Dlaczego płodozmian jest kluczem do sukcesu w Twoim warzywniku?
Płodozmian jest praktyką ogrodniczą polegającą na stosowaniu kolejno po sobie upraw warzyw na jednym obszarze. Cykl płodozmianu powtarza się co kilka lat. Następstwo warzyw po sobie na tym samym polu ustala się na podstawie wiedzy o ich wymaganiach nawozowych (nawożenie obornikiem) oraz wzajemnym oddziaływaniu roślin na siebie. Właściwe stosowanie płodozmianu może znacząco zredukować potrzebę stosowania środków chemicznych w ogrodzie, co przekłada się na zdrowsze warzywa i mniejszy wpływ na środowisko.
Istotą płodozmianu jest także zapobieganie chorobom i szkodnikom nagromadzonym w glebie przy ciągłej uprawie jednej grupy warzyw. Niektóre choroby warzyw (np. kiła kapusty porażająca warzywa kapustne czy biała zgnilizna porażająca warzywa cebulowe) mogą przetrwać w glebie przez ponad 4 lata! Dlatego tak ważne jest, aby regularnie zmieniać miejsce uprawy poszczególnych gatunków warzyw, dzięki czemu możemy znacząco zredukować ryzyko wystąpienia tych chorób.
Jakie warzywa sadzić przed i po głównym plonie?
Niezależnie od rozmiarów ogródka warto wdrożyć płodozmian, by mieć zdrowe rośliny i obfite zbiory. Możesz początkowo uznać go za zbyt skomplikowany i czuć się przytłoczony wiedzą, ale wcale nie musi takim być. Przygotowaliśmy prosty przewodnik po płodozmianie, który przyniesie korzyści na każdej działce.
W celu intensywnego wykorzystania warzywnika, oprócz warzyw o długim okresie wzrostu, uprawianych jako plon główny, wysiewa się lub sadzi warzywa, o krótkim okresie wegetacyjnym, t.j. sałata, szpinak, kalarepa, rzodkiewka.
- Przedplony – to warzywa poprzedzające plon główny.
- Poplony – to warzywa sadzone po plonie głównym.
Jak zaplanować uprawę w warzywniku zgodnie z zasadami płodozmianu?
Nadrzędną przyczyną stosowania płodozmianu jest chęć uniknięcia nagromadzenia szkodników i chorób atakujących całe rodziny roślin. Płodozmian poprawia również strukturę ziemi i jej zasobność, a także – poprzez zebranie wszystkich warzyw o podobnych wymaganiach w grupy – ułatwia pielęgnację upraw.
Uprawę warzyw w warzywniku należy zaplanować. Zależnie od częstotliwości stosowania obornika, warzywnik należy podzielić na 4 równe części: A, B, C, D. Co roku (na jesieni) nawozimy obornikiem jedną trzecią powierzchni uprawnej. W związku z tym na każdym każde z poletek ma różny poziom żyzności.
- Na żyznych poletkach sadzimy warzywa o dużych wymaganiach pokarmowych – A.
- Na drugiej kwaterze miejsce zajmują warzywa o średnich wymaganiach pokarmowych – B.
- Kwaterę trzecią stanowią warzywa o małych wymaganiach pokarmowych – C.
- Czwarta kwatera to warzywa wieloletnie - D.
Zamiana miejsc: rotacja poletek
Warzywa na poletkach co roku zmieniają swoją pozycję. Należy przyjąć zasadę, że w kolejnym roku miejsce po warzywach o wysokich wymaganiach pokarmowych (A), zajmują warzywa o średnich wymaganiach pokarmowych (B), a ich miejsce zajmują warzywa o małych wymaganiach pokarmowych (C). Warzywa wieloletnie (D), nie zmieniają swojej pozycji. W skrócie:
- A zmienia się na B,
- B zmienia się na C,
- C zmienia się na A.
Trzyletni płodozmian: prosty i skuteczny plan dla Twojego warzywnika.
Przedstawiamy trzyletni płodozmian, który łatwiej przestrzegać niż dłuższy, nieporęczny system cztero-, pięcio-, a nawet sześcioletni. Jest także bardziej praktyczny na niewielkiej przestrzeni i w zupełności wystarczający dla większości działek.
Uprawa warzyw może przebiegać według dwóch schematów – warzywnik zagonowy (kwadraty) oraz warzywnik pasowy (prostokąty).
Schemat płodozmianu: warzywnik zagonowy
Warzywa uprawiane są na niewielkich zagonach (poletkach nie przekraczających 4 m2 – t.j. 2x2 m.). Zagony mogą być większe pod warunkiem utworzenia ścieżek wewnątrz zagonów, ułatwiających dostęp do warzyw. Pomiędzy zagonami poprowadzone są szerokie ścieżki (szerokość taczki), umożliwiające pielęgnację warzyw.
1 rok po oborniku | 2 rok po oborniku | 3 rok po oborniku |
Schemat płodozmianu: warzywnik pasowy
Warzywa uprawiane są w długich, prostych rzędach, pomiędzy którymi poprowadzone są ścieżki ułatwiające do nich dostęp. Długość rzędów jest dowolna, zależy tylko od powierzchni, którą chcemy przeznaczyć pod uprawę warzyw.
Rzędy nie powinny być szerokie (najlepiej gdy mają maksymalnie 150 cm – aby można było łatwo pielęgnować warzywa). W przypadku, gdy rzędy są szersze niż 150 cm konieczne jest wytyczenie dodatkowych ścieżek dzielących rzędy na dwie części.
1 rok po oborniku | 2 rok po oborniku | 3 rok po oborniku |
1 rok po oborniku
Tekst i rysunki: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: hiphoto39/Fotolia