Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2021
126
Okazje
Artykuł na: 6-9 minut

Zioła na podnoszenie odporności. Te rośliny powinieneś znać!

Dynamiczny rozwój medycyny i farmakologii sprawił, że niemal całkowicie uzależniliśmy się od leków zapominając, iż apteka natury także ma nam sporo do zaoferowania.

Przypomnij sobie o magii ziół w groźnych czasach pandemii. Sprawdź, które rośliny mogą nam naturalnie pomóc w podniesieniu odporności i zwalczaniu różnych infekcji.

 

Dawniej wiedza o leczniczych właściwościach ziół była obszerna i przekazywana z pokolenia na pokolenie, gdyż dostęp do lekarzy i leków był mocno ograniczony, a korzystanie z nich kosztowne. Kiedy opieka lekarska stała się bardziej powszechna, a wybór farmaceutyków większy, zioła popadły w zapomnienie.

Obecnie zioła powoli ale systematycznie znów powracają do łask. Przez lata zaniedbań, wiedza o ich właściwościach leczniczych mocno się jednak skurczyła, dlatego musimy od początku uczyć się, jak korzystać z dobrodziejstw natury. Jest to szczególnie ważne w czasie, gdy wiele leków przestaje działać, a nas atakują coraz bardziej zjadliwe patogeny. Bakterie stają się lekooporne, a wirusy trudne do zwalczenia znanymi medykamentami. Pojawiają się nowe, groźne choroby, które atakują z niezwykłą siłą, odbierając nam zdrowie, a czasem nawet życie i przybierając rozmiary pandemii.

W obecnej sytuacji szczególnie ważne staje się wzmocnienie naszego organizmu i uodpornienie go na ataki patogenów, bo dzięki temu będziemy mieć większą

szansę na przetrwanie trudnego okresu pandemii, a jeśli przytrafi nam się choroba, łatwiej się z nią uporamy i szybciej wrócimy do zdrowia.

Jak zioła podnoszą naszą odporność?

Nasz układ odpornościowy, rozleniwiony niską aktywnością fizyczną i łatwo dostępnymi farmaceutykami, dość słabo radzi sobie z infekcjami, dlatego praca nad jego wzmocnieniem naturalnymi środkami może trochę potrwać.

W przeciwieństwie do leków, preparaty ziołowe działają wolniej i mniej agresywnie, dlatego potrzebują trochę czasu, aby skutecznie wpłynąć na nasz organizm. Nie możemy się spodziewać, że po wypiciu naparu ziołowego od razu staniemy się zdrowsi i silniejsi. Chcąc osiągnąć spodziewany efekt, musimy stosować zioła systematycznie przez określony czas (ok. 2-3 tyg.) i w odpowiednich dawkach.

Zioła – jasna i ciemna strona natury

Zanim jednak zdecydujemy się na terapię ziołową, musimy się do tego przygotować, a nawet zasięgnąć porady lekarza, który dobierze dla nas właściwe zioła oraz ustali dawkowanie i czas trwania terapii. Rośliny lecznicze, traktowane do niedawna dość niepoważnie i kojarzone głównie z babciną herbatką ziołową, wbrew pozorom potrafią działać bardzo silne i zastosowane w niewłaściwy sposób mogą przynieść więcej szkody niż pożytku.

W skład ziół wchodzi wiele substancji chemicznie czynnych (min. kwasy organiczne, glikozydy, alkaloidy, garbniki, saponiny, gorycze, witaminy), które po przedawkowaniu mogą stać się niebezpieczne. Często wchodzą też w interakcje z zażywanymi lekami, powodując rozmaite skutki uboczne

Ze względu na choroby lub szczególne sytuacje (np. ciąża, która wyklucza stosowanie wielu ziół), nie każdy może też sięgać po dowolne zioła, gdyż niektóre z nich mogą stać powodem problemów zdrowotnych.

Przykładowo czosnek potrafi utrudnić krzepniecie krwi i powoduje alergie, dziurawiec sprzyja fototoksyczności i poparzeniom słonecznym, pokrzywa nie jest wskazana przy chorobach nerek, a jeżówka może obniżać ciśnienie krwi.

10 ziół na odporność i wzmocnienie

W naturze istnieje wiele roślin, które mogą pomóc nam podnieść odporność organizmu i zwalczyć infekcje. Przedstawiamy jedne z najbardziej znanych i często stosowanych roślin:


Czosnek

Czosnek, fot. Steve Buissinne - PixabayFot. Steve Buissinne/Pixabay

Czosnek pospolity, powszechnie uprawiany w naszym kraju jako warzywo. Czosnek posiada cały szereg właściwości leczniczych, gdyż działa przeciwbakteryjnie, wzmacniająco, przeciwgrzybiczo, przeciwpasożytniczo oraz przeciwwirusowo.

  • Najsilniejsze działanie ma spożywany systematycznie świeży czosnek (2 ząbki dziennie), ale można go też stosować w postaci nalewki, soku czosnkowo-cytrynowego czy naparu (obróbka termiczna zmniejsza jego skuteczność).


Jeżówka

Jeżówka, fot. ChamilleWhite - DepositphotosFot. ChamilleWhite/Depositphotos

Niezwykle cenną w podnoszeniu odporności rośliną jest też jeżówka purpurowa. Znane jest jej działanie przeciwwirusowe w zakażeniach grypowych, a prowadzone ostatnio badania sugerują też działanie hamujące rozwój koronowirusów.

  • Jeżówkę stosuje się zwykle w postaci wyciągów, ekstraktów lub nalewek.


Bez czarny

Bez czarny, fot. RitaE - PixabayFot. RitaE/Pixabay

Kolejną rośliną wzmacniającą organizm i wykazującą działanie przeciwwirusowe jest czarny bez.

  • Sok lub ekstrakt z jego dojrzałych owoców (niedojrzale są toksyczne), to znakomity środek na przeziębienia, grypę i infekcje wirusowe.


Imbir

Imbir, fot. Joseph Mucira - PixabayFot. Joseph Mucira/Pixabay

Właściwości przeciwwirusowe, wzmacniające i rozgrzewające posiada także korzeń imbiru lekarskiego. Ten egzotyczny przybysz to doskonała przyprawa i środek leczniczy.

  • Jego świeże plastry można dodawać do herbaty lub stosować w postaci naparu z dodatkiem cytryny i miodu.


Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna, fot. Marina Pershina - Pixabay
Fot. Marina Pershina/Pixabay

Zielem o działaniu wzmacniającym, a także pomagającym zwalczyć infekcje jest także pokrzywa zwyczajna.

  • Przez cały rok można stosować ją w postaci odwaru lub naparu z liści, ale wiosną największą wartość leczniczą ma świeży sok wyciśnięty z młodych liści.


Chmiel zwyczajny

Chmiel, fot. Markus Spiske - UnsplashFot. Markus Spiske/Unsplash

Właściwości lecznicze posiada też chmiel zwyczajny, który wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwnowotworowe.

  • Chmiel stosuje się w postaci naparu z szyszek.


Lipa

Herbata z lipy, fot. ChamilleWhite - Depositphotos
Fot. ChamilleWhite/Depositphotos

W łagodzeniu infekcji i obniżeniu towarzyszącej jej temperatury pomocna będzie także lipa drobnolistna.

  • Napar z jej kwiatów działa napotnie, rozgrzewająco i wzmacniająco, a także łagodzi kaszel.


Czarna porzeczka

Porzeczka czarna, fot. ChamilleWhite - DepositphotosFot. ChamilleWhite/Depositphotos

Działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i wzmacniające wykazują też owoce porzeczek, a szczególnie porzeczki czarnej.

  • Sok ze świeżych owoców ma w swoim składzie bardzo duże ilości witamin, soli mineralnych oraz antocyjanów.


Rokitnik

Rokitnik, fot. silviarita - PixabayFot. silviarita/Pixabay

Na uwagę zasługuje też mało u nas popularny, a niezwykle wartościowy rokitnik pospolity, którego owoce są skarbnicą witaminy C oraz wielu innych witamin i minerałów. Nazywany cytrusem północy rokitnik, nie jest wprawdzie liderem wśród roślin bogatych w witaminę C, ale ze względu na brak w jego owocach enzymu niszczącego tą witaminę, nie ulega ona rozkładowi tak szybko jak w przypadku innych owoców (np. dzikiej róży)

  • W przetworach z rokitnika (min. sokach, oleju z rokitnika), znajdziemy bardzo dużo, dobrze przyswajalnej witaminy C oraz antocyjanów.


Kiszona kapusta

Kiszona kapusta, fot. joannawnuk - DepositphotosFot. joannawnuk/Depositphotos

Kapusta nie jest co prawda zaliczana do ziół, ale w formie kiszonki zasługuje na szczególną uwagę! Ze względu na ogromne bogactwo zawartych w niej witamin (w tym głównie wit. C), minerałów, związków grzybobójczych i bakteriobójczych, błonnika oraz pożytecznych bakterii kwasu mlekowego (pro biotycznych), potrafi niezwykle skutecznie wspomagać nasz organizm w walce z infekcjami. Powinna być jednak spożywana systematycznie, najlepiej przez całą zimę i nie może być kwaszona (np. octem), tylko naturalnie kiszona bez żadnych sztucznych dodatków.

Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcie tytułowe: ChamilleWhite/Depositphotos

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (7)
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 43, Sentencja nr:7
Tydzień 43, Sentencja nr:7
Jesień w ogrodzie kojarzy nam się z kolorowymi liśćmi. Przybierają one najróżniejsze kolory – złote, czerwone, pomarańczowe lub brązowe. Nie bez powodu ta pora roku nazywana jest złotą polską jesienią.
Tydzień 43, Sentencja nr:6
Tydzień 43, Sentencja nr:6
Rośliny zimozielone (różaneczniki, świerki, żywotniki) dobrze jest w tym miesiącu obficie podlewać. Różaneczniki ściółkujemy.
Tydzień 43, Sentencja nr:4
Tydzień 43, Sentencja nr:4
W drugiej połowie miesiąca należy po raz ostatni skosić trawnik. Ostrze kosiarki trzeba nastawić tak, by źdźbła traw nie były krótsze niż 5 cm.
Tydzień 43, Sentencja nr:3
Tydzień 43, Sentencja nr:3
Regularnie grabimy liście opadające na trawnik ale też skoszoną trawę, w przeciwnym razie darń może ulec gniciu. Do grabienia skoszonej trawy i liści najlepiej użyć grabi o sprężystych zębach Pamiętajmy też, że przed zimą warto jest wykonać aerację, czyli napowietrzanie, trawnika.
Tydzień 43, Sentencja nr:2
Tydzień 43, Sentencja nr:2
W październiku możemy wysadzać do ogrodu drzewa i krzewy liściaste, które rosły w donicach. Sadzimy także drzewa i krzewy iglaste oraz pnącza.
Tydzień 43, Sentencja nr:1
Tydzień 43, Sentencja nr:1
Opadłe z drzew owoce, których nie można wykorzystać do celów spożywczych, trzeba systematycznie usuwać, w przeciwnym wypadku staną się źródłem chorób roślin. Usuwamy i palimy także chore pędy i liście drzew oraz krzewów.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Już jest! Nowe wydanie Gardeners` World
Gardeners' World Edycja Polska listopad - grudzień 2021
Zamów z darmową dostawą do domu!