnych infekcji.
Dawniej wiedza o leczniczych właściwościach ziół była obszerna i przekazywana z pokolenia na pokolenie, gdyż dostęp do lekarzy i leków był mocno ograniczony, a korzystanie z nich kosztowne. Kiedy opieka lekarska stała się bardziej powszechna, a wybór farmaceutyków większy, zioła popadły w zapomnienie.
Obecnie zioła powoli ale systematycznie znów powracają do łask. Przez lata zaniedbań, wiedza o ich właściwościach leczniczych mocno się jednak skurczyła, dlatego musimy od początku uczyć się, jak korzystać z dobrodziejstw natury. Jest to szczególnie ważne w czasie, gdy wiele leków przestaje działać, a nas atakują coraz bardziej zjadliwe patogeny. Bakterie stają się lekooporne, a wirusy trudne do zwalczenia znanymi medykamentami. Pojawiają się nowe, groźne choroby, które atakują z niezwykłą siłą, odbierając nam zdrowie, a czasem nawet życie i przybierając rozmiary pandemii.
W obecnej sytuacji szczególnie ważne staje się wzmocnienie naszego organizmu i uodpornienie go na ataki patogenów, bo dzięki temu będziemy mieć większą
szansę na przetrwanie trudnego okresu pandemii, a jeśli przytrafi nam się choroba, łatwiej się z nią uporamy i szybciej wrócimy do zdrowia.
Jak zioła podnoszą naszą odporność?
Nasz układ odpornościowy, rozleniwiony niską aktywnością fizyczną i łatwo dostępnymi farmaceutykami, dość słabo radzi sobie z infekcjami, dlatego praca nad jego wzmocnieniem naturalnymi środkami może trochę potrwać.
W przeciwieństwie do leków, preparaty ziołowe działają wolniej i mniej agresywnie, dlatego potrzebują trochę czasu, aby skutecznie wpłynąć na nasz organizm. Nie możemy się spodziewać, że po wypiciu naparu ziołowego od razu staniemy się zdrowsi i silniejsi. Chcąc osiągnąć spodziewany efekt, musimy stosować zioła systematycznie przez określony czas (ok. 2-3 tyg.) i w odpowiednich dawkach.
Zioła – jasna i ciemna strona natury
Zanim jednak zdecydujemy się na terapię ziołową, musimy się do tego przygotować, a nawet zasięgnąć porady lekarza, który dobierze dla nas właściwe zioła oraz ustali dawkowanie i czas trwania terapii. Rośliny lecznicze, traktowane do niedawna dość niepoważnie i kojarzone głównie z babciną herbatką ziołową, wbrew pozorom potrafią działać bardzo silne i zastosowane w niewłaściwy sposób mogą przynieść więcej szkody niż pożytku.
W skład ziół wchodzi wiele substancji chemicznie czynnych (min. kwasy organiczne, glikozydy, alkaloidy, garbniki, saponiny, gorycze, witaminy), które po przedawkowaniu mogą stać się niebezpieczne. Często wchodzą też w interakcje z zażywanymi lekami, powodując rozmaite skutki uboczne.
Ze względu na choroby lub szczególne sytuacje (np. ciąża, która wyklucza stosowanie wielu ziół), nie każdy może też sięgać po dowolne zioła, gdyż niektóre z nich mogą stać powodem problemów zdrowotnych.
Przykładowo czosnek potrafi utrudnić krzepniecie krwi i powoduje alergie, dziurawiec sprzyja fototoksyczności i poparzeniom słonecznym, pokrzywa nie jest wskazana przy chorobach nerek, a jeżówka może obniżać ciśnienie krwi.
10 ziół na odporność i wzmocnienie
W naturze istnieje wiele roślin, które mogą pomóc nam podnieść odporność organizmu i zwalczyć infekcje. Przedstawiamy jedne z najbardziej znanych i często stosowanych roślin:
Czosnek
Fot. Steve Buissinne/Pixabay
Czosnek pospolity, powszechnie uprawiany w naszym kraju jako warzywo. Czosnek posiada cały szereg właściwości leczniczych, gdyż działa przeciwbakteryjnie, wzmacniająco, przeciwgrzybiczo, przeciwpasożytniczo oraz przeciwwirusowo.
- Najsilniejsze działanie ma spożywany systematycznie świeży czosnek (2 ząbki dziennie), ale można go też stosować w postaci nalewki, soku czosnkowo-cytrynowego czy naparu (obróbka termiczna zmniejsza jego skuteczność).
|
Jeżówka
Fot. ChamilleWhite/Depositphotos
Niezwykle cenną w podnoszeniu odporności rośliną jest też jeżówka purpurowa. Znane jest jej działanie przeciwwirusowe w zakażeniach grypowych, a prowadzone ostatnio badania sugerują też działanie hamujące rozwój koronowirusów.
- Jeżówkę stosuje się zwykle w postaci wyciągów, ekstraktów lub nalewek.
|
Bez czarny
Fot. RitaE/Pixabay
Kolejną rośliną wzmacniającą organizm i wykazującą działanie przeciwwirusowe jest czarny bez.
- Sok lub ekstrakt z jego dojrzałych owoców (niedojrzale są toksyczne), to znakomity środek na przeziębienia, grypę i infekcje wirusowe.
|
Imbir
Fot. Joseph Mucira/Pixabay
Właściwości przeciwwirusowe, wzmacniające i rozgrzewające posiada także korzeń imbiru lekarskiego. Ten egzotyczny przybysz to doskonała przyprawa i środek leczniczy.
- Jego świeże plastry można dodawać do herbaty lub stosować w postaci naparu z dodatkiem cytryny i miodu.
|
Pokrzywa zwyczajna
 Fot. Marina Pershina/Pixabay
Zielem o działaniu wzmacniającym, a także pomagającym zwalczyć infekcje jest także pokrzywa zwyczajna.
- Przez cały rok można stosować ją w postaci odwaru lub naparu z liści, ale wiosną największą wartość leczniczą ma świeży sok wyciśnięty z młodych liści.
|
Chmiel zwyczajny
Fot. Markus Spiske/Unsplash
Właściwości lecznicze posiada też chmiel zwyczajny, który wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwnowotworowe.
- Chmiel stosuje się w postaci naparu z szyszek.
|
Lipa
 Fot. ChamilleWhite/Depositphotos
W łagodzeniu infekcji i obniżeniu towarzyszącej jej temperatury pomocna będzie także lipa drobnolistna.
- Napar z jej kwiatów działa napotnie, rozgrzewająco i wzmacniająco, a także łagodzi kaszel.
|
Czarna porzeczka
Fot. ChamilleWhite/Depositphotos
Działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i wzmacniające wykazują też owoce porzeczek, a szczególnie porzeczki czarnej.
- Sok ze świeżych owoców ma w swoim składzie bardzo duże ilości witamin, soli mineralnych oraz antocyjanów.
|
Rokitnik
Fot. silviarita/Pixabay
Na uwagę zasługuje też mało u nas popularny, a niezwykle wartościowy rokitnik pospolity, którego owoce są skarbnicą witaminy C oraz wielu innych witamin i minerałów. Nazywany cytrusem północy rokitnik, nie jest wprawdzie liderem wśród roślin bogatych w witaminę C, ale ze względu na brak w jego owocach enzymu niszczącego tą witaminę, nie ulega ona rozkładowi tak szybko jak w przypadku innych owoców (np. dzikiej róży)
- W przetworach z rokitnika (min. sokach, oleju z rokitnika), znajdziemy bardzo dużo, dobrze przyswajalnej witaminy C oraz antocyjanów.
|
Kiszona kapusta
Fot. joannawnuk/Depositphotos
Kapusta nie jest co prawda zaliczana do ziół, ale w formie kiszonki zasługuje na szczególną uwagę! Ze względu na ogromne bogactwo zawartych w niej witamin (w tym głównie wit. C), minerałów, związków grzybobójczych i bakteriobójczych, błonnika oraz pożytecznych bakterii kwasu mlekowego (pro biotycznych), potrafi niezwykle skutecznie wspomagać nasz organizm w walce z infekcjami. Powinna być jednak spożywana systematycznie, najlepiej przez całą zimę i nie może być kwaszona (np. octem), tylko naturalnie kiszona bez żadnych sztucznych dodatków.
|
Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcie tytułowe: ChamilleWhite/Depositphotos
Komentarze